Ile PPI powinno mieć zdjęcie na stronę WWW

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • yellowpliszka
    Zablokowany
    • 2009
    • 266

Ile PPI powinno mieć zdjęcie na stronę WWW

Moj Canon 5D robi fotki z ustawieniem 250 PPI, wiem ze do druku fotkę należy 'rozdmuchac' do 300 PPI. A jaka powinna być ta wartość do prezentacji w sieci?Jak Wy to robicie?
  • szymekgd
    Początki nałogu
    • 2008
    • 292

Troszke teorii masz tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=21153
    CANON EOS 40D z dodatkami

Komentarz

• milcze
      Zablokowany
      • 2009
      • 70

Zamieszczone przez yellowpliszka
      A jaka powinna być ta wartość do prezentacji w sieci?

obojętne

chyba że chcesz "zaszkodzić" kolekcjonerom drukującym sobie foty w domu - to wtedy jak najwyższa

Komentarz

• Krzychu
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3611

Moj Canon 5D robi fotki z ustawieniem 250 PPI, wiem ze do druku fotkę należy 'rozdmuchac' do 300 PPI. A jaka powinna być ta wartość do prezentacji w sieci?Jak Wy to robicie?
        Zacznij od zrozumienia co to jest ppi bo totalnie tego nie rozumiesz. Jak zrozumiesz, to zrozumiesz też że Twoje pytanie jest bez sensu. Na ekranie nie ma ppi, jest rozmiar w pikselach i tyle...
        Pozdrowienia,
        KZ
        KZ Aviation Photography

Komentarz

• yellowpliszka
          Zablokowany
          • 2009
          • 266

Zamieszczone przez milcze
          obojętne

chyba że chcesz "zaszkodzić" kolekcjonerom drukującym sobie foty w domu - to wtedy jak najwyższa
          Nie rozumiem? Kto to 'kolekcjonerzy' ? Jak mogę im zaszkodzić podnoszac wartość PPI?
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Zamieszczone przez Krzychu
          Zacznij od zrozumienia co to jest ppi bo totalnie tego nie rozumiesz. Jak zrozumiesz, to zrozumiesz też że Twoje pytanie jest bez sensu. Na ekranie nie ma ppi, jest rozmiar w pikselach i tyle...
          PPI to ilość pikseli w 'inczu'. A pytanie nie wydaje się bez sensu skoro ktoś te zdjęcia kolekcjonuje i drukuje.. Jeśli przez zmianę tej wartości można zapobiec piractwu to uważam to za jak najbardziej sensowne. Czyż nie?
          Ostatnio edytowany przez yellowpliszka; 24447. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Krzychu
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3611

PPI to ilość pikseli w 'inczu'. A pytanie nie wydaje się bez sensu skoro ktoś te zdjęcia kolekcjonuje i drukuje.. Jeśli przez zmianę tej wartości można zapobiec piractwu to uważam to za jak najbardziej sensowne. Czyż nie?
            A gdzie masz inche w sieci ? Pojęcie PPI nie istnieje dopóki nie masz rozmiaru docelowego na papierze (czyli np. wielkości odbitki) - do tego momentu masz tylko rozmiar w pikselach...
            W sieci z reguły się daje taki rozmiar żeby się zmieścił na ekranie bez skalowania i nie ładował się przez półtorej godziny...
            Nie wiem co do tego ma piractwo...
            Pozdrowienia,
            KZ
            KZ Aviation Photography

Komentarz

• milcze
              Zablokowany
              • 2009
              • 70

Nie rozumiem? Kto to 'kolekcjonerzy' ? Jak mogę im zaszkodzić podnoszac wartość PPI?
              ?
              ojej. no po prostu komuś podoba sieę fotka z sieci ti sobie ja zapisuje i drukuje jako zdjęcie. setki osób tak robi

jak mozesz to ukrócić ? po prostu dając wysoki DPI drukarka je odczytuje i drukuje z taką gęstością co daje wydruk wielkosci 2x3 cm

choć teraz zrobiłem wydruk z okna explorera i drukarka "olała" DPI i wydrukowała w wielkosci podglądu więc chyba jednak bez sensu :/

Komentarz

• yellowpliszka
                Zablokowany
                • 2009
                • 266

A gdzie masz inche w sieci ? Pojęcie PPI nie istnieje dopóki nie masz rozmiaru docelowego na papierze (czyli np. wielkości odbitki) - do tego momentu masz tylko rozmiar w pikselach...
                W sieci z reguły się daje taki rozmiar żeby się zmieścił na ekranie bez skalowania i nie ładował się przez półtorej godziny...
                Nie wiem co do tego ma piractwo...
                Pisząc o piractwie miałem na myśli kopiowanie i drukowaniem zdjęć przez internautów. Dziekuje za wyjaśnienia.

Komentarz

• Krzychu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3611

Pisząc o piractwie miałem na myśli kopiowanie i drukowaniem zdjęć przez internautów. Dziekuje za wyjaśnienia.
                  Weź sobie mniej więcej rozmiar ekranu i policz jaką długość boku będzie miała odbitka zrobiona z takiego rozmiaru w pikselach przy 300 dpi - to Ci da jakiś pogląd...
                  Poza tym znacznie częściej zdaża się kradzież do pokazywania w sieci niż na wydruk - mi się zdażyło parę próśb o zdjęcia w dużym rozmiarze bo ktoś sobie chciał wydrukować i bez problemu takim proszącym wysłałem duże pliki.
                  Pozdrowienia,
                  KZ
                  KZ Aviation Photography

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

.....
                    jak mozesz to ukrócić ? po prostu dając wysoki DPI drukarka je odczytuje i drukuje z taką gęstością co daje wydruk wielkosci 2x3 cm..../
                    Łomatkoboska. A co to ma do rzeczy ile DPI jest "zapisane" w pliku? z 900x600 pixeli można wydrukować zdjęcie o nast. rozmiarach:

dla 300 DPI 7,62x 5,08 cm
                    dla 200 DPI 11,43x 7,62 cm
                    dla 100 DPI 22,86x15,24 cm

i tak dalej, i tak dalej..... 1 cal = 2.54cm

Janusz,
                    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Kolaj
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 3293

Pierwszy raz spotykam się z pomysłem wykorzystania DPI w walce z piractwem. Niestety jeszcze ni w ząb nie pojmuję tej metody ale trzymam kciuki! Pomysłowość ludzka nie zna granic

Komentarz

• milcze
                        Zablokowany
                        • 2009
                        • 70

Zamieszczone przez Janusz Body
                        Łomatkoboska. A co to ma do rzeczy ile DPI jest "zapisane" w pliku? z 900x600 pixeli można wydrukować zdjęcie o nast. rozmiarach:

dla 300 DPI 7,62x 5,08 cm
                        dla 200 DPI 11,43x 7,62 cm
                        dla 100 DPI 22,86x15,24 cm

i tak dalej, i tak dalej..... 1 cal = 2.54cm

łoatkoboska. a to ma do rzeczy ze drukująć z przeglądarki plików JPG za pomocą "drukuj" nigdzie po drodze nie masz okna w którym podajesz rozmiar wydruku
                        rozmiar fizyczny wydruku wynika z DPI

łomatkoboska

zrób sobie wydruk z okna PSa a potem łomatkoboskuj

Komentarz

• Krzychu
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3611

łoatkoboska. a to ma do rzeczy ze drukująć z przeglądarki plików JPG za pomocą "drukuj" nigdzie po drodze nie masz okna w którym podajesz rozmiar wydruku
                          rozmiar fizyczny wydruku wynika z DPI
                          Zakładanie że wszyscy w ten sposób bezmyślnie drukują jest trochę na wyrost...
                          Pozdrowienia,
                          KZ
                          KZ Aviation Photography

Komentarz

• milcze
                            Zablokowany
                            • 2009
                            • 70

Zakładanie że wszyscy w ten sposób bezmyślnie drukują jest trochę na wyrost...
                            ale skad taka teoria ?

ja tylko odp na pierwsze pytanie w poście

wiadomym jest tez ze "przeskalowanie" z powrotem takiego pliku jest mozliwe

jak napisałem wyżej z okna IE drukuje sie wg podglądu z pominięciem DPI

to wszystko mozna przeczytać w wypowiedziach wyzej.

ale przychodzi "forumowy madrala" i wie lepiej. tylko to jego "wiem lepiej" to w tym przypadku bzdury i do tego odnosi sie moja odpowiedz którą cytujesz

tyle

Komentarz

• Janusz Body
                              Moderator
                              • 2004
                              • 5757

.....

ale przychodzi "forumowy madrala" i wie lepiej. tylko to jego "wiem lepiej" to w tym przypadku bzdury i do tego odnosi sie moja odpowiedz którą cytujesz

tyle

Łomatkoboskajezusienazareński... sorry, z pełnym szacunkiem ale sam Waść wypisujesz hmmmmm... no bzdury właśnie. Pomysł z ochroną zdjęć na webie za pomocą DPI... no... no...

Janusz,
                              Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

Pracuję...