Od kilku tygodni nurtuje mnie pewien temat. Ostatnio po ok. 2 latach używania starego 5d, kupiłem 5d Mark II i jestem zachwycony różnicą w obrazach jakie produkuje ta pucha. Teraz dopóki ceny 5d I są jeszcze w miare przyzwoite, a mój aparat jest w świetnym stanie, zastanawiam się nad jego sprzedażą a raczej zamianą za dopłatą na nowe 7d. Potrzebuje drugiego body do ślubów (chcę pracować na 2 puchy - bynajmniej w kościele, bo zmiana szkieł w niesprzyjających warunkach mnie trochę irytowała wcześniej i tylko brudziła wnętrze korpusu). Szklarnia jaką obecnie posiadam to 16-35 2.8L II, 35 L, 85 1.8 i na dniach 24 L II - więc raczej pod pełną klatkę, ale myślę że na 7d znowu zyskałbym nowe ogniskowe i dobry AF oraz szybkość. Różnica w cenie miedzy moim 5d z oryginalnym BG-E4 a nowym 7d to 1000 zł. Czy warto przeprowadzić taką zamianę?? Czy może ktoś z Was posiada taki zestaw?? Czekam na opinie...
Dylemat - drugie body: zamiana starego 5d na 7d
Zwiń
X
-
-
Komentarz
-
Nowe krajowe 5d II kupiłem we wtorek za 6800. Po podwyżce która już jest faktem, to różnica między 5d II a 7d będzie już wynosiła ponad 2500 zł. Nie mogę sprzedać 5d I i zbierać na 5d II, bo muszę mieć backup, a cena 5d I idzie cały czas w dół... ciężki orzech...Pkt 8 regulaminuKomentarz
-
Uważam że pownieneś pomyśleć dwa razy nim zdecydujesz się kupić 7D.
To już nie ta sama dynamika i jakość obrazka co w 5D a nawet 5D MKII.
Zadaj sobie pytanie czy jesteś w stanie przeboleć ten fakt biorąc też pod
uwagę gorsze ISO...czy szybszy i pewniejszy AF jest ci w profesji którą wykonujesz aż tak bardzo potrzebny?
Myślę że jeśli źle wybierzesz to w efekcie będziesz płacił dwa razy, a to znacznie bardziej boli
Pucha i słoki
Komentarz
-
Decyzja jeszcze nie zapadła, ja po prostu mam wrażenie po kilku dniach testowania 5d II, że moje stare 5d miało chyba jakiś problem z ustawianiem ostrości wogóke, np. ciężko mu się układała współpraca z 16-35 2.8 II. Po podpięciu do 5d II problem zniknął. Może powinienem oddać body do serwisu??Pkt 8 regulaminuKomentarz
-
Nie jestem pewien czy ten serwis to taka dobra sprawa. Dziś jeden z forumowiczów opisuje przypadek wizyty w serwisie 5D / totalnie rozjechany AF.
Na twoim miejscu jeśli już myślisz o wymienie to zmieniłbym mimo wszystko na 5D MKII...takie jest moje zdanie
Pucha i słoki
Komentarz
-
Zauważyłem to też, dlatego jeśli tak bardzo zależy mu na zmianie to pozbyłbym się MK1 i dokładając dokupił drugą sztukę MKII.
Mimo wszystko moim zdaniem, kupując Cropową puszkę posiadając już w kolekcji sprzęt FF, to poprostu cofanie się wstecz...a lepszy AF dlamnie to żaden argument.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Weź też pod uwagę że posiadasz szkła stworzone do FF.
Matryca 7D nie wyciśnie z nich tyle ile może pełna klatka - reasumując
myślę że będziesz zawiedziony obrazowaniem, tym bardziej że w pierwszym poście stwierdziłeś że zdjęcia z FF są zachwycające. Więc w sumie już odpowiedziałeś sobie w jakiś sposób na postawione pytanie.
Myślisz że fotki z Cropa dorównają FF?Pucha i słoki
Komentarz
Komentarz