50D i wbudowana lampa błyskowa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • N00bek
    Zablokowany
    • 2010
    • 734

50D i wbudowana lampa błyskowa

Nie żebym korzystał z wbudowanej lampy, ale za diabła nie rozumiem czemu pstryczek nie działa. Z tego co wyczytałem należy odgiąć blaszkę.

Tak z n00bowskich pytań z których słynę, ale za diabła nie wiem jak się do tego zabrać ktoś pomoże na szybko?
  • ksx
    Początki nałogu
    • 2008
    • 290

Jaki pstryczek nie działa i jaką blaszkę chcesz odginać?

Komentarz

• kromka1983
      Coś już napisał
      • 2010
      • 51

W jakim trybie aparatu próbujesz ją włączyć?

Komentarz

• Piotr1
        Coś już napisał
        • 2008
        • 52

blaszka, blaszką ale pod jedną z nich (prawą?)jest bolec który jest schowany, dlatego nie wyskakuje Ci lampa

Komentarz

• krystian123
          Bywalec
          • 2008
          • 164

jeśli jest tak, że wciskasz przycisk od otwierania lampy, a aparat tylko bzyczy i jej nie wysuwa, to znaczy, że masz to, co występowało w 40D. należy tą blaszkę, która znajduje się w sankach do lampy zewnętrznej lekko podgiąć do góry lub wysunąć i włożyć z powrotem, tak gdzieś kiedyś wyczytałem i u mnie się sprawdziło. pozdro

Komentarz

• Eberloth
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2668

Wyrwać albo nie używać
            Sprzęt - dekielek z przyległościami.
            Fumare humanum est!

Komentarz

• Hubolsky
              Coś już napisał
              • 2010
              • 57

Po co ta lampa w 50D? W Pentaxie używałem jej do wyzwalania lamp, a tutaj? Nic mi do głowy nie przychodzi.
              EOS 5DII// X100 // C 70-200 IS II // C 135/2 // S 50/1.4 // C 24/1.4 // 580EX II // 430EX II// SLIK 500DX// CDN...

Komentarz

• _igi
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2035

Zamieszczone przez Hubolsky
                Po co ta lampa w 50D? W Pentaxie używałem jej do wyzwalania lamp, a tutaj? Nic mi do głowy nie przychodzi.
                Do wkurzania użytkowników samoistnym otwieraniem się. Strasznie łatwo było mi przypadkiem nacisnąć ten przycisk, czasem miałem ochotę go po prostu wyrwać, żeby nie przeszkadzał
                5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• rooooobi
                  Coś już napisał
                  • 2009
                  • 77

Ja się podepnę pod wątek. Tylko z nico innym problemem wbudowanej lampy. Kilka dni temu postanowiłem jej użyć, i zdziwiłem się, bo w ogóle nie doświetla zdjęć, normalnie mruga ale efektu nie widać totalnie zero brak różnicy między zdjęciem z lampą, i zdjęciem bez lampy.
                  Już się gdzieś tym pochwaliłem i doradzono mi serwis, ale może ktoś z was wie czy może to mieć związek z niedawną wymianą spustu migawki?
                  Lub ewentualnie ile kosztuje taka naprawa?

Komentarz

• TomBlack
                    Zablokowany
                    • 2010
                    • 37

rozumiem, że także korzystasz z 50D? Może lampkę masz na -x , gdzie x to jakaś cyfra - ustawioną?

Komentarz

• rooooobi
                      Coś już napisał
                      • 2009
                      • 77

Tak 50D mam. Lampa nawet jak jest na +2 ustawiona to nie działa
                      Dodam że zewnętrzna lampa działa normalnie

Komentarz

• Bolek02
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 3225

Tak naprawdę, to lampa jest raczej dla ozdoby Praktyka wykazuje, że dużo lepsze efekty uzyskuje sie używając jasne szkło i bez lampy. Jeśli potrzebna jest koniecznie lampa, to tylko zewnętrzna.
                        Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Przemek_PC
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2462

Co nie zmienia faktu, że ta wbudowana jeśli jest sprawna powinna doświetlać zdjęcia.

Komentarz

• Bolek02
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 3225

Zamieszczone przez Przemek_PC
                            Co nie zmienia faktu, że ta wbudowana jeśli jest sprawna powinna doświetlać zdjęcia.
                            W sumie masz rację, ale szału nie ma jesli zdjęcie ma być dobre trzeba sie posiłkować lampą zewnętrzną.
                            Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Przemek_PC
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2462

Tak, ale jeśli aparat jest na gwarancji trzeba to naprawić choćby po to aby łatwiej było go później sprzedać

Komentarz

Pracuję...