Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Jaki aparat do zdjęć przedmiotów 5D czy 7D?

Domyślnie Jaki aparat do zdjęć przedmiotów 5D czy 7D?

Chciałbym używać aparatu do zdjęć przedmiotów na potrzeby aukcji, sklepów internetowych. Chciałbym aby zdjęcia były doskonałej jakości. Zastanawiam się nad dwiema opcjami: używany 5D z obiektywem Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM, w mniej więcej tych samych pieniądzach miałbym nowego 7D z obiektywem Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM. Bardzo też by mi zależało żeby aparatem można by było sterować z komputera, wiem że jest taka opcja w 7D ale nie wiem jak to wygląda w przypadku 5D. Priorytetem jest jakość zdjęć, która opcja była by najlepsza?

Domyślnie

Na pewno na 7d będziesz miał większą głębię a co za tym idzie większą łatwość w uchwyceniu całego przedmiotu. Natomiast obrazek lepszy jest w 5d.
    pkt 8 regulaminu
    www.wykrota.wordpress.com

Domyślnie

Ja do aukcji używam 350D i nie narzekam Ale 5D wg. mnie wygrywa nad 7D. oczywiście ze solidnym szkiełkiem
    www.bartosztroch.com
    5ds + some shit

Coś już napisał

Domyślnie

Do tego celu wziąłbym 7D. Ale może też z 100 mm. 5D ma fajny specyficzny obrazek, ale to już stara puszka, a z tłami w warunkach studyjnych przy wysokich wartościach przysłony będzie to bezużyteczne.

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

60D + 100 macro + 2-3 lampy, softbox, jakies tła. Oczywiście, da się i jedną lampa, da się bez, ale zamiast wydawać tyle kasy na 7D mozna różnicę przeznaczyć na dodatkowe przydatne wyposażenie. Idąc tym tropem, to i z serii xxxD z powodzeniem coś da radę.

Zdjęcia na aukcje nie wymagają ogromnych rozdzielczości, a szczegóły ładnie malujesz szkłem macro.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Aha... Lampy to też nie muszą być od razu 580-ki.. Youngony czy inne tańsze alternatywy świetnie się spiszą.
    Ostatnio edytowane przez pawciolbn ; 24-03-2011 o 22:06 Powód: Automerged Doublepost
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Na 5D za mała głębia może być, najlepiej jakiś crop.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Początki nałogu

Domyślnie

Nawet stare aparaty Canona mogą być sterowane z komputera, z tym że nie każde z podglądem kadru.

Wziąłbym coś z LV, cropa. Do tego lampy studyjne, stół bezcieniowy ew. tła. Lepiej na tym wyjdziesz jakościowo. 5D pewnie też się sprawdzi, ale da się tańszymi metodami. Poza tym 100L macro - z powodzeniem można zastąpić 100 2.8 "bez L" macro, bo i tak zapewne ze statywu to będą zdjęcia. Do szerszych kadrów nawet przymknięty kit da radę.

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

7d z tych dwóch
    pozd®ówka
    regulamin pkt 8

Coś już napisał

Domyślnie

Jak zdjęcia na aukcję to wszelkie różnice w rozdzielczości (FF vs APS-C) nie mają żadnego znaczenia - po pomniejszeniu do 800 pixeli na dłuższym boku (właściwie nawet po pomniejszeniu do 1600 pixeli na krótszym) nie będzie widać różnicy pomiędzy 5D a 7D. Ja bym wziął 7D ze względu na to że można kupić nowe, ale jak masz 5D używane w fajnej kasie to dlaczego nie? Co być nie wybrał będziesz zadowolony, szkiełka obydwa bardzo dobre ;-)

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Nie samym korpusem człowiek żyje. Powiedzmy masz za zadanie sfotografować jakiś hmm śrubokręt (pomysł wpadł mi ze stołu ):

Kupując 7d + 60/2.8 ułożysz śrubokręt na białej kartce i metodą długich czasów będziesz próbował cyknąć fotkę.

Kupując 500D + 60/2.8 lub 85/1.8 ustawisz śrubokręt na stole bezcieniowym, poustawiasz kilka 2-3 lampki wokoło, aparat na statyw z wyzwalaczem bezprzewodowym (RF-602) iso 100 i lecisz.

Jak myślisz z którego aparatu zdjęcia wyjdą lepsze?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów