Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Dandelion / Potwierdzanie ostrości w manualach - Zakres i tolerancja

Pełne uzależnienie

Domyślnie Dandelion / Potwierdzanie ostrości w manualach - Zakres i tolerancja

Moze to bardziej ciekawostka niz jakis specjalistyczny test, jednak warto poruszyc temat. Sprawa zainteresowala mnie juz jakis czas temu, gdy wyczytalem o tym w jednym poscie tematu Samyang 85/1.4 (chyba wspomnial to kolega MMM). Postanowilem z ciekawosci sprawdzic to sam i faktycznie zakres w jakim dandelion potwierdza nam ostrosc (podswietlajac punkt AF) jest dosyc spory, zwlaszcza w jasnych szklach. Na tyle spory, ze mozna sugerujac sie "trafieniem" swiecacego punktu AF zwyczajnie trafic nie tam gdzie trzeba, najlepszy przyklad fotografujac osobe pod kątem staramy sie celowac w jedno oko, a GO finalnie wylazi nam na uchu czy nosie. Ogolnie oczywiscie mozna sugerujac sie potwierdzaniem nie uzyskac pelnej ostrosci.

Przetestowalem na prostym szkle 2/58 (helios) i juz tutaj roznice widac spora, a przeciez na szklach 1.4 czy nawet 1.8 bedzie jeszcze wieksza roznica.

Dwa testy: Jeden z ok 60cm i drugi z odleglosci 2m. Body na statywie, wezyk spustowy, mirror lock-up. Robione kilka prob, efekty identyczne. Zdjecia zostaly wykonane na samym poczatku, gdy wlaczalo sie potwierdzanie i krecac delikatnie do ostatniego momenty potwierdzania.

Pelen kadr zmiejszony:

"Poczatek" potwierdzania:

"Koniec" potwierdzania:

Pelen kadr zmiejszony:

"Poczatek" potwierdzania:

"Koniec" potwierdzania:
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 26-01-2010 o 00:09

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Wpływ ma też to czy kręcisz ostrością "od tyłu" czy "od przodu"
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mam dandeliony na wszystkich manualnych jasnych stalkach i tak na prawde tyle razy zbytnio im zaufalem ze w efekcie kupilem zacuto z-fider i problem ostrosci na pelnych dziurach zniknal.
    jarek

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a co to jest?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

SZUKANIE nie boli
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez -jaro- Zobacz posta
    zacuto z-fider i problem ostrosci na pelnych dziurach zniknal.
    Nie mam ... słyszałem ze dobry do filmowania ale np. w 5D mkII z manualnym obiektywem w Live View i powiekszeniu 10x nic nie jest potrzebne do ostrzenia
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alde Zobacz posta
    Nie mam ... słyszałem ze dobry do filmowania ale np. w 5D mkII z manualnym obiektywem w Live View i powiekszeniu 10x nic nie jest potrzebne do ostrzenia
    ... w sumie poza widokiem pelnego kadru, to nic
    zakuto powieksza 3 krotnie i to wystarczy.
    jarek

Domyślnie

Moje doświadczenia z dandelionem są takie. Używałem go w szkłach M42 carl zaiss pancolar 50 1,8 i sonnar 135 3,5 . W przypadku 350D działał całkiem sprawnie ale ostrzenie musiałem robić w jednym kierunku a dokładnie w kierunku na nieskończoność. Po zmianie body na 40D pomimo lepszego AF dandelion okazał się zupełnie niepowtarzalny i nieskuteczny, prawie zawsze miałem front focus ( czterdziestka w połączeniu ze szklarnia canon działa poprawnie) ,po przejściu na 5D dandelion najlepiej pracował w porównaniu do wymienionych wyżej body. Mój dandelion wykazuje w exif canon 50 2.0.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Obecnie sporo uzywam roznych przejsciowek z potwierdzaniem i jako przyklad juz nie "teoretycznie-praktyczny" ale czysto praktyczny z plenerku z modelka podam to zdjecie:

To jest doskonale zobrazowane dzialanie sporego zakresu potwierdzania, ostrzone na twarzy, gdzie oczywiscie AF potwierdzal to jako "trafione". Sposob na dandeliona mam jeden: ustawiam ostrosc/pt. AF tam gdzie ma byc, gdy uklad af potwierdza robie zdjecie i od tego momentu krecac pierscieniem robie seria pewien zakres. Zawsze wybiera sie wtedy w pelni trafione zdjecie.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Problem ten występuje z dandelionami oraz z optyką AF producentów innych, niż Canon, z czego morał jest tylko taki, że przekłamanie potwierdzenia ostrości następuje w korpusie po stwierdzeniu przez niego podpięcia niezależnej optyki i jest to działanie celowe. Takich celowych działań robiących z klienta jelenia Canon stosuje więcej, choćby z lampami błyskowymi.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów