Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Wiem, że było tutaj pewnie takich tematów multum (chociaż w sumie to nawet nie wiem czy trafiłem w dobrą kategorię). Chciałbym zrobić krok w przód jeśli chodzi o sprzęt i z okazji zbliżającej się co rocznej (choć ostatniej ) wypłaty stypendium zacząłem się zastanawiać.
Teraz robię na Canonie 40d z którego jestem bardzo zadowolony. Mam też pare szkiełek (kupowatą Sigmę 17-50 DC, Canona 50/1.8 i Canona EF 28-80 USM), którymi robie co mogę. A wychodzi mi to mniej więcej tak:
No i plan był taki, że chciałbym zaopatrzyć się w Canona 17-40 f/4L, z tym, że czasami odczuwam poważny brak Pełnej (ew. pełniejszej) klatki w aparacie. Chciałbym jeszcze niżej zejść z szumów i brakuje mi czasami szerokiego kąta.
O ile 17-40 jest raczej pewnym zakupem to nie wiem wogóle na co się zdecydować jeśli chodzi o puszkę. Najbardziej interesujące mnie opcje są takie:
-Canon 1ds Mark I (używka)
-Canon 1d Mark II (używka)
-Canon 5d Mark I (używka)
-Zostać przy moim 40d i nie jęczeć (kupiłem nowy)
Jakieś rady? Może jeszcze inne opcje? Co ewentualnei stoi za, a co przeciw danemu rozwiązaniu?
A ja pozwolę sobie delikatnie podłączyć się do tematu i zapytam czy ktoś mógłby zrobić porównanie (2 góra 3 zdjęcia na tym samym szkle i tych samych ustawieniach każdy kadr na innym ISO, na każdej z puch):
5D I - 100, 400, 1600
1Ds I - 100, 400, 1600
1Ds II - 100, 400, 1600
Ma ktoś taką możliwość? Zdjęcia takie, aby można było jak najlepiej dojżeć różnicę obrazowania między tymi trzema puchami.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A co do głównego tematu wątku - widzę że zajmujesz się portretami - ja na Twoim miejscu pozostałbym przy 40D a dokupił sobie (bądź wymienił obecną szklarnię) jakieś stałoogniskowe, S20/1.8 S24/1.8 EF35/2 EF 50/1.4 EF 85/1.8 EF100/2
Kwestia jeszcze ile będziesz miał do wydania (może starczy Ci na 17-40L które tak bardzo chcesz, choć ja nie widzę tego szkła w portrecie).
Ostatnio edytowany przez Ernest_DLRS; 14281.
Powód: Automerged Doublepost
Nie jestem wielkim fanem szkieł powyżej 50mm szczerze mówiąc. Nie rozumiem przekonania, ze do portretówi komercyjnej roboty potrzebne jest 85mm czy 100mm. Zdaje sobię sprawę z tego, że nie ma zniekształceń oraz tło przechodzi w elegancki bokeh ale to nie jest jednak to co mi siedzi w głowie. Ja do tego typu roboty potrzebuje jednak szerokości i ostrości przy domkniętej przysłonie (od pełnej dziury nie ma potrzeby). Jest to nieco problematyczne bo zwykle szerokie szkła są robione pod krajobraz i do twarzowych zdjęć często im czegoś brakuje. Sądzę, że 17-40 będzie w sam raz.
Co do zasobów to jeśli się zdecyduję na którąś z wymienionych przeze mnie pozycji to 17-40 kupię po sprzedaniu 40tki. Jeśli zostawie 40tkę to po prostu kupię 17-40 i też będzie cacy.
czy ktoś mógłby zrobić porównanie (2 góra 3 zdjęcia na tym samym szkle i tych samych ustawieniach każdy kadr na innym ISO, na każdej z puch)
ale widziałem gdzieś porównanie 1ds mark 1 i 5d mark 1 na cropach i 1ds szumami wypadał przy 5d jak sony alfa 100... sam juz nie wiem co o tym sądzić. Czy ktoś osobiście doświadczony 1ds mark 1 mógłby coś o nim napisać, a co najmniej sprostować sprawę szumów ?
Jesli chcesz zobaczyc roznice to z tego co wymieniles to tylko 5d. Powod?
1ds mk I to troszke mu brakuje do 5d mkI. 1d mk2 to przeciez nie FF. To co tu dalej szukac. Mialem dokladnie taki sam dylemat rok temu. Tez mialem okazej kupic 1ds MkI. Po konsultacjach wybralem wiadomo co.
ale czego 1ds brakuje do 5d oprocz wielkosci ekranu i paru mpixów? raz na samplach wychodzi szum znacznie wiekszy, raz na samplach roznica jest naprawde niewielka... co mam o tym myslec? ogolnie za 1ds mk 1 przemawia to ze to jednak seria 1 (do ktorej mam slabosc i nie trzeba dokupowac gripa), a za 5d mk 1 to ze jest nowsza (mniej awaryjna?) i ma wiecej mpix.
Pozwólcie że się wtrącę w wątek, jeszcze niedawno około tygodnia wstecz posiadałem 5d mkI. Zrobię porównanie jakie jakie udało mi się doświadczyć pomiędzy 5d a 1ds MkI.
5D MkI: Lepsze ISO nawet do 1600,lepszy wyświetlacz,lepsza bateria,lepsze menu prostsze w obsłudze,mały lekki gabarytami prawie identyczny jak 40d. 1DS MkI:Zdecydowanie lepszy i celniejszy AF,lepsza ostrość przy użyciu tych samych obiektywów,lepszy wizjer więcej punktów AF, Kolory bardziej naturalne, lepszy komfort użytkowania, dłuższa trwałość migawki, 1Ds MkI to stary aparat ale zamieniłem go właśnie dla 5d MkI i jestem bardzo zadowolony.
Jeżeli bym miał wybierać dziś nowy 5D a 1Ds, wszystko zależy co fotografujemy, jeśli śluby lub sceny gdzie jest mało światła zastanego wybrał bym 5d, aczkolwiek 1ds także da sobie radę przy użyciu ISO 800. Częste zmienianie baterii w 1Ds może być dość denerwujące, brak oceny zdjęcia na wyświetlaczu także może być denerwujące, ale dla wprawionego fotografa niema wielkiego problemu z samo kontrolą. Ja przeszedłem z 5d MkI na 1Ds MkI i nie żałuję, przebieg podobny około 20tyś.
Nie miałem 1ds mark1 - miałem za to dwa 1d mark1 - wiem zatem jaką zmorą jest żarcie prądu przez te puchy. To koszmar - 200-300 zdjęć i szlus. Na ślubie nie wyobrażam sobie takiego ryzyka, nawet na drugim body. Piszesz - ostrość zdjęć? Nie sądze, by 1DS był lepszy pod tym względem od 1DS2, którego mam. Nie dam sobie powiedzieć, że zdjęcia z 1ds są ostrzejsze od 5d - tak nie jest. To identyczny poziom z wyraźną przewagą deesa z powodu AF-a. Może to jest powód twoich ocen. Wyświetlacz 1ds - jest taki jak w 1d - mogłoby go nie być bo:
a - żre i tak pochłaniany maniakalnie prąd
b - nic na nim nie zobaczysz i nie powiększysz zdjęcia
W 1ds2 jest też kiepsko, ale o niebo lepiej. Znam tę puchę na wylot i umiem już czytać ten telewizorek.
1ds mark2 mnie nie interesuje, bo mnie zwyczajnie na niego nie stać. Co do szumów przy wysokich iso to też się nie będę przejmował bo działam zwykle w warunkach studyjnych i mi zależy na jak najniższych iso raczej. Gabaryty 1ds mi odbpowiadają idealnie. Mały ekranik też nie specjalnie mi przeszkadza, bo jeśli nie jestem pewny czy zrobiłem ostre zdjęcie to moge je powtórzyć zawsze (nie robie reporterki), a pozatym 1ds słynie ze swojej celności. Bateriożerność myślę, że też nie jest problemem bo mogę sobię z czasem dokupić drugą i nosić ze sobą dwie do studia.
Jak jest z awaryjnością 1ds mark1? Bo wiem, ze te puszki jak się kupuje używane, to się je kupuje używane i to bardzo.
Komentarz