ef 70-300 is

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • photogambler
    Bywalec
    • 2008
    • 105

ef 70-300 is

Mam zamiar kupić jak w tytule do 5d mk1.Bawilem sie,wypadl nieźle.Szczegolnie w srodku klatki Mam pytanie do uzytkownikow:czy to prawda czy plotka,ze af początkowo dziala w tym szkle ok ale po jakims czasie sie <rozjeżdża>. Czy cos takiego potwierdzacie? Czy ewentualna naprawa jest prosta/droga? Dzieki za odpowiedz:-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    sorry,prosba do admina zeby przeniosl post do <obiektywow> dziekuje:-)
    Ostatnio edytowany przez photogambler; 15679. Powód: Automerged Doublepost
    6d, 50 1,8 STM, 16-35 f4 IS L, 24-105 f4 IS L ,85 1,8 USM, 70-200 f4 IS L, pleśniaczki, itepe...
  • Maver
    Początki nałogu
    • 2006
    • 397

Mam takie szklo od 6 lat i nic sie nie rozjechalo. Osobiscie uwazam ze do 5D lepiej bylo by kupic 70-200 f/4 ktory bedzie w tej samej cenie a jest lepszy i szybszy. IS jest fajny, ale jakosciowo 70-200 jest duzo lepsze. Ogniskowa 200 a 300mm nie robi wielkiej roznicy na zdjeciach.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Komentarz

• PiotrZ
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 22

Zamieszczone przez Maver
      Ogniskowa 200 a 300mm nie robi wielkiej roznicy na zdjeciach.
      Wszystko zależy od tego co fotografujesz. Miałem wcześniej sigme 70-300, teraz 70-200/4 i powiem szczerze, że największa zmiana w tych szkłach <po za szybkością af, bo sigma w przedziale do 200 nieźle sobie radzi> to brak 300mm.

Komentarz

• maczetka
        Coś już napisał
        • 2010
        • 74

Witam,

odswierzam watek bo zastanawiam sie wlasnie nad uzywanym tele na jednorazowy wyjazd do afryki - potem planuje sprzedac bo normalnie nie przepadam za ogniskowymi powyzej 105 mm. Nie chce wiec inwestowac kroci w szkla typu 100-400.

Co bralibyscie do 5d2: C70-300 czy moze w zamian nowego Tamrona 70-300 albo C70-200/4?

Z gory dzieki za rady...

Komentarz

• tomfoot
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 2362

Zamieszczone przez maczetka
          Witam,

odswierzam watek bo zastanawiam sie wlasnie nad uzywanym tele na jednorazowy wyjazd do afryki - potem planuje sprzedac bo normalnie nie przepadam za ogniskowymi powyzej 105 mm. Nie chce wiec inwestowac kroci w szkla typu 100-400.

Co bralibyscie do 5d2: C70-300 czy moze w zamian nowego Tamrona 70-300 albo C70-200/4?

Z gory dzieki za rady...
          Zdecydowanie albo Tamrona 70-300VC albo ... Tamrona 70-200 f/2.8. W pierwszym przypadku masz stabilizację, a w drugim światło i perfekcyjną ostrość. Canon 70-200 f/4 nie wnosi nic ciekawego poza kolorem obudowy, a C70-300 jest gorszy od nowego odpowiednika Tamrona. Ponieważ między 200mm a 300mm nie ma znaczącej różnicy, to ja wybrałbym jednak Tamron 70-200 2.8 (z tym że o 1/3 jest droższy od pozostałych, za to dostajesz "gwarancję" niezłych fotek).

Komentarz

• dziobolek
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2634

Zamieszczone przez tomfoot
            Zdecydowanie albo Tamrona 70-300VC albo ... Tamrona 70-200 f/2.8. W pierwszym przypadku masz stabilizację, a w drugim światło i perfekcyjną ostrość. Canon 70-200 f/4 nie wnosi nic ciekawego poza kolorem obudowy, a C70-300 jest gorszy od nowego odpowiednika Tamrona.
            Dobrze prawisz, bardzo dobrze

...ja wybrałbym jednak Tamron 70-200 2.8 (z tym że o 1/3 jest droższy od pozostałych, za to dostajesz "gwarancję" niezłych fotek).
            No, tu dostajesz jeszcze dodatkowy bonus - podwójnie czuły centralny punkt AF,
            czyli wzrasta sprawność AF.

To szkiełko jest watre swoich pieniędzy. Optycznie nienagannie ostre od f/2.8

Pozdrówka!
            "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
            Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
            tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• maczetka
              Coś już napisał
              • 2010
              • 74

argumentem za T70-300 byl zakres i dobre opinie i wyniki w testach
              argumentem za C70-300 byl zakres i producent :-)
              argumentem za C70-200/4 byla latwosc kupienia uzywanego egzemplarza w dobrym stanie i latwosc pozniejszej odsprzedazy. Plus jakosc obrazka...

myslicie, ze latwo uda mi sie kupic uzywke T70-200 2.8 w dobrym stanie?

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12226

Zdecydowanie albo Tamrona 70-300VC albo ... Tamrona 70-200 f/2.8. W pierwszym przypadku masz stabilizację, a w drugim światło i perfekcyjną ostrość. Canon 70-200 f/4 nie wnosi nic ciekawego poza kolorem obudowy
                albo moze kolorami na zdjeciach, bo Tamron nie daje takich zywych barw jak L. i to nawet, powiedzialbym, mocno odstaje.

predkosc AF laskawie pomine w porownaniu. moze miales Sony wczesniej, wiec nie bede kopal

Ponieważ między 200mm a 300mm nie ma znaczącej różnicy,
                nie no... skad... 200mm to prawie 500 i diabli wiedza po co ludzie kupuja te ciezkie i drogie 500/4. pewnie dla szpanu, no bo przeciez roznicy praktycznie nie ma...

no wiec, owszem, jest. bardzo duza w praktyce. polecam kupic jakikolwiek obiektyw 300mm i najpierw sprawdzic, zanim zacznie sie takie bzdury wypisywac...

to ja wybrałbym jednak Tamron 70-200 2.8 (z tym że o 1/3 jest droższy od pozostałych, za to dostajesz "gwarancję" niezłych fotek).
                zdecydowanie brzmi jak byly posiadacz Sony...

mialem tego Tamrona zapietego pod jakies 40D. moj 5D w polaczeniu z 70-200/4 to jest jak Lamborghini przy Maluszniku... to nawet przy robieniu landszaftow wpienia, a podejscie do jakiejkolwiek natury ozywionej badz sportu (innego niz szachy) to strzal w tyl glowy...

moze tak: milej zabawy ze swoimi Tamronami zycze, ale zalecalbym ostroznosc z doradzaniem tego innym. zwlaszcza 70-200/2.8, ktory jest zwyczajnie zolwiem...
                www albo tez flickr

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12226

Zamieszczone przez photogambler
                  Mam zamiar kupić jak w tytule do 5d mk1.Bawilem sie,wypadl nieźle.Szczegolnie w srodku klatki Mam pytanie do uzytkownikow:czy to prawda czy plotka,ze af początkowo dziala w tym szkle ok ale po jakims czasie sie <rozjeżdża>. Czy cos takiego potwierdzacie? Czy ewentualna naprawa jest prosta/droga? Dzieki za odpowiedz:-)
                  sorry,prosba do admina zeby przeniosl post do <obiektywow> dziekuje:-)
                  ten obiektyw ma raczej kiepskie opinie, a biorac pod uwage swietne wyniki Tamrona 70-300 mnie osobiscie trudno uzasadnic wydawanie kasy na szklo canonowskie. Tamron ma swietna stabilizacje i dosc przyzwoity AF i jesli takie rzeczy jak pancernosc konstrukcji, predkosc AF i soczyste kolory nie sa dla Ciebie kluczowe, to szkoda topic kase w ten 70-300 IS. tak z punktu widzenia uzytkowego jak i jakosci fot.
                  @ akustyk:
                  czyli raczej 70-200 f4?
                  to zalezy od konkretnych potrzeb i musisz niestety zdecydowac co najlepiej pasuje Tobie do wybranych zastosowan.

dla mnie np. idealnym telezoomem jest 70-300 L i na dniach ide zaniesc swoja krwawice do sklepu - na dodatek do spolki z nieodzownym dla mnie uchwytem statywowym, wiec kwota na paragonie bedzie mordercza...
                  ale daleki jestem od przekonywania kogokolwiek, ze wlasnie ten 70-300 jest w konkretnym przypadku optymalnym wyborem. wrecz przypuszczam, ze dla wiekszosci osob byloby to utopienie koszmarnych pieniedzy, za ktore mozna wybrac lepiej dobrane szklo... to moze byc 70-200/2.8, moze byc 70-200/4 IS a z przystepniejszych cenowo opcji chocby Tamron 70-300 VC albo nawet Tamron 55-200 w cropie (mialem, zupelnie fajne szklo za 350 PLN!)...
                  Ostatnio edytowany przez akustyk; 984. Powód: Automerged Doublepost
                  www albo tez flickr

Komentarz

• sbogdan1
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 359

Irytuje mnie takie pisanie 200mm, 300mm, niem różnicy..taaaaaa...pewnie 10mm i 100mm to to samo Jeśli ktoś kupuje szkło tylko po to aby mieć, bo ma takie nieodparte ciśnienie aby wydać kasę na kolejny gadżet, i sam jeszcze nie wie do czego będzie potrzebował to ja się poddaję.
                    Wracając do szkła choćby 70/200 f4 nie widzę lepszego w tym segmencie cenowym i jakościowym, uwzględniając choćby fakt ewentualnej odsprzedaży z kilka lat. ciekawe co więcej straci na wartości Tami czy Canon.
                    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4 , 70-200/4 , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

Ponieważ między 200mm a 300mm nie ma znaczącej różnicy,
                      Ostatnio widzę spory wysyp światłych idei na forum :grin:.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• dziobolek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2634

...pytanie czy 200mm to na FF wystarczajaco dlugo. mam wrazenie, ze nie, wiec watek bardziej w strone 70-300...
                        IMHO trochę krótko może być. Proponuję jednak 70-300.

Pozdrówka!

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Komentarz

• tomfoot
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 2362

Zamieszczone przez akustyk
                          moze tak: milej zabawy ze swoimi Tamronami zycze, ale zalecalbym ostroznosc z doradzaniem tego innym. zwlaszcza 70-200/2.8, ktory jest zwyczajnie zolwiem...

a w następnym poście (...)
                          ten obiektyw ma raczej kiepskie opinie, a biorac pod uwage swietne wyniki Tamrona 70-300 mnie osobiscie trudno uzasadnic wydawanie kasy na szklo canonowskie. Tamron ma swietna stabilizacje i dosc przyzwoity AF i jesli takie rzeczy jak pancernosc konstrukcji, predkosc AF i soczyste kolory nie sa dla Ciebie kluczowe, to szkoda topic kase w ten 70-300 IS.
                          post po poście... rozdwojenie jaźni?
                          poza tym po co te Twoje wstawki o Sony? masz jakiś uraz do tej firmy? Martyna Ci się nie podoba? obawiam się, że miałem w rękach canona wówczas gdy Ty dzierżyłeś w nich dumnie grzechotkę.
                          Zdaje się, że na forum można prezentować indywidualne opinie, a moja jest taka, że wymieniane obiektywy Canona są do d... w stosunku do dwóch konkretnych egzemplarzy Tamrona (choć znalazłyby się i inne). I zdaje się, że Twoja opinia po części jest taka sama przynajmniej w części dotyczącej zakresu 70-300.
                          Co do różnicy w ogniskowej 200 a 300. Tak uważam, że nie jest to ogromna różnica, którą spokojnie można nadrobić nogami o wiele szybciej niż kompensacja innych ogniskowych, o których jeszcze ktoś pisał. I dla jasności Kolegi Akustyka - w przypadku ogniskowej 500mm jest różnica. To jednak temat na inną dyskusję.

Co do irytacji - mnie najbardziej irytuje negowanie czyichś indywidualnych poglądów. Ale to też na inną dyskusję.
                          Zamieszczone przez sbogdan1
                          Irytuje mnie takie pisanie 200mm, 300mm, niem różnicy..taaaaaa...pewnie 10mm i 100mm to to samo Jeśli ktoś kupuje szkło tylko po to aby mieć, bo ma takie nieodparte ciśnienie aby wydać kasę na kolejny gadżet, i sam jeszcze nie wie do czego będzie potrzebował to ja się poddaję.
                          Wracając do szkła choćby 70/200 f4 nie widzę lepszego w tym segmencie cenowym i jakościowym, uwzględniając choćby fakt ewentualnej odsprzedaży z kilka lat. ciekawe co więcej straci na wartości Tami czy Canon.
                          Najwięcej za kilka lat przyniesie Ci dobra lokata lub dobrze operujący fundusz private equity
                          Ostatnio edytowany przez tomfoot; 37800. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• dziobolek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2634

Zamieszczone przez akustyk
                            albo moze kolorami na zdjeciach, bo Tamron nie daje takich zywych barw jak L. i to nawet, powiedzialbym, mocno odstaje.

predkosc AF laskawie pomine w porownaniu...

... zwlaszcza 70-200/2.8, ktory jest zwyczajnie zolwiem...
                            Niestety, szybkość i kultura pracy AF oraz kolory to bardzo subiektywne preferencje.
                            Każdemu według potrzeb... to że Tobie nie pasi i jest za wolny... wolnoć Tomku
                            Widzisz a dla mnie jest OK!

Mam T70-200 f/2.8 i kolorki ma naturalne i soczyste (nie przesycone).
                            Prędkość AF też mi wystarcza - żółwiem bym go nie nazwał. Są wolniejsze szkła.
                            Nie jest tak cichy i superszybki jak USM,HSM,USD, ale bez przesady...

Pozdrówka!

Komentarz

• merida
                              Początki nałogu
                              • 2010
                              • 416

a czy prędkość T70-200 porównywalna jest z 28-75 ?? Bo powiem,że kusi mnie jakiś tańszy tele zoom...
                              Instagram

Komentarz

Pracuję...