Strona 1 z 20 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 194

Wątek: Canon Polska - opinie i wnioski użytkowników CB

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Exclamation Canon Polska - opinie i wnioski użytkowników CB

Proponuję stworzyć osobny, przypięty ale koniecznie moderowany wątek. Inaczej to się tutaj zacznie festiwal życzeń i zażaleń bez żadnej kontroli i pytania w stylu "a kiedy będzie nowe xD / xL i dlaczego tak drogo?" :-)
    Warto tez mieć na uwadze że polski oddział ma zerowy wpływ na globalną strategię Canona. Weźmy na tapetę np. serwis na ul. Żytniej i anegdotyczną już kalibrację FF/BF. Oni to robią według zaleceń Canona czyli punkt ostrości ma mieścić się w GO i tylko kwestią szczęścia jest że akurat wyjdzie im po środku czyli akurat to czego oczekuje 99% klientów. Więc na co tu się pożalić? :-)
    Nie ma 5D2 w Polsce? A co ma do tego polski oddział? Na pewno puszki zamówili, a że nie dostali z centrali to ich nie wyczarują i nie ma co sprzedawać etc.
    Myślę że jeśli już coś zrobić można to uprzytomnić ludzi w centrali Canona jaka jest faktyczna wielkość polskiego rynku przez oszacowanie ile do nas sprzętu jest importowane bez udziału CP. Może wtedy się okaże że nie jesteśmy na pozycji gdzieś koło Mozambiku i z naszym rynkiem też jakoś należy się liczyć.

Magda_Lokajczyk
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Proponuję stworzyć osobny, przypięty ale koniecznie moderowany wątek.

Warto tez mieć na uwadze że polski oddział ma zerowy wpływ na globalną strategię Canona.

Nie ma 5D2 w Polsce? A co ma do tego polski oddział? Na pewno puszki zamówili, a że nie dostali z centrali to ich nie wyczarują i nie ma co sprzedawać etc.

Myślę że jeśli już coś zrobić można to uprzytomnić ludzi w centrali Canona jaka jest faktyczna wielkość polskiego rynku przez oszacowanie ile do nas sprzętu jest importowane bez udziału CP. Może wtedy się okaże że nie jesteśmy na pozycji gdzieś koło Mozambiku i z naszym rynkiem też jakoś należy się liczyć.
    Witam serdecznie,

dziękuję bardzo za okazany w postach kredyt zaufania. Zrobię wszystko co w mojej mocy, żeby Państwa nie zawieść :-D
    W pracy rzeczywiście oprócz działu Photo-Video zajmuję się działem OPP, czyli peryferiami komputerowymi tj. drukarki atramentowe, laserowe, skanery, kalkulatory, projektory itd., itd. Obiecuję natomiast wchodzić na forum tak często jak to będzie możliwe. A utworzenie oddzielnego działu "Canon Polska" ułatwiłoby mi monitorowanie postów skierowanych bezpośrednio do nas/mnie.

Jako pierszy postanowiłam zacytować ostatni z postów, gdyż zawiera on w sobie wiele prawdy. Nie chciałam poruszać tego tematu w moim pierszym poście tłumacząc dotychczasowe działania (bądź brak działań, jeśli tak będzie lepiej brzmiało) Canon Polska, gdyż jest to sprawa wewnętrznej struktury firmy i nie powinno to odbijać się na użytkowniku.

Jednak prawdą jest, że działania Canon Polska w dużej mierze zależą od strategii Canon Europa. Produkty firmy Canon zamawiane są przez polskich dystrybutorów (z którymi współpracujemy) bezpośrednio z Centrali, stąd rzeczywiście my jako Canon Polska nie mamy wpływu na dostępność bądź niedostępność sprzętu.

Sytuacja z 5D Mark II nie dotyczy jedynie Polski, sami Państwo pisali o absurdalnie wysokich cenach tego modelu w USA, które są skutkiem niedostępności produktu. Problem polega na zbyt dużym zapotrzebowaniu względem możliwości produkcji. Konsultowałam ten problem z kolegą i do kwietnia 2009 sytuacja powinna się unormować (tzn. do kwietnia zostaną zrealizowane wszystkie zamówienia - listy o których Państwo wspominali).

Jeśli chodzi o kwestię Serwisu, to jest to bardzo ważny punkt strategii Canon Polska na 2009 rok i dalsze lata. Nie mogę w tym momencie podzielić się z Państwem szczegółami, gdyż plany te wymagają jeszcze akceptacji Canon Europa. Jak tylko będę miała dobre wieści, na pewno podzielę się nimi z Państwem.

Zaraz po moim pierwszym poście padło pytanie czy Canon będzie obecny w tym roku na Targach w Łodzi. W dobie kryzysu, przed którym firmy bronią się ograniczając budżety (czyt. czyniąc oszczędności), raczej nie będziemy w tym roku obecni. Mając do wyboru inwestycję w Targi, albo usprawnienie działania Serwisu, wybiorę to drugie :-) Mam nadzieję, że spotka się to ze zrozumieniem z państwa strony.

Z pozdrowieniami
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    2. gwarancja w PL 12 m-cy vs 24 w UE?
    Będę miała na uwadze tą kwestię porządkując sprawy z Serwisem.
    Ostatnio edytowane przez Magda_Lokajczyk ; 03-02-2009 o 13:59 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Magda_Lokajczyk Zobacz posta
    Zaraz po moim pierwszym poście padło pytanie czy Canon będzie obecny w tym roku na Targach w Łodzi. W dobie kryzysu, przed którym firmy bronią się ograniczając budżety (czyt. czyniąc oszczędności), raczej nie będziemy w tym roku obecni. Mając do wyboru inwestycję w Targi (...)
    To są jakieś wolne żarty Inwestycja w stoisko ? Inwestycję w stoisko to mogę rozważać ja, jako fotograf czy przedstawiciel pojedynczego sklepu, ale nie taka instytucja, jak Canon Polska !

Marketing, sprzedaż i dystrybucja Canon Polska leży i kwiczy. Aż wstyd widzieć sklepowe witryny z oddzielnymi regałami dla Sony i Nikona, a produkty Canona pląsające się beztrosko gdzieś między całą resztą.

Zresztą, co ja tu będę pisał. Od dwóch miesięcy dostaję regularne negatywne odpowiedzi z hutrowni na temat dostępności różnych sprzętów Canona. Ceny szybują w górę, a sprzętu jak nie było, tak nie ma..
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony

Domyślnie

Pani Magdo.
    Dziekujemy za odpowiedź i doceniamy chęć współpracy z forum Canona. prosimy jednak o konkrety bo piękne słowa już wielokrotnie padały na prezentacjach firmy canon i dobrnęliśmy do miejsca w którym niżej upaść już cieżko.

Pozwolę sobie zadac dodatkowe pytanie.
    1. czy mamy rozumieć że zamówienia złożone na mkII w roku 2008 bedę zrealizowane do kwietnia 2009? czy to jednak nie lekka przesada?
    pominę już podwyżki wprowadzone równolegle z wstrzymaniem dystrybucji bo to temat zapalny a awantury tu nie chcemy ale zwracam uwagęże problem z zaopatrzeniem nie dotyczy tylko 5d mkII. brakuje praktycznie wszystkiego a sprzedaż marki Canon w sklepach sprowadza sie do kilku pudełek na witrynie w kącie sklepu. naprawdę zachęcam PAnią do odwiedzenia kilku centrów handlowych aby przekonać sie że tak własnie to wyglada.

2. co do serwisu Canona. gdyby brakowało rąk do rozbiórki tego tworu to forumowicze chętnie sie stawią na Żytnią osobiście . conajmniej parę setek uzytkownikóe Canona którzy zostali potrktowani w tej instytucji w taki a nie inny sposób.. Jakby trzeba było to jakiś buldożer też sie znajdzie aby gruntownie przeprowadzić usprawnienie działania "serwisu".
    poprostu czasem usprawnić sie nie da. zbyt duży opór materii. trzeba zbudować od nowa. DLa Pani serwis to nowy temat. dla użytkowników Canona to nieustający problem od zawsze.

3. cięzko zrozumieć jaki związek ma niewystawianie sie na targach foto z reaktywacją serwisu. Czy aż takie problemy finansowe przeżywa Canon? tak jak napisał Cichy. takie dylematy może mieć mały sklepik osiedlowy . od Canon Polska wymaga sie więcej.

Pozdrawiam serdecznie
    Ostatnio edytowane przez Canion ; 03-02-2009 o 15:05

Magda_Lokajczyk
    Guest

Domyślnie

piękne słowa już wielokrotnie padały na prezentacjach firmy canon i dobrnęliśmy do miejsca w którym niżej upaść już cieżko.

3. cięzko zrozumieć jaki związek ma niewystawianie sie na targach foto z reaktywacją serwisu. Czy aż takie problemy finansowe przeżywa Canon? tak jak napisał Cichy. takie dylematy może mieć mały sklepik osiedlowy . od Canon Polska wymaga sie więcej.
    Skoro dobrnęliśmy "do miejsca w którym już niżej upaść nie można", to proszę sobie wyobrazić ile rzeczy jest do zrobienia (z budżetem na pół roku, a do nadrobienia jest ostatnich kilka lat).

Tak jak pisałam kryzys jest sytuacją, w której budżety są ograniczane w celu posiadania rezerw. Nie są to budżety sklepiku osiedlowego, ale chcąc dać Państwu szybciej satysfakcję z szykowanych zmian wolę zaintestować te 100-150 tys zł (które przeznaczone by były na Targi) w np. backup'owy sprzęt na wypadek serwisowania Państwa narzędzia pracy (aparatu).

Nie chcę mówić o szczegółach, bo właśnie nie chcę, żeby były to "piękne słowa, które wielokrotnie padały" ze strony Canona. Poinformuję o efektach, ale proszę o cierpliwość, gdyż wszelkie zmianywymagają czasu i budżetu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Pozwolę sobie zadac dodatkowe pytanie.
    1. czy mamy rozumieć że zamówienia złożone na mkII w roku 2008 bedę zrealizowane do kwietnia 2009? czy to jednak nie lekka przesada?
    pominę już podwyżki wprowadzone równolegle z wstrzymaniem dystrybucji bo to temat zapalny a awantury tu nie chcemy ale zwracam uwagęże problem z zaopatrzeniem nie dotyczy tylko 5d mkII. brakuje praktycznie wszystkiego a sprzedaż marki Canon w sklepach sprowadza sie do kilku pudełek na witrynie w kącie sklepu. naprawdę zachęcam PAnią do odwiedzenia kilku centrów handlowych aby przekonać sie że tak własnie to wyglada.
    Przepraszam, że cytuję zazwyczaj ostatnie posty, ale mam na myśli odpowiedź również tym, którzy poruszali ten sam temat wcześniej.

Rzeczywiście obecność produktów Canon w sklepach nie jest powalająca, i to jest również kwestia, która będzie usprawniana. Za każdym razem kiedy jestem w sklepach, szczególnie tych sieciowych, sprawdzam obecność produktów Canon na półkach. Wiem jak wygląda sytuacja.

Wracając do 5D Mark II to do konca lutego będzie zrealizowana połowa zamówień, a do kwietnia pozostała część.

Przepraszam obowiązki w tym momencie mnie wzywają, ale wrócę i dokończę poruszone w tym punkcie kwestie

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Magda_Lokajczyk ; 03-02-2009 o 15:43 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Magda_Lokajczyk Zobacz posta
    wolę zaintestować te 100-150 tys zł (które przeznaczone by były na Targi) (...)
    Wedle mojej wiedzy budżet kilkukrotnie niższy pozwoliłby na zorganizowanie całkiem przyzwoitego stoiska. Kto był na Targach w Łodzi ten wie, że naprawdę dużo do szczęścia nie trzeba. No chyba, że Canon Polska wychodzi z założenia, że albo stoisko największe, albo wcale.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bajki Pani Magdo.
    Chcialem w ubieglym tygodniu kupic pare zabawek do mojego aparatu. Dwa (a moze i trzy) obiektywy (w tym dwie L'ki), lampe, off camera kabel, dekiel do obiektywu, muszle, akumulator do 1d mkII, wezyk RS-80N3 i jeszcze troche gratów pomniejszych. Gotówka w kieszeni. Jestem w centrum stolicy kraju w Unii Europejskiej i najblizszy sklep, gdzie moglbym to kupic na miejscu nowe, z gwarancja znajduje sie w sasiednim kraju. Strona Canon.pl dziala... albo nie. Jak juz dziala, to moge sie dowiedziec, gdzie kupic drukarke za 600 pln, ale obiektyw za 5000 to juz nie.
    Zarty sobie wszyscy robicie z klientów. Gdyby nie allegro i prywatni importerzy zytnia serwisowala by aparaty turystów odwiedzajacych Polske. Jestem rozgoryczony. Dziadostwo mili Panstwo w Canon Polska, straszne dziadostwo. Jak sobie patrze na to, co chlopcy z nikona wyczyniaja, to mi sie glupio robi, ze inwestuje w wasze pensje jak jakis frajer. Moze faktycznie kopiarki i drukareczki sa wazniejsze i nalezy sie ich uzytkownikom pierwszenstwo w obsludze, ale na milosc boska... nikt w canon polska nie chce mi sprzedac sprzetu za kilogramy gotówki? Wolicie zebym jechal do Berlina?
    Dziwne to wszystko.

PS. Mam zaklejone logo canona na moim 1d, przyznam, ze teraz jest ono zaklejone z zupelnie innego powodu, niz pierwotnie bylo.

Początki nałogu

Domyślnie

>>Wedle mojej wiedzy budżet kilkukrotnie niższy pozwoliłby >>na zorganizowanie całkiem przyzwoitego stoiska.

A co Ty chcesz na tym stoisku pokazywac ? 5DMKII ktorego nie mozna kupic. Wystawa zniklaby pierwszego dnia :-D.
    A tak bardziej serio to pytanie, czy CP ma w ogole wplyw na dystrybucje sprzetu foto przez tzw. Centrale ?
    Od kogo np. zalezy czy w Polsce jest autoryzowana siec sklepow czy nie ? Albo porzadny dystrybutor ? CP to najpierw powinno przekonac Centrale, ze jest taki kraj Polska, gdzie ludzie nie tylko drukuja, ale tez robia zdjecia.
    Pytanie tylko czy w czasach kryzysu ktos wyda na to 1 EUR.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

no cos w tym jest. nie kupisz nic w sklepie od reki. ale to przeciez nie jest do konca tylko z canonami. kiedys chcialem kupic T60 Lenovo (ex IBM) laptopa, i tez nigdzie nie mieli, nawet w najwiekszyc sklepach PCWORLD czy Comet.....Po prostu teraz jest troche inaczej jak bylo kiedys,. Znaczna czesc sprzedazy jest przez neta.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Uzależniony

Domyślnie

Pozwolę sobie zaapelować. Dajmy Pani MAgdzie szansę. Już sam fakt że jest tu na forum świadczy o tym że to osoba zdecydowana i gotowa na dzialania. napewno zdaje sobie sprawe jak nisko stoczyła sie dystrybucja działu foto canona i jak wielkie gromy posypią sie z naszej strony. i choć dziwi mnie fakt że bywając w centrach handlowych i jednocześnie pracując w PR Canon Polska Pani mAgda nie zauważyła jak canon oddaje rynek zółtym i pomarańczowym to jednak dajmy Pani Magdzie chwilę. Czy coś sie zmieni w serwisie i dystrybucji? Oby. ale nikt nie bedzie czekał na to kolejne miesiące. potrzebne są zdecydowane działania. Internet to potęzne narzędzie PR. sukcesy (wiem,wiem, brak) i porażki CP rozchodzą sie szybciej wśród userów niz dokumenty na biurku Prezesa CP.

mówiąc brutalnie. Kredyt zaufania jest ale ...teraz żadna ściema juz nie przejdzie. zbyt dużo złego sie stało. Czas na zmiany
    Ostatnio edytowane przez Canion ; 03-02-2009 o 16:57

Strona 1 z 20 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów