Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Zakupy w Chinach - Szanghaj Pekin - gdzie?

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Exclamation Zakupy w Chinach - Szanghaj Pekin - gdzie?

Witam, nie znalazłem aktualnego wątku związanego z tematem - jeśli ktoś gdzieś widzi - proszę o wskazanie - a niniejszy wątek do kosza.

Znajoma wybiera się w najbliższy czwartek do Chin - będzie jeździła z grupą, ale elastyczność w kwestii "zakupowej" ma dużą - z pewnością poświęcą kilka dni na Pekin i Szanghaj.

Planuję "zlecić jej" zakup szkieł - mam chrapkę na 35mm f/1.4 i 135mm f/2 - no i teraz pytania:

- czy wciąż ceny w Chinach są niższe niż w PL? i o ile?
    - czy ktoś zna jakieś sprawdzone sklepy w dwóch ww. miastach?
    - może są jakieś linki gdzie jest szansa sprawdzić ceny w danym sklepie (sprzedawca na e-bay?) z możliwością odbioru osobistego na miejscu?

O podróbki się nie martwię, bo znajoma wie jak ten sprzęt ma wyglądać i czym się to je - zresztą będzie miała okazję sprawdzić przypinając do body. Gwarancja - przypuszczam, że u nas nic nie warta - trudno.

Proszę jedynie o poradę i odpowiedź na powyższe pytania. Nie ukrywam, że ucieszą mnie najbardziej odpowiedzi osób które podobne zakupu robił lub w ostatnim czasie były w Chinach.
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Bywalec Awatar daviddark
    Miasto
    Cork - Ireland

Domyślnie

Kupuj w Hong-Kongu nie Chinach bo to ogromna różnica w zakupach
    Mój przyjaciel mieszkał wiele lat w Chinach ale kupował wszystko w Hong-Kongu bo o wiele bezpieczniej i taniej - HK to strefa BEZCŁOWA. Gołym okiem a czasem nawet po założeniu na body amatorowi ciężko rozpoznać różnicę. Przeważnie wychodzi na monitorze
    Powodzenia w zakupach
    5D2, 60D, 35 1.4 L, S50 1.4, C50 2.5 Macro, 85 1.8, 70-200 2.8 IS L
    (2011) 27" iMac i7 3.4Ghz 16GB, 2T, 2GB Radeon, LaCie 1TB LBD Thunderbolt
    Blog
    portfolio

Dopiero zaczyna

Domyślnie

odkopię trochę temat
    Szukam sensownego sklepu foto w Pekinie - ma ktoś może jakieś namiary?

Domyślnie

Widzialem pare sklepow w okolicach Qianmem Str blizej tiananmen sq na lewo jak patrzysz na mapie. Nie trudno wypatrzec jako ze sa dobrze oswietlone neonami i rzucaja sie w oczy. Widzialwm moze 3 ale nie wchodzilem do srodka. Nie wiem tez czy da sie z ceny zejsc i jak bardzo

Bywalec Awatar Smok
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Witam
    Pozwalam sobie podczepić się do wątku i rozszerzyć zapytanie poza Pekinem i Szanghajem o Macau i Hongkong.
    Może nie tyle chodzi mi o lokalizację, ile o ceny i doświadczenie z kupowaniem w Państwie Środka.
    Pozdrawiam
    Smok
    "Piękno jest doskonałością z defektami" - Gilbert Adair

Miasto
    Warszawa, Hajnówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smok Zobacz posta
    Witam
    Pozwalam sobie podczepić się do wątku i rozszerzyć zapytanie poza Pekinem i Szanghajem o Macau i Hongkong.
    Może nie tyle chodzi mi o lokalizację, ile o ceny i doświadczenie z kupowaniem w Państwie Środka.
    Pozdrawiam
    Smok
    a co dokladnie chcesz wiedziec kupowalem kilkukrotnie aparaty w HK jak i w Chinach ?

Generalnie tj napisal kolega wyzej, znacznie lepiej jest kupowac w HongKongu, bo: nie ma tam podrobek, nie ma cla, standard sklepow o niebo lepszy no i wieksza szansa ze sie dogadamy (jak ktos nie zna chinskiego) .

W HongKongu jest dzielnica Mong Kok, ktora ma mnostwo sklepow z elektronika w tym glownie z foto. Radze wczesniej przemyslec co sie chce kupic z foto jak i jaki osprzet. Jak sie nie ma planow, to mozna caly dzien przechodzic tyle jest do ogladania .
    Ceny sa nizsze a nawet sporo nizsze niz w pl, ale wszytsko zalezy od danego momentu - kursow pl/usd.
    Warto kupowac tez osprzet, wtedy za calosc wychodzi duuuzo taniej. Koniecznie trzeba sie targowac !!
    Z reguly im mniejszy sklep tym nizsza cena (kiedys mi nawet mowili ile czynszu placa), trzeba pamietac, ze za platnosci karta doliczaja kilka procent.
    Dla porownania podaje link z cenami z HK (ceny w HKD):

http://www.ygdragon.net/index.php?pa...ameraprice.htm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sherif Zobacz posta
    Koniecznie trzeba sie targowac !!
    Z reguly im mniejszy sklep tym nizsza cena (kiedys mi nawet mowili ile czynszu placa), trzeba pamietac, ze za platnosci karta doliczaja kilka procent.
    Dla porownania podaje link z cenami z HK (ceny w HKD):

http://www.ygdragon.net/index.php?pa...ameraprice.htm
    w sumie tydzien temu wrocilem z tego wspanialego miejsca wiec moge sie podzielic tym czego tam doswiadczylem. przed wyjazdem natrafilem na bardzo poreczny guide w jezyku ang:
    http://rolandlim.wordpress.com/2007/...-in-hong-kong/
    jest tam dobrze wytlumaczone jak szukac, gdzie i czego unikac wiec polecam kazdemu kto sie tam wybiera na shopping.
    odrazu dodam ze nie ma co jezdzic po wyspie hong kong i szukac sklepow bo sa ale wyraznie drozsze niz na Kowloon.
    mi sie udalo kupic oryginalna baterie do 7D oraz Sandisk CF 32GB 60MB/S za 167 euro wiec sporo zaszczedzielm ale zauwazylem tez ze sa zeczy ktorych nie oplaca sie kupowac bo ceny sa ostro nabite a wytargowac ciezko - to wszystko zalezy od sklepu. jeszcze jedno: przed wyjazdem dobrze zlokalizuj sobie swoja liste sklepow i adresy poniewaz na kowloon jest takie zageszczenie budynkow, ulic i reklam ze naprawde ciezko sie tam znalesc. chcialem znalesc jeden tylko sklep i szukalem go pol godziny krecac sie w kolo ale w koncu mi sie udalo. pol godziny z plecakiem w sloncu i 33C z wiglotnoscia 85% to spore obciazenie

Bywalec Awatar Smok
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Bardzo dziękuję za ciekawe informacje
    Ja wybieram się w sierpniu, generalnie na wycieczkę objazdową. Nie mam specjalnego przymusu kupowania czegokolwiek, z myślą o wyjeździe zmodernizowałem już sprzęt.
    Myślałem raczej o zakupie na zasadzie okazji, gdyby coś mi wpadło w oko.
    Szczerze to program wycieczki jest na tyle ciekawy i obszerny, że za wiele czasu na wałęsanie się nie będę miał, a aż tak nie jestem zdeterminowany aby pół dnia szukać jednego sklepu.
    Mimo to jeszcze raz dziękuję, może skorzystam z podanych informacji.
    Pozdrawiam

Smok
    "Piękno jest doskonałością z defektami" - Gilbert Adair

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Mam pytanie do osób, które spotkały się z niżej opisanym problemem:
    Zakupiłem na e-bay plecak foto w Chinach... Właśnie dostałem zawiadomienie z Działu Obrotu Zagranicznego naszej Poczty. Zawiadamia się że.... bla bla nadesłano przesyłkę nadaną przez nieczytelny (nadawca zapewne). W związku z nadejściem przesyłki należy dopełnić formalności niezbędnych dla nadania towarom przeznaczenia celnego...

i tu :
    W związku z nieprawidłowo wypełnioną przez nadawcę deklaracją celną paczki w celu zwolnienia przesyłki spod dozoru celnego należy przesłać:
    - fakturę lub rachunek, paragon lub wydruk z aukcji internetowej z potwierdzeniem zapłaty (mam wydruk transakcji z systemu paypal) [...] (Limit wartości przesyłek zawierających towary zwolnione z należności celnych przywozowych, przesyłanych bez względu na cel i osobę wynosi 150 euro (zwolnienie z podatku nie dotyczy zamówień wysyłkowych)
    Oczywiście piszą też, że jeśli otrzymałem przesyłkę bezpłatnie muszę im odesłać załączone oświadczeni. Ale z tego wynika, że dotyczy to tylko przesyłek z limitem wartości 45 euro...

Czy ktoś z Was się z takim czymś spotkał? Jak się ma zaznaczony na czerwono fragment do limitu 150 euro zwolnionych z opłat celnych (plecak mieści się w tej kwocie).

pzdr
    Ostatnio edytowane przez woytaski ; 27-07-2011 o 21:06
    5DII | 17-40/4L | 24-70/2.8L | 70-200/4L IS | 430 EX

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

To po prostu znaczy, że jak im udowodnisz, że twój plecak kosztuje mniej, niż 150euro to nie zapłacisz cła. Niestety, ostatnio również buliłem cło jak dostałem przesyłkę od brata ze Stanów
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów