Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: kolorowy sufit - jakie wb - raw - mus uzycia lampy z palnikiem do góry..

Bywalec
    Miasto
    Tarnów/Warszawa

Domyślnie kolorowy sufit - jakie wb - raw - mus uzycia lampy z palnikiem do góry..

Jak sobie radzicie z balansem bieli - przy odbiciu lampy od sufitu gdy sufit jest mega kolorowy ??

Nie interesuje mnie obróbka tylko ustawienia w aparacie..

Dzięki..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jasnezetak Zobacz posta
    Jak sobie radzicie z balansem bieli - przy odbiciu lampy od sufitu gdy sufit jest mega kolorowy ??

Dzięki..
    1. W aparacie - Custom na szara karte (lub inny wzorzec)
    2. Musisz zminimalizowac oswietlenie bezposrednio lampa (jesli od sufitu, to niech 100% swiatla lampy idzie od sufitu)
    3. Swiatlo zastane bedzie dawalo Ci brzydki zafarb (dopelniajacy do barwy sufitu) - zminimalizuj jego ilosc
    4. Moze troche Ci pomoc folia korekcyjna na lampe (w kolorze dopelniajacym do barwy sufitu?)
    5. ...Jednak RAW i warstwy moga byc jedynym sensownym rozwiazaniem, pomimo powyzszych spotrzezen
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jasnezetak Zobacz posta

Dzięki..
    Nie odbijam od sufitu... Da się coś tam w RAW zdziałać, sęk w tym że kolorowy sufit działa trochę jak filtr i w zasadzie trudno jest cokolwiek z tym zrobić...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

różowy sufit - zielony filtr. i odwrotnie. wtedy jest "białe" światło z lampy. ale generalnie fajnie by było żeby światło z palnika miało kolor tła, czyli przy świetlówkach żółte itd.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    1. W aparacie - Custom na szara karte (lub inny wzorzec)
    2. Musisz zminimalizowac oswietlenie bezposrednio lampa (jesli od sufitu, to niech 100% swiatla lampy idzie od sufitu)
    coś tu nie gra... przecież jeżeli kolega ustawi wzrorzec WB dla światła zastanego i spróbuje je przebić (jak sam radzisz), to otrzyma kolory nie mające wiele z rzeczywistością... pomyłka będzie wynosić jakieś 3000k
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    coś tu nie gra... przecież jeżeli kolega ustawi wzrorzec WB dla światła zastanego i spróbuje je przebić (jak sam radzisz), to otrzyma kolory nie mające wiele z rzeczywistością... pomyłka będzie wynosić jakieś 3000k
    widać niezrozumiale napisałem ;-)
    WB na szarą kartę z fleszem, a zastane minimalizować. Ale jeśli się dobrze dobierze filtr (jak radzi schabu), to może i można się pokusić o jego pozostawienie.

Jeszcze 1 pomysł mam - dykta "sztuczny sufit"? chodziłoby mi o odbłyśnik większy niż LumiQuest.
    Fotograf platoniczny

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Problem pojawia się wtedy, gdy sufit w różnych miejscach ma różny kolor, albo każda z 4 ścian ma inny kolor... Wtedy już tylko raw i krzywe..
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    Problem pojawia się wtedy, gdy sufit w różnych miejscach ma różny kolor, albo każda z 4 ścian ma inny kolor... Wtedy już tylko raw i krzywe..
    I samymi krzywymi te cztery ściany o innym kolorze skorygujesz?

Podałbyś jakić przebieg zdjęcia z poszczególna korektą na krzywych?

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    I samymi krzywymi te cztery ściany o innym kolorze skorygujesz?

Podałbyś jakić przebieg zdjęcia z poszczególna korektą na krzywych?
    Nie - raczej się nigdy w coś takiego nie bawię, żeby wszystkie 4 ściany - nie o to chodziło
    Ja jestem generalnie w lekkiej opozycji do błyskających w sufit, lub prościej : ta technika mnie nie zadowala. Odbijam najczęściej od ścian i innych powierzchni (czasem nawet od ludzi stojących za mną, lub ścian katedry, będących 30 (albo i więcej) metrów za mną. Generalnie koryguję na 'temat zdjęcia' czyli w reportażu najczęściej na kolor skóry. Czasem mi się zdarza, że stosuję dwie warstwy korekcyjne w PSie - jedną do twarzy drugą do otoczenia (najczęściej odbite światło lampy oświetla głównie pierwszy plan i ma on najczęściej inną temperaturę niż otoczenie oświetlone głównie światłem zastanym). Ale to raczej rzadkość - najczęściej korekcja w rawerze na twarze wystarcza.
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    widać niezrozumiale napisałem ;-)
    WB na szarą kartę z fleszem, a zastane minimalizować. Ale jeśli się dobrze dobierze filtr (jak radzi schabu), to może i można się pokusić o jego pozostawienie.
    teoretycznie tak, tylko że jeszcze dochodzi problem rozpraszania światła flasha, które będzie słabło z odległością (chyba 3 razy dla 2 wzrostu odległości), więc poprawny będzie tylko pomiar światła np. 4m od aparatu z karty wielkości żagla... trochę za dużo kombinowania ;]
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów