Witam!.
Jako nowy uczestnik forum - chciałbym się przywitać – cześć wszystkim!
Po kilku latach używania kompaktów zamierzam zakupić pierwszą w życiu lustrzankę .
Zdecydowałem się na Canona 550 D (rozważam jeszcze 600 D, ewentualnie także 60 D , ale ten ostatni przerasta moje potrzeby i umiejętności więc raczej nie będę szalał).
I tu pojawia się kwestia obiektywu. Miałem zamiar kupić z kitem 18-135 jako najbardziej uniwersalnym na początek, ale lektura forum w ostatnich dniach spowodowała, że zacząłem się zastanawiać nad polecanym przez wielu kupnem innego obiektywu, a mianowicie Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di-II VC LD (IF) Asph
Proszę o podpowiedź czy ta stała jasność tegoż obiektywu ma tak istotne znaczenie i będzie miała duży wpływ na jakość zdjęć bo w tej kwestii nie umiem sobie na to pytanie odpowiedzieć ?
Pytam przede wszystkim pod kątem fotografowania krajobrazów (przyroda oraz miasta), także nocą. Zakładam (może niesłusznie ?) , że w normalnych warunkach oświetleniowych oba w/w obiektywy dadzą pewnie zbliżone efekty, ale czy przy fotografowaniu np. w miastach nocą Canon 18-135 będzie dużo gorszy niż Tamron 17-50 , czy różnica będzie naprawdę dostrzegalna.
Oczywiście chodzi o poziom amatorski , zdjęć nie będę zgłaszał do World Press Foto , będą „publikowane” wyłącznie w moim rodzinnym albumie :-D
Trochę mnie martwi mały zakres ogniskowych Tamrona, co zmniejszy jego ogólną uniwersalność, ale w przyszłości mogę go uzupełnić jakimś C70-300.
Jeśli chodzi też o zdjęcia nocne to dodam , że statyw posiadam.
Nie ukrywam, że trochę się boję, kupować oddzielnie body i obiektyw „niecanonowski” , że coś może nie działać dobrze albo co …, ale może to tylko nie uzasadnione obawy kogoś kto jeszcze nie miał do czynienia z lustrzankami i całą masą różnorakich akcesoriów…
Z góry dzięki , za podpowiedzi.