Chciałbym używać aparatu do zdjęć przedmiotów na potrzeby aukcji, sklepów internetowych. Chciałbym aby zdjęcia były doskonałej jakości. Zastanawiam się nad dwiema opcjami: używany 5D z obiektywem Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM, w mniej więcej tych samych pieniądzach miałbym nowego 7D z obiektywem Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM. Bardzo też by mi zależało żeby aparatem można by było sterować z komputera, wiem że jest taka opcja w 7D ale nie wiem jak to wygląda w przypadku 5D. Priorytetem jest jakość zdjęć, która opcja była by najlepsza?
Jaki aparat do zdjęć przedmiotów 5D czy 7D?
Zwiń
X
-
Na pewno na 7d będziesz miał większą głębię a co za tym idzie większą łatwość w uchwyceniu całego przedmiotu. Natomiast obrazek lepszy jest w 5d.pkt 8 regulaminu
www.wykrota.wordpress.com -
Ja do aukcji używam 350D i nie narzekam
Ale 5D wg. mnie wygrywa nad 7D. oczywiście ze solidnym szkiełkiem
www.bartosztroch.com
5ds + some shit
Komentarz
-
Do tego celu wziąłbym 7D. Ale może też z 100 mm. 5D ma fajny specyficzny obrazek, ale to już stara puszka, a z tłami w warunkach studyjnych przy wysokich wartościach przysłony będzie to bezużyteczne.Komentarz
-
60D + 100 macro + 2-3 lampy, softbox, jakies tła. Oczywiście, da się i jedną lampa, da się bez, ale zamiast wydawać tyle kasy na 7D mozna różnicę przeznaczyć na dodatkowe przydatne wyposażenie. Idąc tym tropem, to i z serii xxxD z powodzeniem coś da radę.
Zdjęcia na aukcje nie wymagają ogromnych rozdzielczości, a szczegóły ładnie malujesz szkłem macro.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aha... Lampy to też nie muszą być od razu 580-ki.. Youngony czy inne tańsze alternatywy świetnie się spiszą.5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...
Komentarz
-
Na 5D za mała głębia może być, najlepiej jakiś crop.Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLightKomentarz
-
Nawet stare aparaty Canona mogą być sterowane z komputera, z tym że nie każde z podglądem kadru.
Wziąłbym coś z LV, cropa. Do tego lampy studyjne, stół bezcieniowy ew. tła. Lepiej na tym wyjdziesz jakościowo. 5D pewnie też się sprawdzi, ale da się tańszymi metodami. Poza tym 100L macro - z powodzeniem można zastąpić 100 2.8 "bez L" macro, bo i tak zapewne ze statywu to będą zdjęcia. Do szerszych kadrów nawet przymknięty kit da radę.Komentarz
-
-
Jak zdjęcia na aukcję to wszelkie różnice w rozdzielczości (FF vs APS-C) nie mają żadnego znaczenia - po pomniejszeniu do 800 pixeli na dłuższym boku (właściwie nawet po pomniejszeniu do 1600 pixeli na krótszym) nie będzie widać różnicy pomiędzy 5D a 7D. Ja bym wziął 7D ze względu na to że można kupić nowe, ale jak masz 5D używane w fajnej kasie to dlaczego nie? Co być nie wybrał będziesz zadowolony, szkiełka obydwa bardzo dobre ;-)Komentarz
-
Nie samym korpusem człowiek żyje. Powiedzmy masz za zadanie sfotografować jakiś hmm śrubokręt (pomysł wpadł mi ze stołu
):
Kupując 7d + 60/2.8 ułożysz śrubokręt na białej kartce i metodą długich czasów będziesz próbował cyknąć fotkę.
Kupując 500D + 60/2.8 lub 85/1.8 ustawisz śrubokręt na stole bezcieniowym, poustawiasz kilka 2-3 lampki wokoło, aparat na statyw z wyzwalaczem bezprzewodowym (RF-602) iso 100 i lecisz.
Jak myślisz z którego aparatu zdjęcia wyjdą lepsze?Komentarz
-
różnica pomiędzy 7D a 5D będzie - zwłaszcza ta klasyczna - pomiędzy cropem a FF w zakresie GO, ale to szczegół...
IMO kupowanie używanego 5D za 3500 lub nowego 7D za 4800 to ni jaki biznes. Idąc tropem zmiany rozmiarów do 1600px/bok różnica -0między 7D a 400D będzie nijaka. Nie ma nawet dyskusji w kwestii szum, tony, etc. Tego typu fotografia (traktowana poważniej, bo i przy świetle z okna da się zrobić foto na aukcję) większe kładzie wymagani na prawidłowe świecenie - najlepiej czymś nad czym da się zapanować - czyli dobrym zestawem i to nie tylko światełek i softboxów, ale i czarnego tła do eliminowania zewnętrznych źródeł światła.
Dlatego ja świadomie proponuję zakup tańszego cropa i takowego zestawu świateł - nawet FOMEI 200 Basic podoła, do tego czarne tło jakieś, namiot bezcieniowy. Wszystko ze szkłem 100macro - nie koniecznie L - zamknie się w przyzwoitej cenie nie większej od ceny 7D + 100Macr L. No chyba, że ktos dysponuje zestawem światła etc.5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...
Komentarz
-
Mam dostęp do lamp, stołu bezcieniowego, itp. Zdjęcia będą robione w warunkach studyjnych. Mam do wydania tyle, że starczy mi na nowy D7 i 60mm macro, albo używka 5D i nowa 100mm macro L. Zdjęcia nie będą przeznaczone tylko na aukcję, również do prezentacji flash, zdjęcia pokazowe w sklepie internetowym, czasem coś jak zegarki, biżuteria. Zależy mi żeby djecia były doskonałej jakości, żeby produkt ładnie się prezentował.Komentarz
-
Wydaje mi się że 5D będzie lepszy ,nie dla tego że sam mam ale z FF więcej szczegułów uzyskasz jest to bardzo dobry zestaw z tym szkłem.Co do7D to bał bym się że ta matryca nie da takiego odwzorowania detali.Ale to moje skromne zdanieKomentarz
-
Hm, ale jak masz za dużo kasy to zawsze możesz kupić dodatkowy obiektyw - żeby móc wykorzystać aparat też w innych zastosowaniach. Nadal uważam że różnic jakościowych nawet pokazując zdjęcia w formacie 1920x1080 nie będzie widać pomiędzy zestawami 7D+60 macro a 5D + 100L. A co by nie mówić 7d to nowsze body, na pewno posłuży dłużej i da większą głębię ostrości co ważne przy zdjęciach wspomnianych zegarków. Jeśli faktycznie kasa nie gra roli to nie ma sensu chyba się zastanawiać nad 550D i innymi rebelami ;-)Komentarz
-
Natomiast może jest sens do takiej fotografii wziąć 60d, jakość ta sama co w 7d, uchylny lcd, a w studio nie potrzebne magnezowe body, mega tryb seryjny i wizjer ze 100% pokrycia kadru jak masz taki fajny lcd i będziesz głównie na nim ostrzył...i akurat różnicę dokładasz do 100mm i jest git. pozdr5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8Komentarz
Komentarz