Canon 16-35 II 2.8 vs. Tamron 17-35 2.8-4

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

Canon 16-35 II 2.8 vs. Tamron 17-35 2.8-4

Jak już obiecałem wcześniej - małe porównanie najlepszego szerokiego zooma do Canona - czyli 16-35 2.8 L II oraz moim zdaniem najlepszego zamiennika z niższej półki cenowej, czyli Tamrona 17-35 2.8-4 Di.

Wszystkie zdjęcia robione Canonem 5D.

na początek szeroki kąt przy max. otworze przesłony 2.8:

C

T

teraz 35mm przy max przesłonach:

C

T

oraz szerokie kąty przymknięte do f/4 :

C

T

Wnioski ?

Jeśli komuś żal wydać ok 5000 za szkło Canona, to warto zainwestować 1350 zł w Tamrona - prezentuje się wręcz rewelacyjnie.

Popatrzcie zresztą na powyższe fotki i napiszcie co sądzicie.

Zdjęcia jpg prosto z aparatu bez żadnej obróbki.
    O obiektywach wiem prawie wszystko
  • Nevermind
    Bywalec
    • 2007
    • 135

1:0 dla Tamrona. Jestem zszokowany. A jak z AF'em ? Duzo gorszy ?
    Power of lenses

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7450

Zamieszczone przez Nevermind
      1:0 dla Tamrona. Jestem zszokowany. A jak z AF'em ? Duzo gorszy ?
      AF jest wolny, jak w kicie 18-55, ale cichy, nie tak, jak w T17-50, za to precyzyjny. Ani jedno zdjęcie nie wyszło ze źle ustawioną ostrością.

1:0 dla Tamrona, ale ogólnie, czy pod jakimś konkretnym względem ? Canon na pewno ma szybki AF i jest ostrzejszy po rogach. Na 35 jednak mnie nie zachwycił (testowałem 2 sztuki), a dla szerokiego kąta można spokojnie mieć tamrona. Od 35mm to jest 35 L

Komentarz

• djtermoz
        Uzależniony
        • 2004
        • 995

Z Twojego testu wynika, ze Canon jest na pelnej dziurze i 16mm ostrzejszy (widac to blizej brzegow, nie w srodku kadru), natomiast jesli chodzi o 35mm to daje ciala (poza samym centrum).
        Jak na takie psie pieniadze to Tamron prezentuje sie wrecz rewelacyjnie.

Jednym slowem wychodzi na to, ze Canona warto kupowac nie tyle dla optyki ile dla jakosci wykonania, silnika, AF, itp.
        djtermoz@pbase

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7450

Właśnie to samo napisałem w drugim poście Generalnie miałem na celu pokazanie, że żeby mieć fajny jasny szeroki kąt na pełnej klatce niekoniecznie musi to być od razu Lka.
          Kupiłem sobie 16-35, ale w związku z zaistniało sytuację zamieniam na Tamrona i inwestuję w stałki

Właściwie to mi się szklarnia na ten sezon już zmaterializowała. Mam 2 Tamrony jako zoomy i 3 stałki L.

PS. nie tylko ja zauważyłem, że 16-35 II na 35 mm jest po prostu przeciętne.
          Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.

Komentarz

• TomS
            Uzależniony
            • 2006
            • 880

16-35 ma trochę mniejszą winetę. I z L-ki zdjęcia minimalnie jaśniejsze na tych samych przysłonach

Komentarz

• ErnestPierwszy
              Uzależniony
              • 2006
              • 734

Wydaje mi się, że z ceną można jeszcze zejść, utrzymując podobną jakość, zakładając EFS18-55IS (tak, to "plastikowe" szkło). Jestem bardzo ciekawy wyniku takiego porównania dla np. f4.
              Widziałem już zdjęcia z 18-55IS i były bardzo ostre. Kolorystyka też była ok, choć to zawsze można podciągnąć w obróbce.

EDIT: no tak na FF nie pójdzie. Sorry
              Ostatnio edytowany przez ErnestPierwszy; 4745.

Komentarz

• marekb
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2273

no i może z racji, że nie używa sie go na FF na okrągło to sie skuszę na T ...??

Komentarz

• sluzalekmichal
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 115

Polecam - 16-35 Canona - użytkuję od listopada 2007 - jest naprawdę świetny, ostry w całym zakresie przesłony (no może powyżej 11 troche gorzej ale to normalna sprawa), dobra praca pod światło, AF super. Przy pierwszych próbach obiektywu na 450 zdjęć tylko 4 miały nietrafiony autofocus, choć do końca nie wiem czy źle celowałem czy zawiódł sprzęt. Polecam. Wart ceny.

Komentarz

• Cichy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 7450

I jeszcze face to face

Komentarz

• TomS
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 880

Czy mi się wydaje czy canon jest krzywy i leci w lewo a tamron prosty?

Komentarz

• aptur
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3837

Zamieszczone przez TomS
                        Czy mi się wydaje czy canon jest krzywy i leci w lewo a tamron prosty?
                        tak sobie wmawiasz aby mieć bodzieć do zakupu tego tamrona

Komentarz

• koraf
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1748

Cichy a nie mogłeś tego testu wcześniej ? Właśnie kupiłem 16-35/2.8 II L ! A tak poważnie , kupiłem ale dla ogniskowych 16, 24 gdzie jest bardzo dobry i wymiata 17-40/4L i 24-70/2.8L. Zgadza się ogniskowa 35 mm nie jest mocną stroną tego obiektywu od tego jest 35/1.4 L jak zauważyłeś .
                          Optycznie dla mnie tamron 17-35 2.8-4 jest bardzo ok ale to nie L-ka ze wszystkimi tego konsekwencjami :wink: .
                          Po tym co zobaczyłem to chyba jest najlepszy zamiennik z niższej półki

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7450

Nie mogłęm wcześniej, bo to obiektyw ciężko osiągalny. Udało mi się kupić teraz kilka sztuk, więc od razu przetestowałem.

Komentarz

• woyd
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 488

czy ta winieta na 17mm i częściowa na 35mm to przy tych szkłach standard ??

W innym wątku szukam rady odnośnie wyboru między T17-50 a T17-35 jako szerokiego szkła do zdjęć mebli. Ta winieta jest w zdjęciach które będę robił niedopuszczalna. Jak to wygląda w T17-50 ?

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

Pracuję...