Strona 1 z 152 1231151101 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Mam pytanie. Czy kto z forum może starał się o dofinansowanie z urzędu pracy na usługi fotograficzne?

Z tego co się dowiedziałem żeby się starać o takie dofinansowanie to:
    1. Być bezrobotym - na razie nie mam takiego problemu
    2. Zarejestrować sie jako bezrobotny i wypełnic wniosek (szkolenia itp)
    3. BusinessPlan
    4. Decyzja o przyznaniu dofinasowania
    5. I teraz warunk jej utrzymania (czyli zeby nie zwracac dofinansowania)
    -12 miesięcy od otrzymana dotacji nie podejmowac pracy na umowę
    -12 miesięcy prowawdzić działalność
    -w ciągu 30 dni zakupić sprzęt

A zastanawiam mnie jedno. Czy jak się otrzyma dotacje to czy mozna podjąc prace w innej firmie na umowe zlecenie, dzieło? tak aby nie stracic dotacji w jednym z UP mowią ze mozna w innym że nie można..

Domyślnie

ile można wyciągnąć takiego dofinansowania?
    .

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Memoriz Zobacz posta
    ile można wyciągnąć takiego dofinansowania?
    Jak ci dadzą to nawet koło 18 tys. PLN

Domyślnie

obecnie jest dokładnie 14,7 tyś.

a prace nie tyle mozesz podjąć co zawierasz z nimi umowa o dzieło czy zlecenie to nei ma róznicy dla ciebie, bynajmniej podejmujesz ją tak ze ty im wystawiasz rachunek za pracę a oni ci płaca.

wtedy jest to zupełnie legalne i jest to traktowane jak bys miał klienta - bo tak naprawde go masz.

PS pamietaj ze to nie oni cie zatrudniają tylko masz z nimi podpisaną umowę zlecenie lub dzielo.
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam
    Żeby nie zwracać dofinansowania, musisz zarejestrować działalność gospodarczą. Jako przedsiębiorca wykonujesz "pracę" na podstawie umów cywilno prawnych z innymi podmiotami. Mogą to być m.in. umowa zlecenia lub o działo. Nie możesz się zatrudniać na umowę o pracę. Możesz de facto wykonywać pracę na etacie, ale umowa musi być umową zlecenia, a nie umową o pracę. Poszukaj sobie w internecie jakie warunki musi spełniać umowa zlecenia by nie mogła być uznana za umowę o pracę.
    Pozdrawiam

Początki nałogu

Domyślnie

Ja tez mam kilka pytan:
    1. czy zarejestrowana dzialalnosc musi po tych 12 m-cach przyniesc zysk (czy jesli jest strata to trzeba zwrocic dofinansowanie?)?
    2. Czy orientuje sie ktos ile mozna dostac tego dofianansowania na dzien dzisiejszy (bo podobno od stycznia tego roku mialo znacznie wzrosnac-do poziomu 20-30tys zł

Domyślnie

też słyszałem o wzroście ale na tablicy dofinansowania w moim PUPie bylo nadal 14,7tyś
    a czy przyniesie zysk po 12 miechach to nikogo nie interesuje

musisz tlylko po zarejestrowaniu firmy co 3 miesiące przynieśc im dowody opłacenia zusu oraz co 6 miesięcy potwierdzenie prowadzenia dzialalności chyba z urzedu skarbowego
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Coś już napisał Awatar kompi

Domyślnie

Jeśli dostaniesz dotacje to 30% musisz mieć własnego wkładu
    np. dostajesz 10 tys. to musisz wykazać że 3 tys. dodadkowo zainwestowałeś w firmę.

Z kontrolą różnie bywa, ja co 6 miesięcy tylko musiałem zanosić info o niezaleganiu z ZUS i US. Kolega natomiast co miesiąc musiał się stawiać w innym rejonie.

A ile ci kasy dadzą zależy od biznesplanu, ilości chętnych i srodkach jakimi dysponuje dany UP. U mnie dawali 11 tys.
    Ostatnio edytowane przez kompi ; 20-01-2009 o 21:42
    http://pano360.pl |
    Canon 400D | KIT | Sigma 8/3.5 | Canon 55-250 IS

Domyślnie

w sumie wydaje mi się*iż ,przyznanie dofinansowania nie powinno być większym kłopotem przy dobrze napisanym biznes-planie. Ponieważ przyznane pieniądze trafią do obiegu więc będą napędzać gospodarke, a to przyczynia się do rozwoju gospodarczego państwa ;-)
    Wie ktoś ile wynosi składka na zus przy takiej działalności gospodarczej biorąc pod uwagę, że będziemy zakładem jednoosobowym?
    .

Coś już napisał Awatar kompi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Memoriz Zobacz posta
    w sumie wydaje mi się*iż ,przyznanie dofinansowania nie powinno być większym kłopotem przy dobrze napisanym biznes-planie. Ponieważ przyznane pieniądze trafią do obiegu więc będą napędzać gospodarke, a to przyczynia się do rozwoju gospodarczego państwa ;-)
    Wie ktoś ile wynosi składka na zus przy takiej działalności gospodarczej biorąc pod uwagę, że będziemy zakładem jednoosobowym?
    Przez pierwsze 2 lata płacisz 30% stawki, czyli ok. 240zł. Po 2 latach płacisz juz 100%, czyli coś ok. 720zł. oczywiście przy założeniu że jest to twoja pierwsza działalność.
    http://pano360.pl |
    Canon 400D | KIT | Sigma 8/3.5 | Canon 55-250 IS

Strona 1 z 152 1231151101 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów