z ETTLa "robi się" TTL

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • photographus
    Początki nałogu
    • 2007
    • 434

z ETTLa "robi się" TTL

Witam. Zaobserwowałem u siebie problemy komunikacji lampy 580 exII z body 5DMII. W pewnym momencie lampa z ETTL-a zmienia się w TTL. Efekt - całkowicie powalona ekspozycja (przepalenie). Po chwili wraca do ETTL-a Brak powtarzalności zjawiska. Winę upatruję po stronie body, gdyż sprawdzałem na dwóch lampach. Jakieś sugestie (poza serwisem, na co sam wpadłem)?
    pozdrówka
    regulamin pkt 8
  • allxages
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2549

styki?

Komentarz

• mcno
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 23

Miałem podobne zachowanie tej lampy z moim C400D. Powód okazał się prozaiczny - sanki na body a właściwie blaszki boczne sanek były trochę "rozgięte" co pozwalało na nieznaczny obrót lampy i prawdopodobnie błędną komunikację pomiędzy aparatem i lampą.

Komentarz

• betinus
        Bywalec
        • 2005
        • 113

jak koledzy powyżej zakładam, że winne są luźne styki.
        Miałem kilkakrotnie podobne objawy do Twoich (czasami też wogóle nie błyskała). Pomagało odpięcie zacisku i poprawienie lampy. Co ciekawe nigdy mi się to nie zdażyło ze starą 580EX, może te nowe blokowanie za pomocą wajchy coś szwankuje???
        sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....

Komentarz

• Artur100
          • 2008
          • 13

..tez mi sie zdarzylo, ale z innym aparetem - moze bedzie pomocne:

Miałem tydzień temu również problem z prawie nową 580ex II polegający na braku możliwości przestawienia trybu z TTl (którego niegdy nie używałem) na E-TTL. Kilkakrotne wyjmowanie baterii i czyszczenie styków nic nie pomogłow. Sprawdziłem nastawe CFn-5 - była prawidłowa - E-TTL (!). Następnie przestawiłem na TTL, wykonałem kilka błysków, z powrotem na E-TTL i .... problem ustał, lampa działa prawidłowo i tylko mam nadzieję, że nie zepsuje sie ostatecznie po okresie gwarancyjnym. Wygląda na to, że chwilowo "zgłupiała" elektronika.

50d+kilka szkieł
          www.artdomagala.pl

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

Może pomoże:

Jeśli stopka jest luźna to przykręcenie tych śrubek wewnątrz może pomóc.
            Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• photographus
              Początki nałogu
              • 2007
              • 434

Dzięki koledzy. Sprawdzę te blaszki i śrubki, choć nie wiem czy w dwóch lampach, które próbowałem byłby ten sam problem Sprawdzę jeszcze ze starą 580-tką. Dam znać co i jak.
              pozd®ówka
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Na starej 580 to samo Lipa, chyba body do serwisu, choć wcześniej spróbuję zresetować aparat i wgrać nowy firmare. Ale czy to pomoże... Śmiem wątpić
              Ostatnio edytowany przez photographus; 10446. Powód: Automerged Doublepost
              regulamin pkt 8

Komentarz

• rog
                Bywalec
                • 2008
                • 144

Ze starą 580 też się tak dzieje. Brudne styki.
                5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4

Komentarz

• Pawel_G
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 527

Miałem tak samo w dwóch 580 EX II - zarówno na 5D jak i na 50D. Naprawiłem to metodą zapodaną przez Janusza Body i jak do tej pory jest ok. Tu nie chodzi o brudne styki lecz o luźne styki. Płytka dociskająca piny po prostu sie luzuje (szczególnie dwie śrubki które są z przodu stopki) i przez to nie ma odpowiedzniego przesyłu sygnału. Po dokręceniu polecam psiknąć styki takim siuwaksem do przewodzenia elektrycznego - zwie się to Konektor czy jakoś podobnie.
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  PS nie mogę teraz znaleźć ale gdzieś jest link do naprawy ze zdjęciami 580 EX II.
                  Ostatnio edytowany przez Pawel_G; 15994. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Mario32
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 34

U mnie kilka razy pojawił się też ten problem, z trybu ETTL przechodziło w TTL. Po przeczyszczeniu styków problem znikł.
                    Aparat i obiektyw

Komentarz

• SebaWolf
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 324

U mnie przy używaniu pixel knightów problem pojawia sie często pomaga tylko zmiana C05 na TTL i z powrotem, bez pixeli przez ponad 2 lata problem pojawił się 2 może 3 razy.

Komentarz

• betinus
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 113

No tylko, że jeśli problem pojawia się koledze na różnych lampach to chyba jednak problem body. Jeżeli sprzęt jest na gwarancji to może wizyta na Żytniej?
                        sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....

Komentarz

• photographus
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 434

Póki co za radą serwisu przywróciłem fabryczne ustawienia w body. Dziś pstrykałem z lampą "byle pstrykać", ale problem się nie pojawił. Czyżby reset pomógł? Dam znać jak dłużej pobłyskam
                          Dzięki wszystkim za rady
                          pozd®ówka
                          regulamin pkt 8

Komentarz

• swallow77
                            Początki nałogu
                            • 2010
                            • 322

U mnie też taki problem się pojawiał - od czasu do czasu. Co ciekawe występował tylko w tandemie C500D+580EXII. Z 430EXII nigdy takiego zjawiska nie zaobserwowałem. Któregoś razu zauważyłem, że przełączenie z eTTL na TTL zachodzi zwłaszcza, gdy obiektyw zostanie skierowany w dół. Po chwili pomyślunku doszedłem do wniosku, że jeden lub 2 skrajnych pinów (dwóch dalszych od pinu wyzwalania) traci kontakt. Ze względu na brak warunków nie rozkręcałem aparatu - ścisnąłem stopkę kombinerkami. Jednak gdy problem się powtórzy zapewne aparat będzie trzeba rozkręcić (puk puk w niemalowane).

Komentarz

• r2d2
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 129

U mnie podobnie, pisalem juz gdzies o tym, zmienilem ustawienia w body, na razie testuje i problem nie pojawil sie. U mnie lampa pracuje tylko na body

Komentarz

Pracuję...