Jak sobie radzicie z balansem bieli - przy odbiciu lampy od sufitu gdy sufit jest mega kolorowy ??
Nie interesuje mnie obróbka tylko ustawienia w aparacie..
Dzięki..
Jak sobie radzicie z balansem bieli - przy odbiciu lampy od sufitu gdy sufit jest mega kolorowy ??
Nie interesuje mnie obróbka tylko ustawienia w aparacie..
Dzięki..
1. W aparacie - Custom na szara karte (lub inny wzorzec)
2. Musisz zminimalizowac oswietlenie bezposrednio lampa (jesli od sufitu, to niech 100% swiatla lampy idzie od sufitu)
3. Swiatlo zastane bedzie dawalo Ci brzydki zafarb (dopelniajacy do barwy sufitu) - zminimalizuj jego ilosc
4. Moze troche Ci pomoc folia korekcyjna na lampe (w kolorze dopelniajacym do barwy sufitu?)
5. ...Jednak RAW i warstwy moga byc jedynym sensownym rozwiazaniem, pomimo powyzszych spotrzezen
Fotograf platoniczny
różowy sufit - zielony filtr. i odwrotnie. wtedy jest "białe" światło z lampy. ale generalnie fajnie by było żeby światło z palnika miało kolor tła, czyli przy świetlówkach żółte itd.
widać niezrozumiale napisałem ;-)
WB na szarą kartę z fleszem, a zastane minimalizować. Ale jeśli się dobrze dobierze filtr (jak radzi schabu), to może i można się pokusić o jego pozostawienie.
Jeszcze 1 pomysł mam - dykta "sztuczny sufit"? chodziłoby mi o odbłyśnik większy niż LumiQuest.
Fotograf platoniczny
Problem pojawia się wtedy, gdy sufit w różnych miejscach ma różny kolor, albo każda z 4 ścian ma inny kolor... Wtedy już tylko raw i krzywe..
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
Nie - raczej się nigdy w coś takiego nie bawię, żeby wszystkie 4 ściany - nie o to chodziło
Ja jestem generalnie w lekkiej opozycji do błyskających w sufit, lub prościej : ta technika mnie nie zadowala. Odbijam najczęściej od ścian i innych powierzchni (czasem nawet od ludzi stojących za mną, lub ścian katedry, będących 30 (albo i więcej) metrów za mną. Generalnie koryguję na 'temat zdjęcia' czyli w reportażu najczęściej na kolor skóry. Czasem mi się zdarza, że stosuję dwie warstwy korekcyjne w PSie - jedną do twarzy drugą do otoczenia (najczęściej odbite światło lampy oświetla głównie pierwszy plan i ma on najczęściej inną temperaturę niż otoczenie oświetlone głównie światłem zastanym). Ale to raczej rzadkość - najczęściej korekcja w rawerze na twarze wystarcza.
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
teoretycznie tak, tylko że jeszcze dochodzi problem rozpraszania światła flasha, które będzie słabło z odległością (chyba 3 razy dla 2 wzrostu odległości), więc poprawny będzie tylko pomiar światła np. 4m od aparatu z karty wielkości żagla... trochę za dużo kombinowania ;]