Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Canon 1000D jaką lampę wybrać?

Bywalec
    Miasto
    Luborzyca/k.Krakowa

Domyślnie Canon 1000D jaką lampę wybrać?

Witajcie,
    Mam pytanie odnośnie lampy zew. Często robię zdjęcia w pomieszczeniach i niestety wbudowana lampa nie powala na kolana i chciałbym zakupić zew. ale nie wiem jaką. Czasem może się też sprzydać do doświetlenia na zewnątrz.. Chodzi mi o sprzęt w rozsądnych pieniądzach ale też nie coś najtańszego co bedzie trzeba zmieniać po roku. Pomóżcie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja polecam Nissin di622, co prawda mam ją od 4 miesięcy, sprawuje się nieźle, z tym, że ja używam jej raczej w pomieszczeniach na zewnątrz będzie problem ponieważ brakuje jej synchronizacji z krótkimi czasami (HSS). Jakość wykonania mi osobiście odpowiada też używam jej z 1000d, posiada dość duże możliwości regulacji położenia i prosta w obsłudze. Ma możliwość wyzwalania błysku lampą wbudowaną (fotocela), do zastosowań amatorskich spokojnie starcza. Cena też jest przystępna.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Co to są rozsądne pieniądze?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Bywalec
    Miasto
    Racibórz-Schoonhoven

Domyślnie

Rozsądne pieniądze, hmmmm............
    Jak dla mnie to rozsądnie byłoby wydać kasę od razu na 580 EX II, żeby potem uniknąć plucia sobie w brodę. Sprzedaży słabszej lampki oraz dokładania do mocniejszej.
    Jak tak rozumiem rozsądne pieniądze :-D. Wolę troszkę poczekać, nazbierać $ i wydać je raz a dobrze. Przesiadki po jakimś czasie z niższych modeli na wyższe , pochłaniają dużo więcej kasy. A osobiście mnie na to nie stać
    fotografia
    akwarystyka

Bywalec
    Miasto
    Luborzyca/k.Krakowa

Domyślnie

Hehhe tak myslałem że bedą rozważania co do "rozsądnych" pieniędzy. Ja też myslę nad 580ex II. Czy wszystkie opcje tej lampy beda dostępne dla mojego canona?

Początki nałogu Awatar wojtek_j
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pytanie czy wszystkie wykorzystasz
    7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam

Bywalec
    Miasto
    Luborzyca/k.Krakowa

Domyślnie

Myślę że z czasem napewno.

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Jak do amatorskiego użytku to nissin di622 daje radę, ew. jakiś metz. Jak coś słabszego to nissin di466 wygląda nieźle.

Domyślnie

Nie patrzyłbym na to czy to 1000D/500D/50D/7D/5D itd.
    Generalnie warto się zastanowić. Gdy kupowałem 350D, to dokupilem 430EX - gdyby nie był to mój drugi zakup (pierwszy to Tamron 70-300 sic!) i nie byłby okazyjny to plułbym sobie. Dobrego błysku nigdy nie za mało. Lepiej mieć możliwość zmniejszenia mocy niż mieć dolinę, bo lampa nie daje rady. Można zapytać a jakie pomieszczenia itp. Generalnie 430EX daje radę w większości, ale są sytuacje w których chciałoby się większą moc itp. Chociażby do softbox'a w plener. Nigdy nie wiesz do czego będziesz używał lampkę. Dlatego polecałbym coś mocniejszego.

580EX ma bardzo przydatny biały odbłyśnik co się bardzo często przydaje i co nie jest jakimś argumentem, bo można sobie coś takiego dorobić samemu, albo kupić jeszcze większe.

Nie wiem jak ten Nissin, ale wiele osób go sobie zachwyca jako alternatywę. Ja polecę jeszcze alternatywę używaną 550EX (540EZ można jeszcze taniej, ale bez automatycznego pomiaru światła)
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Bywalec
    Miasto
    Luborzyca/k.Krakowa

Domyślnie

A co powiecie o Nissinie Di866?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów