1 Który z niech jest lepszy optycznie ?
2 Który ma ładniejszy Bokeh ?
3 Który jest solidniejszy ?
4 Który polecasz ?
1 Który z niech jest lepszy optycznie ?
2 Który ma ładniejszy Bokeh ?
3 Który jest solidniejszy ?
4 Który polecasz ?
Polecam www.optyczne.pl i www.photozone.de
Dla mnie osobiście 4x canon
Pozdrawiam.
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
Hmm z tego co teraz wyczytałem to większość twierdzi, że sigma jest lepsza optycznie ma ładniejszy bokeh.
A co do solidności to chyba też Sigma przeważa.
1. Sigma
2. Sigma
3. Sigma
4. Canon... bo AF
dla mnie 4x Sigma, przy czym najbardziej wyraźna przewaga przy 3. kryterium. Wcześniej często używałem pożyczonego Canona, jednak przy kupnie własnej 50 zdecydowałem się na Sigmę, głównie ze względu na budowę. Kupiłem używaną, chociaż wiem że była wcześniej kalibrowana i może dzięki temu jest ostra. Dlatego przy moim egzemplarzu nie zgodzę się, że ma gorszy af od Canona. Jeśli chodzi o szybkość to raczej S wygrywa.
Zdecydowanie sigma:-P nawet na bocznych punktach AF w 5dmkII.
Najlepiej idź do sklepu i zrób sobie sample swoim body, ja bym Canona 50 f 1.4, na sigmę nie zamienił, nawet z dopłatą ale zdania są podzielone, więc najlepiej samemu walczyć z problemem...
Canon FF i słoików kilka
4x razy Sigma. Zastanawiałem się nad C.50/1.4 ze względu na AF, miałem go przez trochę i zostawiłem Sigmę.
5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1
1. Delikatnie lepiej Sigma
2. Zależy od gustu
3. Sigma
4. Canon, no chyba że to ma być manualny obiektyw w którym AF to taka ciekawostka przyrodnicza to wtedy Sigma.