Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: ACR - która czarno-biała przestrzeń?

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie ACR - która czarno-biała przestrzeń?

Witam.

Chciałbym spytać czym się różni od siebie zapisanie RAW'a po obróbce w ACR i konwersji do b&w w przestrzeni GRAY GAMMA 1.8 i w przestrzeni GRAY GAMMA 2.2. Jedyne, co zauważyłem to inny kontrast po zapisie w 1.8 pomiędzy tym co widziałem zapisując w ACR a tym co oglądam w ACDSee. Pewnie to analogiczny problem do wątku, w którym pytałem czemu zapisując w przestrzeni Adobe RGB mam lekko wyblakłe kolory na ACDSee http://canon-board.info/showthread.php?t=32090 .
    Jednak nie znalazłem nic o przestrzeniach czarno - białych i chciałbym uzupełnić swą wiedzę na ich temat na tyle żeby wiedzieć, kiedy GRAY GAMMA 1.8 a kiedy GRAY GAMMA 2.2 i dlaczego.

Pozdrawiam.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Po długim oczekiwaniu na odpowiedź ponawiam pytanie.
    Może chociaż Janusz pomoże
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Janusz napewno pomoże, tylko zdaje się, że popłynął. To człowiek o wielkiej wiedzy, ale ograniczonym czasie, mój wielki szacunek.
    Nie potrafię ci odpowiedzieć na twoje wątpliwości, mogę mówić jedynie o własnych doświadczeniach. Uzyskuję najlepsze efekty konwertując do bw nie w acr,a dopiero w ps, obraz-mieszaj kanały, z użyciem pomarańczowego filtra,troche zabawy krzywymi, zapisuję tiffa, a na koniec konwertuję do srgb by mieć jpega do pokazów.
    C-F-K - forever

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Poczytaj sobie co to jest współczynnik gamma i Ci się rozjaśni.

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mówiąc krótko - 2.2. Skoro przyjmuje się, że monitory kalibrowane są do gammy 2.2, to powinno się używać przestrzeni o takiej samej gamma, niezależnie od tego, czy to kolor czy BW.
    Body, stałki, zoomik

Uprawnienia umieszczania postów