Chodzi o osłone przeciwsłoneczna do 70-200 4L
mam ET-74 taki klosz , co by było gdybym zaminił na osłonę tego tulipana (chyba ew-73b), coś to zmienia w sensie optycznym czy tylko wygląd obiektywu jest bardziej "kozacki" ?
Chodzi o osłone przeciwsłoneczna do 70-200 4L
mam ET-74 taki klosz , co by było gdybym zaminił na osłonę tego tulipana (chyba ew-73b), coś to zmienia w sensie optycznym czy tylko wygląd obiektywu jest bardziej "kozacki" ?
Ostatnio edytowane przez Hoody ; 14-10-2005 o 09:41
Tulipany sa tylko do szerokich... taki mi sie wydaje. A 70 to niezbyt szeroko.
Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa
Nie do konca, 70-200 F/2,8 ma tulipanaZamieszczone przez Błajo
![]()
poniewaz pole widzenia obiektywu nie jest okregiem, ale kwadratem, to dlatego najlepiej przylegajaca oslona musi mieć taki kształt (gdy się uwzględni rzut to wychodzi właśnie tulipan).
A mi się wydaje, że przeciwnie (a właśc. tak samo tylko na odwrótZamieszczone przez Błajo
), tzn. te zwykłe osłony nie tulipanowe (doniczkowe :-D ) tylko do wąskich - bo przy szerokim kącie mogłyby w rogach winietować, więc maja takie wycięcia. A przy wąskim kącie nie ma to znaczenia więc mogą być takie i owakie. To takie moje przemyślenia, ale ja się nie znam
![]()
EOS 300D UnD | Tokina AT-X 270 AF Pro II 28-70 f/2.6-2.8 | Canon EF 50 f/1.8 II | Tamron 75-300 f/4-5.6 LD | Sigma 18-125 f/3.5-5.6 DC
Speedlite 420EX +Omni-Bounce | Lowepro SlingShot 200 AW | Hama Star 63 | karty Kingston
Zenit 11 | Helios 58 f/2 + pierścienie makro
Rzecz ujmując najprościej to może coś być z tym winetowaniem bo raz że do sigmy 18-50 mam tulipana, a po drugie pomimo iż mam uv mc pro1 itd... i tak przy szerokim kącie widzę delikatne winetowanie w narożnikach (przy zdjętym tulipanie), az sie boje co to będzie przy FF.
A co do podstaw pytania to np. Cichy ma 70-200 2.8L i ma tulipana widać na każdym jego zdjęciu więc pytanie po co na 70 x 1.6 nie ma mocy pomijając że jak się wychacza (czyt. fotografuje) panny (czyt. modelki) to się profesjonalniej wygląda. heheh
Bo tulipan dobrze dobrany zawsze będzie lepszy od doniczki. To nie wycięcia chronią przed winietowaniem, a raczej odwrotnie - fragmenty nie wycięte mogą bardziej wystawać dlatego, że klatka jest kwadratowa.
Obiektywy są kwadratowe ?Zamieszczone przez Tomasz Golinski
W następnym poście słusznie mówisz o prostokątnej klatce.
A mi nadal się wydaje, że pole widzenia obiektywu jest okrągłe.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Ale być może jestem w błędzie ?
Chyba, że chodzi o rejestrowane przez klatkę, bo jesli mówisz o samym obiektywie to można to mylnie zrozumieć.
Ostatnio edytowane przez vbel ; 14-10-2005 o 21:37