Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: optymalny obiektyw do C 550 D - Tamron 17-50 ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie optymalny obiektyw do C 550 D - Tamron 17-50 ?

Witam!.
    Jako nowy uczestnik forum - chciałbym się przywitać – cześć wszystkim!

Po kilku latach używania kompaktów zamierzam zakupić pierwszą w życiu lustrzankę .

Zdecydowałem się na Canona 550 D (rozważam jeszcze 600 D, ewentualnie także 60 D , ale ten ostatni przerasta moje potrzeby i umiejętności więc raczej nie będę szalał).

I tu pojawia się kwestia obiektywu. Miałem zamiar kupić z kitem 18-135 jako najbardziej uniwersalnym na początek, ale lektura forum w ostatnich dniach spowodowała, że zacząłem się zastanawiać nad polecanym przez wielu kupnem innego obiektywu, a mianowicie Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di-II VC LD (IF) Asph

Proszę o podpowiedź czy ta stała jasność tegoż obiektywu ma tak istotne znaczenie i będzie miała duży wpływ na jakość zdjęć bo w tej kwestii nie umiem sobie na to pytanie odpowiedzieć ?

Pytam przede wszystkim pod kątem fotografowania krajobrazów (przyroda oraz miasta), także nocą. Zakładam (może niesłusznie ?) , że w normalnych warunkach oświetleniowych oba w/w obiektywy dadzą pewnie zbliżone efekty, ale czy przy fotografowaniu np. w miastach nocą Canon 18-135 będzie dużo gorszy niż Tamron 17-50 , czy różnica będzie naprawdę dostrzegalna.
    Oczywiście chodzi o poziom amatorski , zdjęć nie będę zgłaszał do World Press Foto , będą „publikowane” wyłącznie w moim rodzinnym albumie :-D

Trochę mnie martwi mały zakres ogniskowych Tamrona, co zmniejszy jego ogólną uniwersalność, ale w przyszłości mogę go uzupełnić jakimś C70-300.
    Jeśli chodzi też o zdjęcia nocne to dodam , że statyw posiadam.

Nie ukrywam, że trochę się boję, kupować oddzielnie body i obiektyw „niecanonowski” , że coś może nie działać dobrze albo co …, ale może to tylko nie uzasadnione obawy kogoś kto jeszcze nie miał do czynienia z lustrzankami i całą masą różnorakich akcesoriów…

Z góry dzięki , za podpowiedzi.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A propos dywagacji jaki aparat i obiektyw ogólnie to może tu coś znajdziesz http://www.canon-board.info/showthread.php?t=74581
    a propos samego T 17-50 to podobno jest to bardzo dorby obiektyw do napakowanych matryc, skorzytaj z http://maciejko.net/cbsearch/ i na pewno coś znajdziesz,
    też się nad nim zasatanawiałem, ale jak kupiłem lampę to na razie przestałem,
    jak będziesz robił krajobraz to IMHO jasność nie ma aż tak dużego znaczenia bo to raczej od f8 więc jasny obiektyw nic nie zmienia w tej materii, a jak w nocy to i tak statyw...
    takie moje luźne przeymyślenia

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tamron 17-50/2,8 to jest bardzo dobry obiektyw - nie podobno, tylko napewno. Używałem przez rok na moim 50D i śmigał jak trzeba warto od niego zacząć z całą pewnością.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Na 550D T17-50 wypada bardzo przyzwoicie już od f=2,8. Przez pewien czas testowałem zestaw C550D, T17-50 i C55-250 a więc dosyć niskobudżetowy i jestem pod wrażeniem. Oba obiektywy dobrze sobie radzą z gęstą matrycą. Polecam taki zestaw na początek a może się okazać, że i na dłużej .
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Bywalec
    Miasto
    Babice/Chrzanów

Domyślnie

T17-50 nie miałem, ale 55-250is miałem okazję testować i potwierdzam słowa kolegi marfot. Natomiast w dolnym zakresie mogę polecić obiektyw niskobudżetowy, jako zamiennik tamiego .... canona 18-55 is. Dużo "psów' zostało powieszonych na w/w szkiełku, ale naprawdę za te pieniążki jest przyzwoity start. Za resztę można dokupić 50/1,8 ..... i zabawa na całego.

Coś już napisał Awatar fafinek

Domyślnie

Na sam początek z czystym sercem mogę polecić kitowego 18-135 IS, sam go posiadam i jestem zadowolony, za tę cenę naprawdę przyzwoite szkło. Co do autora - musisz się gruntownie zastanowić czy potrzebujesz tego przedziału ogniskowej powyżej 50, to zawęży krąg poszukiwań

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Dopiero zaczyna

Domyślnie

dzięki za wskazówki, choć jak to często bywa po lekturze forum,im więcej czytam tym trudniej podjąć decyzję...

Wpadł mi też w oko obiektyw Canon EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM?

Co o nim myslicie, wydaje się niezły na początek?Tylko cena trochę poraża.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

browar generalnie jak nie wiesz jaki kupić obiektyw, to kup obiektyw jak najtańszy. Zresztą najlepiej poczytaj tą wypowiedź: http://canon-board.info/showthread.php?t=12049
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez browar Zobacz posta
    dzięki za wskazówki, choć jak to często bywa po lekturze forum,im więcej czytam tym trudniej podjąć decyzję...

Wpadł mi też w oko obiektyw Canon EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM?

Co o nim myslicie, wydaje się niezły na początek?Tylko cena trochę poraża.
    Cena poraża, ale moim zdaniem wart tych pieniędzy. W każdym razie ja nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na niego
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów