Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: Pomocy nie mogę odkręcić UV

Domyślnie Pomocy nie mogę odkręcić UV

Sprawa wyglda tak. Szedłem sobie z aparatem z boku na ramieniu i nagle uderzyłem nim [baaardo lekko] w dzwi samochodu pana ktory właśnie sobie wysiadał z auta. Nic sie nie stało. Filtr nawet sie nie zadrapał, ani nie powyginał. Niestety nie mogę go odkręić. Tak naprawde nie zależy mi na tym filtrze bo to jakaś tam tanizana hama. Może ktos ma jakis dobry sposób na odkręcenie UV z 17-40 tak zeby nie uszkodzić szkła. myślalem o wd40 ale jak mi gdzieś sie tam dostanie do środka szkla to może być tragedia :/ Pomocy....

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Mam co jakiś czas podobny problem ze zbyt dopasowanym filtrem.
    Stosuję metodę na sznurek.
    Dowolny mocny sznurek (najlepiej cienka linka - może być sznurówka) - owijasz naokoło filtra, mocno ściągasz i odkręcasz. Dzięki równomierniejszemu rozkładowi sił masz szanse odkręcić.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Początki nałogu Awatar terminator
    Miasto
    Waldenburg

Domyślnie

Żadnych WD-40 !!! To jest odrdzewiacz. Może być tak, że uderzając filtrem o auto dokręciłeś go do szkła i teraz jest problem z odkręceniem. Można spróbować lekko ochłodzić całość - w reklamówkę i do lodówki na 20 - 30 minut. Jeżeli to HAMA to jest z aluminium, powinno się dać odkręcić po takim zabiegu. No, jest ewentualność, że jest wygięty, wtedy pozostaje rozwiązanie siłowe.
    Ostatnio edytowane przez terminator ; 12-02-2008 o 21:39

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie jest to trywialny problem .
    Proponuję warsztat. Miałem taką sytuację z obiektywem do Psixa i w efekcie filtr jest nadal na obiektywie .
    Problem w tym że po wielu próbach ani obiektyw ani filtr nie wyglądają tak jak na początku . Jeśli nie chcesz żeby coś takiego spotkało Twoją L-kę proponuję jakiś dobry serwis foto. Może się podejmą?
    A jak nie to próbuj: nafty, coca-coli, otwieraczy do słoików, kluczy do odkręcania filtrów oleju w samochodach, ogrzewania, ochładzania, rozbicia filtra (po uprzednim zarysowaniu), smaru molibdeowego, gorącej parafiny etc. .
    WD-40 nie polecam, bo jak kapnie na przednią soczewkę to tylko raz ....

Jest jeszcze jeden sposób bardzo skuteczny ale bardzo ryzykowny - migomat - przygrzać punktowo drania - 6000 stopni to nie żart, filtr będzie do śmieci ale powinno puścić. Tylko trzeba być bardzo precyzyjnym i zdesperowanym .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 12-02-2008 o 23:50
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Ja bym próbował otwieraczem do słoików. Metoda precyzyjna i w miarę bezpieczna, która daje duże szanse na nie zniszczenie, ani filtra, ani co najważniejsze szkła.

Domyślnie

otwieracz do słoików okazał sie strzałem w 10 !!! filtr trochę sie porysował [z boku] ale poza tym wszystko ok
    Dziękuję za pomoc

Pełne uzależnienie

Domyślnie

http://the-digital-picture.com/Revie...ch-Review.aspx - gdyby się okazało, że migomat jest jednak "coś nie teges"
    EOS - conditio sine Kwanon...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    http://the-digital-picture.com/Revie...ch-Review.aspx - gdyby się okazało, że migomat jest jednak "coś nie teges"
    Widzę że mi tego migomata nie odpuścisz - ale na prawdę pomógł .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja proponuję laserem średniej mocy...
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów