Canon 100 f/2.8 z L czy bez L?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grecki_chor
    • 2011
    • 5

Canon 100 f/2.8 z L czy bez L?

Dobry,

od paru dni miotam się z dylematem zakupu obiektywu canona 100. Mam pieniądze na Elkę, ale z drugiej strony mam pewne opory. Obiektyw nie będzie na siebie zarabiał i nie wiem czy taka inwestycja ma sens. Czy różnica pomiędzy tymi dwoma modelami jest na tyle zauważalna, że warto poświęcić tysiaka?

Jesteście mądrzy, doświadczeni, pomóżcie koleżance.
  • pawelbara
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 41

Akurat tak się złożyło, że wczoraj przeglądałem filmy tego użytkownika na YT i proszę Akurat filmik dla Ciebie:

Dla mnie różnica w jakości zarówno zdjęć jak i wykonania warta jest dopłaty...
    C7D + F14mm f2.8 + EF 50mm f1.8 + EF 85mm f1.8 + T135mm f2.8

Komentarz

• Bogdan56_Ch
      Początki nałogu
      • 2007
      • 377

Mam tą Lke i nie żałuje. Wg mnie warta jest swojej ceny.
      Zresztą ilu z nas kupuje sprzęt nie po to aby zarabiał na siebie, ale aby mieć przyjemność z fotografii, a ten obiektyw to zapewnia.

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18793

Jak dla mnie tak ale to jest sprawa jednak dość indywidualna. Masz gdzieś możliwość obmacać oba?
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• sbogdan1
          Początki nałogu
          • 2007
          • 359

Co prawda nie bawiłem się starą setką, ale miałem okazję przetestować L, powiem tak , jest to naprawdę fajne szkiełko od f2,8 brzytwa. Tak jak pisze Bogdan56, mając porządne szkło czerpie się przyjemność z fotografowania. Niestety musisz sam zdecydować, ja osobiście brałbym ,,Elżbiete,, i byłbym zadowolony.
          EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4 , 70-200/4 , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Komentarz

• zefir15
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 29

Od niedawna mam tę L-ke i też nie zarabiam zdjeciami, ale przyjemnosc jaka daje ten słój jest niesamowita. Probowalem też przez chwile nie-L i wcale nie jest to najgorszy sprzęt, jednak teraz gdybym miał decydować jeszcze raz to ponownie bym wolał dołożyć i kupić obiektyw z czerwonym... Ten kto pomaca i pobawi się tym wie o co chodzi. Trudno to wyrazić słowami. Nie jest to snobizm, bo zdjęcia robię często tam, gdzie nie ma ludzi albo wśród ludzi nieznających się na foto czy sprzęcie.
            Panie Boże, spraw, abym nie ględził
            i nie odzywał się póki nie jestem pewien,
            że mam coś do powiedzenia.

Komentarz

• kuzi4
              Początki nałogu
              • 2008
              • 411

Jak masz możliwość testu obu szkieł to sam zobaczysz różnicę. Jeżeli wystarczy Ci obrazek z nie L to kupuj go...
              WWW.RSMP.PL
              http://maciejko.net/cbsearch/ - przeszukaj CB
              WWW.BEZPIECZNERAJDY.PL
              www.rallynews.pl

Komentarz

• MAF
                Początki nałogu
                • 2010
                • 420

Zamieszczone przez kuzi4
                Jak masz możliwość testu obu szkieł to sam zobaczysz różnicę. Jeżeli wystarczy Ci obrazek z nie L to kupuj go...
                Tyle że L to nie tylko obrazek. Ja też nie zarabiam fotografując, ale uważam że czasem po prostu warto dołożyć do Lki, i ta 100 2.8 macro właśnie taka jest.

Przy macro solidniejsza budowa się może przydać, do tego działająca stabilizacja też jest nie do pogardzenia.

A jeśli oszczędzać to już bym wolał kupić używaną Sigmę/Tamrona/Tokinę, optyka też dobra, jeśli nie lepsza niż Canon 100mm macro (nie L!), a oszczędność jeszcze większa.
                46756a6920582d5431202b2031302d32342f34202b2031382d 35352f322e382d34202b2035352d3230302f332
                e352d342e38202b2032332f312e34202b2033352f312e34202 b2035362f312e32202b204d65747a206d343030

Komentarz

• miczael
                  Bywalec
                  • 2010
                  • 160

Tyle że macro EF 100/2,8 wersja bez USM jest full metal, wykonanie wg mnie identyczne jak 70-200 f4 L IS jakiego też posiadam. Obiektyw dość wiekowy ale optycznie jest lepszy od wersji USM. Jak wypada w pojedynku do ef 100/2,8 L IS Macro to nie wiem bo nie znalazłem takich testów.

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Komentarz

• Sunders
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 2746

Zamieszczone przez grecki_chor
                    miotam się z dylematem zakupu obiektywu canona 100. Mam pieniądze na Elkę, ale z drugiej strony mam pewne opory./.../Czy różnica pomiędzy tymi dwoma modelami jest na tyle zauważalna, że warto poświęcić tysiaka?
                    Róznica jest zauważalna przede wszystkim w:
                    1.wymiarach - eLa jest nieco dłuższa i "szczuplejsza" :-)
                    2.solidności budowy - eLa ma korpus magnezowy i uszczelnienia
                    3.obecnościa stabilizacji
                    Różnice w jakości optycznej wg testów istnieją, ale w amatorskiej fotografii IMO są pomijalne.
                    Czy warto za te różnice zapłacić 1kpln Ja uznałem, że tak. Ty musisz ocenić to sam :-)
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    Porównanie o którym napisałem wyżej dostyczy 100/2,8Macro USM. 100/2,8 bez USM nie miałem nigdy w rękach.
                    Ostatnio edytowany przez Sunders; 27139. Powód: Automerged Doublepost
                    http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• grecki_chor
                      • 2011
                      • 5

Dziękuję za wszystkie (p)odpowiedzi. Przez całą noc dzisiaj śniłam, że robię zdjęcia w Łazienkach Elką właśnie, chyba nie mogę zignorować tych wszystkich sygnałów
                      A tak na poważnie, szkło jest na allegro w dobrej cenie, tyle że bez podbitej gwarancji (prywatny import z Niemiec). Opłaca się ryzykować?

Komentarz

• koraf
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1748

Dziękuję za wszystkie (p)odpowiedzi. Przez całą noc dzisiaj śniłam, że robię zdjęcia w Łazienkach Elką właśnie, chyba nie mogę zignorować tych wszystkich sygnałów
                        A tak na poważnie, szkło jest na allegro w dobrej cenie, tyle że bez podbitej gwarancji (prywatny import z Niemiec). Opłaca się ryzykować?
                        Dla tych 200 zł :wink: różnicy ja bym nie ryzykował, chyba, że gość jest na 100% pewny(znasz go osobiście) i załatwi gwarancję jak będzie potrzeba.
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Co do samej różnicy : miałem 100 USM macro (optycznie bardzo dobre szkło) i sam musisz zdecydować czy warto dopłacić 1k do stabilizacji, uszczelnień, i wersji L.
                        Osobiście wolę ogniskową w macro z zakresu 150-180 mm.
                        Ostatnio edytowany przez koraf; 7603. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• grecki_chor
                          • 2011
                          • 5

No właśnie nie 200 a 450 Jak to mawia mój kolega: Widziałaś kiedyś zepsuty obiektyw canona? (Tak, jak mi upadł na beton )

Komentarz

• vinietu
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 116

Nie podbita karta to nic nowego, ważne żeby był dowód zakupu,rachunek ze sklepu.
                            5D, 30D, C 50/1.4 , 85/1.8 , 300/4L , 17-40/4L , 70-200/4L , z16/2.8 , N Di866

Komentarz

• koraf
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1748

No właśnie nie 200 a 450 Jak to mawia mój kolega: Widziałaś kiedyś zepsuty obiektyw canona? (Tak, jak mi upadł na beton )
                              Zapewniam Cię, że wbrew pozorom wiele może się zdarzyć , a beton to ostateczność .

Komentarz

Pracuję...