Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 146

Wątek: 40D vs. 5D - szybkostrzelnosc - sport.

Dopiero zaczyna Awatar AndreasK
    Miasto
    Poland

Domyślnie 40D vs. 5D - szybkostrzelnosc - sport.

tak wlasnie nurtuje mnie jedno zagadnienie, mam 40D i kupujac go szukalem czegos co jest szybkie, 6,5 kl./sek to dobry wynik, oczywiscie karabinem maszynowym z 10-cioma klatkami na sekunde i mozna powiedziec zaleceniami do sportu to 1D-Mark III (no ale nie wiem tylko czy warto wydac tyle kasy "dla sportu"), no ale prosilbym o wypowiedz autoryterow : co jest lepsze i dlaczego do sportu - 40D czy 5D, ktore to niestety ma 3 kl./sek - nie chcialbym wnikac w pelna klatke a nie pelna klatke tylko to szybkosc.
    ### AndreasK ###
    Canon G12

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Szybkostrzelnosc, AF, Crop - wszystko przemawia na korzysc 40d jesli chodzi o sport. Ja bym się nie zastanawiał, gdybym miał taki wąski zakres zdjęć.
    Skasowali mi ;(

Początki nałogu Awatar Flanel
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Liczyć klatki umiesz, więc imo sprawa jest prosta.
    Chcesz szybko - bierz 40D.

Domyślnie

Rzuciłes temat i sam sobie na niego odpowiedziałeś...
    Do sportu lepszy jest 40D z racji szybkostrzelności i lepszego AF.
    Przyznam się że dwa miesiące temu stałem przed podobnym dylematem i kupiłem 5D tyle że ja robię nie tylko sport, a do sportu pozostawiłem sobie 30D i teraz robię tak że szerokie kadry robie na 5D+24-70 a ciasne kadry na 30D+70-200 (ehhh wczoraj miałem nawet podpiete 300/2.8 BAJKA). Przy Ciasnych kadrach szybkostrzelnosć ma większe znaczenie bo można wybrac z kilku klatek to jedno zdjecie, natomiast przy szerokich już ta szybkostrzelnosć ma dla mnie mniejsze znaczenie.
    Mitem jest natomiast stwierdzenie ze 5D wogóle się nie nadaje do sportu.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tzn. łatwo jest ulec parametrom (kl/s) i zapomnieć, że jednak sporo dalej zależy od fotografa. Ostatnio natrafiłem na kapitalne zdjęcia z dyscypliny sportu, która mnie interesuje, która należy do najszybszych sportów świata. Zrobiono je 5D. A zdjęcia naprawdę były kapitalnie uchwycone. Konkluzja - dużo zależy od fotografa, od znajomości dyscypliny sportu, od wyczucia momentu.

Na ostatnio fotografowanych międzynarodowych zawodach siłą rzeczy nie byłem jedynym akredytowanym fotografem, byli m.in. ludzie z PAP-u z 1DMII+70-200. Oglądaliśmy potem ze znajomymi ich zdjęcia, owszem bardzo poprawne, ale takie trochę na odwal się, bez wczucia w dyscyplinę. Tego jak widać nie zastąpi sprzęt, tutaj jest potrzebne jest nastawienie fotografa oraz rozumienie danego sportu.

Suma sumarum - większy nacisk położyłbym na komplet fajnych obiektywów (drogo...), a potem dopiero na aparat. 40D jest OK. Ale w rękach dobrego fotografa 5D też jest
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 07-04-2008 o 11:37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Na ostatnio fotografowanych międzynarodowych zawodach siłą rzeczy nie byłem jedynym akredytowanym fotografem, byli m.in. ludzie z PAP-u z 1DMII+70-200. Oglądaliśmy potem ze znajomymi ich zdjęcia, owszem bardzo poprawne, ale takie trochę na odwal się, bez wczucia w dyscyplinę. Tego jak widać nie zastąpi sprzęt, tutaj jest potrzebne jest nastawienie fotografa oraz rozumienie danego sportu.
    Dla nich to było kolejne zlecenie, a dla Ciebie obiekt zainteresowań stąd ta róznica. Dlatego często dużo wiekszą przyjemność sprawia mi oglądanie czasami gorszych technicznie , zdjęć wykonanych przez pasjonatów danej dyscypliny, niż tych wykonanych przez PROFI. Często patrzę jakie zdjęcia sportowe trafiają do naszych gazet to ręce mi się załamuja, ale wiem że profi dzialają czesto na innej zasadzie. Przychodza na wydarzenie na 10minut strzelą kilka fot i jada na nastepna imprezę, bez większego zaangażowania emocjonalnego. I to imho widac w ich zdjeciach.

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No tak - zależy jaki sport

Polecając 40d myślałem o fotografowaniu z dużych odległości, gdzie crop daje przewagę.
    Skasowali mi ;(

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andres Zobacz posta
    Dla nich to było kolejne zlecenie, a dla Ciebie obiekt zainteresowań stąd ta róznica. Dlatego często dużo wiekszą przyjemność sprawia mi oglądanie czasami gorszych technicznie , zdjęć wykonanych przez pasjonatów danej dyscypliny, niż tych wykonanych przez PROFI. Często patrzę jakie zdjęcia sportowe trafiają do naszych gazet to ręce mi się załamuja, ale wiem że profi dzialają czesto na innej zasadzie. Przychodza na wydarzenie na 10minut strzelą kilka fot i jada na nastepna imprezę, bez większego zaangażowania emocjonalnego. I to imho widac w ich zdjeciach.
    Tym gorzej dla nich. Natomiast właśnie się zdziwiłem, bo ci ludzie nie siedzieli na zawodach 10 minut tylko znaczną część dnia
    Natomiast można było się nieco uśmiać jak właśnie ta wielka szybkostrzelność przeszkadzała im niekiedy - z doświadczenia wiem, kiedy należy zakończyć serię zdjęć, bo zakończenie akcji jest nieinteresujące fotograficznie. Goście jednak trzaskali akcję dalej, a zdjęcia z jej końca są w praktyce do wywalenia - widać, że CF-y potaniały
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 07-04-2008 o 11:47

Dopiero zaczyna Awatar AndreasK
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Oczywiscie zgadzam sie z przedmowca, znajomosc dyscypliny sporty rzutuje na efekty w postaci zdjec, laik nie bedzie wiedzial gdzie np. ustawic sie na zakrecie OSu, nie przewidzi jak kierowca dany zakret przejedzie i jakie z tego moga byc efekty utrwalone na zdjeciu. Ja wcale nie twierdze ze 5D to nie jest sprzet do sportu, poprostu zastanawiam sie czy wlasnie 5D przez inne swoje zalety jest sprzetem wartym do rozwazenia przy zamianie z 40D w gore, czy pracowac pracowac i pracowac az sie zarobi na 1D-Mark III, choc pewnie tez ktos znajdzie w nim nizszosc przy 5D w postaci nie pelnej klatki w zastosowaniu poza sportem.
    ### AndreasK ###
    Canon G12

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A jaki Ty sport fotografujesz - indoor, outdoor?

Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów