Strona 1 z 29 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 286

Wątek: Sposoby rozliczania w firmie prowadzącej usługi fotograficzne

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Sposoby rozliczania w firmie prowadzącej usługi fotograficzne

Witam..
    Mam pytanie do prowadzących czy zaczynających prowadzenie firmy w zakresie fotografii (zwłaszcza ślubnych czy okolicznościowych - bez studia) - jaki sposób opodatkowania macie i czy VAT też? Bo w przyszłym tygodniu będziemy rejestrować firmę i teraz wiadomo że są wady i zalety różnej formy opodatkowania - tak samo zresztą jak i bycie VATowcem..
    Jakbyście mogli napisać parę słów co wybraliście i dlaczego.. i do działających czynnie - czy nie chcecie czasem zmienić.
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony

Domyślnie

Ważne jest to, czy jest to Twój jedyny dochód, czy np. pracujesz gdzieś, tzn. czy jesteś zatrudniony w innej firmie. Jeśli fotografowanie to Twoja dodatkowa forma zarabiania pieniędzy w sensie działalności gospodarczej, to musisz odprowadzić dodatkowo tylko składkę zdrowotną do ZUS. Ale niech się wypowiedzą księgowi i pracownicy biur rachunkowych, bo znając moją pobieżną znajomość tematu, pewnie coś pokręciłem...:-D

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Prowadzę od 18 lat firmę produkcyjną, która nie ma nic wspólnego z fotografią. Spróbuję w syntetyczny sposób przedstawić moje stanowisko dotyczące wyboru opodatkowania podatkiem VAT, krótko mówiąc być vatowcem czy nie?
    1. Warto być vatowcem kiedy:
    - wykonuje się dużo zleceń dla firm, dla nich vat nie jest kosztem (i tak go sobie
    odpiszą), nierzadko warunkiem uzyskania zlecenia jest mozliwość wystawienia f-ry
    vat,
    - gdy przewidujemy szybki rozwój firmy i mamy zamiar sporo zainwestować więc
    byłoby sporo vat-u do odliczenia, po przekroczeniu 50.000 zł obrotu i tak
    automatycznie wchodzi się w vat.
    2. Warto być nievatowcem bo:
    - nasze usługi są tańsze o te kilkanaście % (nie 22% bo nie odpisujemy vatu z
    zakupów materiałów itp)- jesteśmy bardziej konkurencyjni!!!.
    - nie mamy kontroli US po linii vatu (te są najczęstsze).
    Moim zdaniem w okresie początkowym działalności w zakresie fotografii ślubnej i okolicznościowej korzystniej jest być "nievatowcem", gdyż konkurencja na tym rynku jest duża. Poza tym znacznie to upraszcza dokumentację finansową firmy. Gdy działalność nabiera rozpędu problem sam się rozwiązuje.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    Ważne jest to, czy jest to Twój jedyny dochód, czy np. pracujesz gdzieś, tzn. czy jesteś zatrudniony w innej firmie. Jeśli fotografowanie to Twoja dodatkowa forma zarabiania pieniędzy w sensie działalności gospodarczej, to musisz odprowadzić dodatkowo tylko składkę zdrowotną do ZUS. Ale niech się wypowiedzą księgowi i pracownicy biur rachunkowych, bo znając moją pobieżną znajomość tematu, pewnie coś pokręciłem...:-D
    Trochę pokręciłeś - bo piszesz o składkach na ZUS a ja o podatki pytałem

Szandor.. a jeśli chodzi o opodatkowanie to co byś polecił?
    Podejrzewam że karta podatkowa albo ryczałt będą najlepsze.. ale znów liniowy czy zasady ogólne pozwalają nam "robić koszty"..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Trochę pokręciłeś - bo piszesz o składkach na ZUS a ja o podatki pytałem
    Jakby to powiedzieć... akurat przypuszczałem, że mogę pokręcić, bo nie wiedziałem czy chodzi Ci o ogólnie o koszty związane z prowadzeniem działalności gospodarczej, czy ściśle o opodatkowanie. Poza tym dla mnie ZUS, to też forma podatku. Dobra nie mieszam więcej i zamieniam się z aktywnego uczestnika w uważnego czytelnika tego wątku. :-D

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Liniowy podatek (19%) jest tylko wtedy uzasadniony, gdy spodziewamy się przekroczyć 85528 zł dochodu- normalnie do tej wartości płacimy 18% podatku. To w przypadku książki przychodów i rozchodów, wybiera się ją wtedy gdy jest dużo kosztów (myślę, że przy tego rodzaju działalności wykazać koszty nie jest wcale tak łatwo) i stanowią więcej niż ~ 40% dochodu. Jeśli udokumetowanych kosztów nie ma dużo to moim zdaniem lepszy jest ryczałt, ewidencjonuje się tylko przychody -papierologia jest prościutka i na początek jest to najlepsze wyjście. Przejście z ryczałtu to książkę jest b proste - jest taki wybieg, wystarczy do działalności dopisać działanie wymagające KPiR.

http://www.biznes-firma.pl/d.131.Progi_podatkowe.html
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Na temat karty podatkowej nie wiem dużo, jestem cały czas na książce i od kiedy się pojawił jestem w podatku liniowym. Na temat karty wrzucam linka":
    http://www.vat.pl/karta-podatkowa/index.php
    Ostatnio edytowane przez szandor ; 24-06-2009 o 20:10 Powód: Automerged Doublepost
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Bywalec Awatar MarcinekP
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

krótko (i mam nadzeje ze na temat)
    VAT - jezeli planujesz robic duzo zakupów środków trwałych (vat do zwrotu).
    VAT - jeżeli zlecenia w większości wykonujesz dla firm
    VAT- mozliwośc odliczeń podatku VAt od innych zakupów

nie VAT
    łatwiejsze rozliczenia
    brak możliwości odliczenia podatku VAT od innych zakupów

ryczałt
    płacisz podatek od przychodów (bez względu na koszty).

PKPiR (bez róznicy czy skala czy linowy)
    podatek prłacisz od róznicy między przychodami i kosztami
    jeżeli planujesz troche poinwestować to zdecydowanie korzystne rozwiązenie w tym roku (od przyszłego zawsze możesz zostac ryczałtowcem).

pozdrawiam
    ___
    Canon

Bywalec Awatar artprof
    Miasto
    Galycja

Domyślnie

ważne:
    stając się vat'owcem, nie ma powrotu do nievatowca.
    I love GT bicycles Polska dla Polaków, Ziemia dla Ziemniaków, a Księżyc dla Księży!

Domyślnie

Gość pyta o fotografie a Wy piszecie o wszystkim.

1. Opodatkowanie na zasadach ogólnych - KPiR - podatek 19% - ulga - liniowy nie warto
    Karta podatkowa - trochę śliska sprawa - jeśli sam robisz zdjęcia i sam je drukujesz i dajesz ludziom same zdjęcia to ok. Jesli zlecasz wykonanie zdjęć, tworzysz z tego albumy, fotoksiążki, poza slubami robisz też zdjęcia reklamowe to odpada.
    2. Nie zglaszać działalności do VAT - przy tym co chcesz robić nie warto.
    3. ZUS - jesli pracujesz płacisz tylko zdrowotne, jeśli nie wszysko.

Pzdr.M.S.

Bywalec Awatar MarcinekP
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sluzalekmichal Zobacz posta
    Gość pyta o fotografie a Wy piszecie o wszystkim.

2. Nie zglaszać działalności do VAT - przy tym co chcesz robić nie warto.
    Dlaczego piszesz ze nie warto.
    Za wykonanie usługi - 200 zl.
    Jeżeli nie jesteś Vatowcem - wystawiasz rachunek na 200 zł.
    Jeżeli jesteś vatowcem wystawiasz fakture na 200+vat.
    Dla kontrachenta vat jest neutralny...

Popatrzmy z innej strony.
    Kupujesz sprzęt - cena jaką płacisz - 20.000,00
    Nie jesteś vatowcem - odzyskujesz np. 18% z 20.000 czyli 3.600 (dzieki wpisanu w KUP albo dzieki odpisom amortyzacyjnym).
    Jesteś VAT-owcem - odzyskujesz 3606,56 zł zwortu VAT (zakup środków trwałych) po czym ok. 2950,00 po wpisaniu w KUP lub dzieki odpisom amortyzacyjny - razem - 6556,56

Jakaś róznica chyba jest.

pozdrawiam
    Marcin
    ___
    Canon

Strona 1 z 29 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów