Dandelion / Potwierdzanie ostrości w manualach - Zakres i tolerancja

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • siudym
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2249

Dandelion / Potwierdzanie ostrości w manualach - Zakres i tolerancja

Moze to bardziej ciekawostka niz jakis specjalistyczny test, jednak warto poruszyc temat. Sprawa zainteresowala mnie juz jakis czas temu, gdy wyczytalem o tym w jednym poscie tematu Samyang 85/1.4 (chyba wspomnial to kolega MMM). Postanowilem z ciekawosci sprawdzic to sam i faktycznie zakres w jakim dandelion potwierdza nam ostrosc (podswietlajac punkt AF) jest dosyc spory, zwlaszcza w jasnych szklach. Na tyle spory, ze mozna sugerujac sie "trafieniem" swiecacego punktu AF zwyczajnie trafic nie tam gdzie trzeba, najlepszy przyklad fotografujac osobe pod kątem staramy sie celowac w jedno oko, a GO finalnie wylazi nam na uchu czy nosie. Ogolnie oczywiscie mozna sugerujac sie potwierdzaniem nie uzyskac pelnej ostrosci.

Przetestowalem na prostym szkle 2/58 (helios) i juz tutaj roznice widac spora, a przeciez na szklach 1.4 czy nawet 1.8 bedzie jeszcze wieksza roznica.

Dwa testy: Jeden z ok 60cm i drugi z odleglosci 2m. Body na statywie, wezyk spustowy, mirror lock-up. Robione kilka prob, efekty identyczne. Zdjecia zostaly wykonane na samym poczatku, gdy wlaczalo sie potwierdzanie i krecac delikatnie do ostatniego momenty potwierdzania.

Pelen kadr zmiejszony:

"Poczatek" potwierdzania:

"Koniec" potwierdzania:

Pelen kadr zmiejszony:

"Poczatek" potwierdzania:

"Koniec" potwierdzania:
    Ostatnio edytowany przez siudym; 7602.
  • Alde
    Początki nałogu
    • 2008
    • 360

Wpływ ma też to czy kręcisz ostrością "od tyłu" czy "od przodu"

Komentarz

• -jaro-
      Bywalec
      • 2007
      • 136

Mam dandeliony na wszystkich manualnych jasnych stalkach i tak na prawde tyle razy zbytnio im zaufalem ze w efekcie kupilem zacuto z-fider i problem ostrosci na pelnych dziurach zniknal.
      jarek

Komentarz

• airhead
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2495

a co to jest?
        Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
        Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• GhostRider
          Początki nałogu
          • 2008
          • 335

SZUKANIE nie boli
          Moje zdjęcia na forum
          7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
          http://jaceklosko.blogspot.com/

Komentarz

• Alde
            Początki nałogu
            • 2008
            • 360

Zamieszczone przez -jaro-
            zacuto z-fider i problem ostrosci na pelnych dziurach zniknal.
            Nie mam ... słyszałem ze dobry do filmowania ale np. w 5D mkII z manualnym obiektywem w Live View i powiekszeniu 10x nic nie jest potrzebne do ostrzenia

Komentarz

• -jaro-
              Bywalec
              • 2007
              • 136

Zamieszczone przez Alde
              Nie mam ... słyszałem ze dobry do filmowania ale np. w 5D mkII z manualnym obiektywem w Live View i powiekszeniu 10x nic nie jest potrzebne do ostrzenia
              ... w sumie poza widokiem pelnego kadru, to nic
              zakuto powieksza 3 krotnie i to wystarczy.
              jarek

Komentarz

• Mariusz.P
                Bywalec
                • 2007
                • 132

Moje doświadczenia z dandelionem są takie. Używałem go w szkłach M42 carl zaiss pancolar 50 1,8 i sonnar 135 3,5 . W przypadku 350D działał całkiem sprawnie ale ostrzenie musiałem robić w jednym kierunku a dokładnie w kierunku na nieskończoność. Po zmianie body na 40D pomimo lepszego AF dandelion okazał się zupełnie niepowtarzalny i nieskuteczny, prawie zawsze miałem front focus ( czterdziestka w połączeniu ze szklarnia canon działa poprawnie) ,po przejściu na 5D dandelion najlepiej pracował w porównaniu do wymienionych wyżej body. Mój dandelion wykazuje w exif canon 50 2.0.

Komentarz

• siudym
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2249

Obecnie sporo uzywam roznych przejsciowek z potwierdzaniem i jako przyklad juz nie "teoretycznie-praktyczny" ale czysto praktyczny z plenerku z modelka podam to zdjecie:

To jest doskonale zobrazowane dzialanie sporego zakresu potwierdzania, ostrzone na twarzy, gdzie oczywiscie AF potwierdzal to jako "trafione". Sposob na dandeliona mam jeden: ustawiam ostrosc/pt. AF tam gdzie ma byc, gdy uklad af potwierdza robie zdjecie i od tego momentu krecac pierscieniem robie seria pewien zakres. Zawsze wybiera sie wtedy w pelni trafione zdjecie.

Komentarz

• atsf
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 5119

Problem ten występuje z dandelionami oraz z optyką AF producentów innych, niż Canon, z czego morał jest tylko taki, że przekłamanie potwierdzenia ostrości następuje w korpusie po stwierdzeniu przez niego podpięcia niezależnej optyki i jest to działanie celowe. Takich celowych działań robiących z klienta jelenia Canon stosuje więcej, choćby z lampami błyskowymi.
                    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• PioterD
                      Początki nałogu
                      • 2010
                      • 270

ustawiam ostrosc/pt. AF tam gdzie ma byc, gdy uklad af potwierdza robie zdjecie i od tego momentu krecac pierscieniem robie seria pewien zakres. Zawsze wybiera sie wtedy w pelni trafione zdjecie.
                      W ten sposób to można i bez dandeliona - sam tak często robię, ustawiam tak, że "wydaje mi się być ostro" (to jest straszne,chyba czas na AF), potem pierścieniem stopniowo zmieniam minimalnie odległości ostrzenia (zazwyczaj w stronę bliższych odległości bo mam tendencję do ostrzenia za daleko) i w tym czasie robię jeszcze ze 2 foto. Jeśli dandelion nie wyklucza konieczności zrobienia kilku tych samych ujęć w celu wybrania najlepszego to moim zdaniem jest nieprzydatny
                      5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Komentarz

• Demonos
                        Początki nałogu
                        • 2011
                        • 251

Ja to robię tak: kręcę pierścieniem do pierwszego potwierdzenia a potem robię takie mikrokorekty aż czujnik potwierdzenia mryga ciągle.

Póki co dużo danych praktycznych nie zebrałem :-) ale jak na razie rezultaty są zadowalające. Może nie jest to najszybsza metoda, ale i tak czasem wolę niż ostrzyć na live view z ręki. Na statywie, to co innego.
                        Ale tą metodą trafienia są skuteczne. Będę dalej testował - może zweryfikuję swoje poglądy?
                        1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Komentarz

• siudym
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2249

No to jest dokladnie nieco inna wersja tego co pisalem, seria z korektami Wada? Nabijamy zawsze niebo wiecej klatek naszej migawce, no ale chyba lepsze to, niz stracic cenny akurat kadr. Zreszta... Majac 50/1.8 sam robilem DOKLADNIE tak samo - kilkanascie korekt AF, aby wybrac ostre.

Komentarz

• ArekLodzPl
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 346

A powiedzcie mi czy korzystaliście z programowalnego dandeliona (takiego jak tu http://allegro.pl/adapter-canon-pent...html?source=oo ), który ma możliwość korekcji FF/BF z poziomu puchy, może to pomaga w lepszej celności. Stoję przed dylematem zakupu tego ustrojstwa do sonnara 180/28 i flektogona 50/4 więc chętnie poczytam na temat waszych spostrzeżeń

Komentarz

• siudym
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2249

Ale to chyba kazde moga byc programowane. Sam zamawialem z Ebay sporo roznich najtanszych jakie wogole sa i zawsze byla mozliwosc za dodatkowe 3$ zaprogramowania go dowolnie jak chce.

Zwyczajnie sporo sellerow wogole o tym nie wie, albo nie maja czym je programowac. A Ci, co moga to robic doliczaja swoje pare PLN do ceny.

Na ebay mozna kupic z wysylka z chin ((juz przeliczone z dolara z wysylka)

M42 AF programowalny - 28zł
                              NIKON F AF programowalny - 48zł
                              PENTAX K programowalny - 48zl

Olek OM tak samo, jedynie Sony/Minolta na EF wiecej bo widze z soczewka.
                              Ostatnio edytowany przez siudym; 7602.

Komentarz

Pracuję...