Moj Canon 5D robi fotki z ustawieniem 250 PPI, wiem ze do druku fotkę należy 'rozdmuchac' do 300 PPI. A jaka powinna być ta wartość do prezentacji w sieci?Jak Wy to robicie?
Ile PPI powinno mieć zdjęcie na stronę WWW
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
Komentarz
-
Zacznij od zrozumienia co to jest ppi bo totalnie tego nie rozumiesz. Jak zrozumiesz, to zrozumiesz też że Twoje pytanie jest bez sensu. Na ekranie nie ma ppi, jest rozmiar w pikselach i tyle...Komentarz
-
Nie rozumiem? Kto to 'kolekcjonerzy' ? Jak mogę im zaszkodzić podnoszac wartość PPI?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PPI to ilość pikseli w 'inczu'. A pytanie nie wydaje się bez sensu skoro ktoś te zdjęcia kolekcjonuje i drukuje.. Jeśli przez zmianę tej wartości można zapobiec piractwu to uważam to za jak najbardziej sensowne. Czyż nie?Komentarz
-
A gdzie masz inche w sieci ? Pojęcie PPI nie istnieje dopóki nie masz rozmiaru docelowego na papierze (czyli np. wielkości odbitki) - do tego momentu masz tylko rozmiar w pikselach...
W sieci z reguły się daje taki rozmiar żeby się zmieścił na ekranie bez skalowania i nie ładował się przez półtorej godziny...
Nie wiem co do tego ma piractwo...Komentarz
-
ojej. no po prostu komuś podoba sieę fotka z sieci ti sobie ja zapisuje i drukuje jako zdjęcie. setki osób tak robi
jak mozesz to ukrócić ? po prostu dając wysoki DPI drukarka je odczytuje i drukuje z taką gęstością co daje wydruk wielkosci 2x3 cm
choć teraz zrobiłem wydruk z okna explorera i drukarka "olała" DPI i wydrukowała w wielkosci podglądu więc chyba jednak bez sensu :/Komentarz
-
Pisząc o piractwie miałem na myśli kopiowanie i drukowaniem zdjęć przez internautów. Dziekuje za wyjaśnienia.A gdzie masz inche w sieci ? Pojęcie PPI nie istnieje dopóki nie masz rozmiaru docelowego na papierze (czyli np. wielkości odbitki) - do tego momentu masz tylko rozmiar w pikselach...
W sieci z reguły się daje taki rozmiar żeby się zmieścił na ekranie bez skalowania i nie ładował się przez półtorej godziny...
Nie wiem co do tego ma piractwo...Komentarz
-
Weź sobie mniej więcej rozmiar ekranu i policz jaką długość boku będzie miała odbitka zrobiona z takiego rozmiaru w pikselach przy 300 dpi - to Ci da jakiś pogląd...
Poza tym znacznie częściej zdaża się kradzież do pokazywania w sieci niż na wydruk - mi się zdażyło parę próśb o zdjęcia w dużym rozmiarze bo ktoś sobie chciał wydrukować i bez problemu takim proszącym wysłałem duże pliki.Komentarz
-
Łomatkoboska. A co to ma do rzeczy ile DPI jest "zapisane" w pliku? z 900x600 pixeli można wydrukować zdjęcie o nast. rozmiarach:
dla 300 DPI 7,62x 5,08 cm
dla 200 DPI 11,43x 7,62 cm
dla 100 DPI 22,86x15,24 cm
i tak dalej, i tak dalej..... 1 cal = 2.54cm
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Pierwszy raz spotykam się z pomysłem wykorzystania DPI w walce z piractwem. Niestety jeszcze ni w ząb nie pojmuję tej metody ale trzymam kciuki! Pomysłowość ludzka nie zna granic
Komentarz
-
łoatkoboska. a to ma do rzeczy ze drukująć z przeglądarki plików JPG za pomocą "drukuj" nigdzie po drodze nie masz okna w którym podajesz rozmiar wydruku
rozmiar fizyczny wydruku wynika z DPI
łomatkoboska
zrób sobie wydruk z okna PSa a potem łomatkoboskujKomentarz
-
Komentarz
-
ale skad taka teoria ?
ja tylko odp na pierwsze pytanie w poście
wiadomym jest tez ze "przeskalowanie" z powrotem takiego pliku jest mozliwe
jak napisałem wyżej z okna IE drukuje sie wg podglądu z pominięciem DPI
to wszystko mozna przeczytać w wypowiedziach wyzej.
ale przychodzi "forumowy madrala" i wie lepiej. tylko to jego "wiem lepiej" to w tym przypadku bzdury i do tego odnosi sie moja odpowiedz którą cytujesz
tyleKomentarz
-
Łomatkoboskajezusienazareński... sorry, z pełnym szacunkiem ale sam Waść wypisujesz hmmmmm... no bzdury właśnie. Pomysł z ochroną zdjęć na webie za pomocą DPI... no... no...
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
Komentarz