Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: 5D - co się stało ??

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie 5D - co się stało ??

Witam

Wczoraj mój aparat wyprodukował taki obrazek ( pomiar matrycowy, Iso 200 tryba AV czas 1/6400 f:2,8 Korekta naświetlania 0 )

Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak jest przyczyna takiego zachowania i co można zrobić, zeby sie to nie powtarzało w przyszłości ??
    Acha Jakies 4-5 dni temu zdarzyło mi sie że aparat zapiasł zupełnie czane zdjęcie ( tak jakby robione było przy zamknietym deklu, ale że był to jednorazowy przypadek nie zwróciłem na to uwagi myśląc ze może to jakiś bład przy zapisie na karte )
    Fotografie były robione róznymi szkłami wiec bład obiektywu raczej odpada.
    Serwis ?? Czy moze wgranie na nowo softu ?? Niestety na wysyłke na żytnia nie mam czasu bo za dwa tygodnie wyjeżdam na wyprawe, ktorą nie za bardzo sobie wyobrażam bez aparatu.

Od wczoraj narazie bez problemów ale mam dusze na ramieniu myślać ze coś moze strzelić własnie na tym wyjeżdzie
    Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 12-10-2008 o 22:19

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

W lewym górnym rogu rzeczywiście było ciemniej niż reszta kadru? Jeśli nie, to chyba symptom zbliżającego się końca migawki?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przy dłuższych czasach może tego nie widać, przy b. krótkich (vide zdjęcie) problem się uwidacznia. Tak miałem parę lat temu w 300d - początkowo nierównomierne naświetlenie kadru, po kilkudziesięciu - kilkuset zdjęciach migawka była do wymiany.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 12-10-2008 o 22:47 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Z parametrów wnioskuje, że matryca działa poprawnie - adekwatnie do ustawionych parametrów? Wskazuje to na błąd światłomierza - może jakiś mały błysk w kadrze sekundę wcześniej zmylił pomiar? Może elektronika zdurniała i potraktowała biały sweterek jako szarość?

Mi też czasem się jakieś odchyły pomiaru zdarzają, ale chyba nie aż takie. Myślę, że trzeba poobserwować zachowanie aparatu przed wysłaniem go do serwisu, lub jakimiś ingerencjami. A w najgorszym razie - jak na wyprawie światłomierz całkiem padnie, to pozostaje tryb manualny.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ech, zwidziało mi się 1/640. Skoro 1/6400 to rzeczywiście problem z pomiarem światła.

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Hymm - może i faktycznie światłomierz ( to by się dało jeszcze jakoś przeżyć w sytuacji awaryjnej ) Mam nadzieje że to jednak jakiś jednorazowy błędny pomiar na skutek odbicia od .... przelatującej satelity . Co do migawki to ma ona na swoim koncie 30000 góra 40000 zdjęć wiec chyba jeszcze troche za wcześnie na padanie przy tych zadeklarowanych przez producenta 100000 . Choć ten wcześniejszy przypadek z czarnym zdjęciem rzuca teraz złowieszczy cień na całość sytuacji ( to tez było przy czasie 1/8000s dopasowanym przez światłomierz do f:1,8 )
    Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 13-10-2008 o 09:18

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Imho migawka.

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Skąd ewentualnie można sciągnąć soft do 5D żeby na próbe zaktualizować i zobaczyć czy coś to pomoże ??

Będe wdzięczny za linka

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Skąd ewentualnie można sciągnąć soft do 5D żeby na próbe zaktualizować i zobaczyć czy coś to pomoże ??
    Będe wdzięczny za linka
    Migawka!

http://web.canon.jp/imaging/eos5d/eos5d_firmware-e.html

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Po mojemu też migawka. Jeszcze zdążysz wymienić przed wyjazdem.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Hymm - może i faktycznie światłomierz
    Ale to przecież łatwo sprawdzić - nie zrobiłeś jakichś zdjęć trochę wcześniej/później, żeby porównać wskazania?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów