Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: Lampa do Canona 400D

jedrek777
    Guest

Question Lampa do Canona 400D

Witam serdecznie. Na forum czytałem kilka bardzo podobnych wątków, co może mogłoby wystarczyć do podjęcia odpowiedniej decyzji w kwestii zakupu lampy do Canona 400D. Jednak uważam, iż porady i opinie uzyskane w danym momencie i na gorąco są chyba najlepsze. Mimo to jak na razie mam straszne MYDŁO w głowie . Jeżeli są osoby z nowymi doświadczeniami względem zewnętrznego światełka do Canona 400D, bardzo bym prosił o podzielenie się ze mną nimi. Chodzi mi właściwie o trzy modele
    Canon Speedlite 430EX
    Canon Speedlite 580EX
    Canon Speedlite 580EX II
    Chciałbym wiedzieć dokładnie, co tracę gdybym zdecydował się na 430EX. Wiadomo, że jest różnica w cenie, lecz co jest więcej i bardziej potrzebnego w 580EX i 580EXII.
    Zapraszam osoby z doświadczeniem do dyskusji.:grin:

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

430 vs 580 (oba modele):
    Tracisz przede wszystkim moc i kółko nastaw, poza tym możliwość sterowania innymi lampami..
    580 I vs 580 II - tracisz uszczelnianą stopkę (wazne tylko przy korpusach z serii 1), w II jest inne mocowanie (podobno lepsze) i możliwość sterowania funkcjami (CF) lampy z poziomu puszki (jak na razie 1DmkII i 40D)..
    Pewnie mądrzejsi jeszcze coś dopiszą..

Z moich skromnych doświadczeń napiszę że jak miałem jeszcze tylko 350D to byłem praktycznie zdecydowany na 430.. parę dni przed zakupem miałem w szkole jakąś imprezę córki - pożyczyłem od znajomego 430EX i okazało się że niestety w niezbyt komfortowych warunkach (oświetlona sala gimnastyczna, odległość kilka metrów od celu, niskie ISO) lampa niestety okazała się za słaba.. dodatkowo kolega mający 420 z 300D też mówił że mogłaby być mocniejsza.. dopóki nie przekonałem się na własne oczy to myślałem że co tam.. starczy.. przecież liczba przewodnia jest duża 43 - to przecież 43metry - tylko że producenci podają tą wartość na ogniskowej 105mm - kąt zmieniamy 2 razy to liczba przewodnia też błyskawicznie spada (trzeba tą mocą naświetlić dużo większą powierzchnię)..
    Koniec końców po walce z myślami kupiłem 580vI - II jeszcze nie było.. musiałem co prawda dołożyć około 700 zł i tą część wziąć na parę rat ale nie żałuję.. po tym trafiło się 2 śluby w niezbyt jasnych "lokalach" i lampa sprawdziła się świetnie.. Poza tym jestem domowym "pstrykaczem" i z tą lampą zawsze da się radę -
    Co do kółka nastaw na lampie - o ile w aparacie można bez tego żyć to w lampie kółko do szybkiej zmiany kompensacji mocy w porównaniu do przycisków z 430 to cała klasa wyżej - chodzi o to że jak robisz zdjęcie i na wyświetlaczu widzisz że jast za ciemno/jasno to w 580 po prostu jeden ruch kółkiem i masz dopalenie/zmniejszenie o 1/3 EV i robisz to błyskawicznie.. w 430 robisz to samo naciskając przyciski + i -, różnica jest taka że kółko jest duże i intuicyjne, a przyciski małe i niewygodne w użyciu a jak znasz system pomiaru swiatła stosowany przez naszego ukochanego Canona to wiesz że jest prawie zawsze "uśredniany" - ja praktycznie zawsze we wnętrzach musze korygować na plus (od +1/3 do +1) a jak na zewnąrz na minus (wartości te same), oczywiście zależy od motywu jaki focisz.. ale korekcja jest najczęściej używaną funkcją lampy (oprócz błysku oczywiście ), która wymaga manipulacji przy niej i to kółko to olbrzymia zaleta..

Podsumowując - jak masz pieniądze to kup którąś z 580tek - nie zawiedziesz się, jak masz kiedyś w planach coś zarobić na zdjęciach też kup 580kę, chyba że dojdziesz do wniosku że robisz zdjęcia z bliska i na pewno nie będzie ci potrzebna moc ani jakieś kółka bo do wszystkiego idzie się przyzwyczaić to kup 430, dzięki temu bedziesz dla naszej ukochanej firmy idealnym klientem bo jak cię to wciągnie to potem i tak kupisz 580kę czyli wydasz kasę 2 razy
    Moim skromnym zdaniem przy niezbyt dużej różnicy w cenie lepiej wydać raz a dobrze i mieć spokój, zwłaszcza że za te 1,5 tysiąca kupujesz coś ze świadomością, że kupujesz aktualnie NAJLEPSZĄ lampę na rynku i nie masz tego dylematu co w szkłach czy puszkach (że cena od 1500 leci w kosmos), a za niezbyt wysoką (w porównaniu ze szkłami czy puchami) masz coś co już jest na szczycie (i to powinno być dewizą każdego prawdziwego onanisty sprzętowego )

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec Awatar TommyTheCat
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

Co do kółka nastaw na lampie - o ile w aparacie można bez tego żyć to w lampie kółko do szybkiej zmiany kompensacji mocy w porównaniu do przycisków z 430 to cała klasa wyżej - chodzi o to że jak robisz zdjęcie i na wyświetlaczu widzisz że jast za ciemno/jasno to w 580 po prostu jeden ruch kółkiem i masz dopalenie/zmniejszenie o 1/3 EV i robisz to błyskawicznie.. w 430 robisz to samo naciskając przyciski + i -, różnica jest taka że kółko jest duże i intuicyjne, a przyciski małe i niewygodne w użyciu
    a nie duzo szybciej i prosciej jest zrobic korekte w body ?
    Canon 30D

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TommyTheCat Zobacz posta
    a nie duzo szybciej i prosciej jest zrobic korekte w body ?
    Korektę czego?? Jeśli korektę mocy to nie,nie prościej (zagrzebane gdzieś w menu), wydaje mi się że myślisz o korekcie ekspozycji w body. Ja nie piszę o korekcie ekspozycji w światłomierzu aparatu (tej na drabince) tylko o korekcie mocy lampy w stosunku do zmierzonej i ustawionej przez aparat podczas pomiaru (E-TTL II) - który to pomiar ma swoje wady i zalety - tu odsyłam do postów Kuchatka i do świetnego tłumaczenia o pracy z lampą: http://foto.jasiu.pl/

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał

Domyślnie

Można też za pomocą C.Fn01 w 400d ustawić że korektę błysku będzie sie robić przyciskiem set na body. Trochę szybciej niż na lampie. O to chyba chodziło. :-)

jedrek777
    Guest

Thumbs up

Witam. Dzięki wszystkim za pomoc:-P . Myślę, że teraz po tym, co czytałem nie mam wyboru i jednak padnie na 580EXII . Uważam, że na pewno będę zadowolony i że „błyszczyk” się sprawdzi:smile: . Pozdrawiam serdecznie Forumowiczów Canonowiczów. :wink:

Uzależniony

Domyślnie

osobiście urzywam 580ex. jest jak na moje potrzeby bardzo dobra. warto dołożyć i zamiast 430ex wziąść 580ex. zawsze może ten nadmiar mocy sie przydać.

Uzależniony

Domyślnie

ja uzywam 550EX z moim 400D i jestem zadowolony co prawda uzywalem dla porownania 580EX II kolegi i nie widzialem strasznych roznic oprocz wygodniejszej nastawy poprzez kolko i szybszego ladowania mniej wiecej o polowe szybszego. ale i tak sie ciesze ze swojej bo byla sporoooo tansza od 580 II
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

castor_101
    Guest

Domyślnie Canon 400D jaka lampa błyskowa

Witam Was serdecznie!
    Jestem posiadaczem Canona 400D oraz kilku obiektywów do niego (50/1,8: 70-300/4; 17-85/4 + kitt). Ale nie o to mi chodzi. Sporadycznie znajomi proszą mnie o zrobienie zdjęć podczas uroczystości kościelnych (komunia, chrzest... ślub). Jak wiadomo są to często ciemne warunki do pracy i trzeba się wspomagać lampą błyskową. Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś "Speeda", tylko nie wiem co wybrać (kwestia cenny). Czy do tego rodzaju zdjęć wystarczy mi Speedlight 430 EX (stanowczo tańszy od wyższego modelu), czy jednak dołożyć kilka stówek i kupić Speedlight 580 EX II. Jak 400D będzie działał z tą droższą?? Czy nie jest to przerost formy...? Mam w tej chwili jakiś model Amity, ale ona nie daje rady, słabo współgra z puszką. Będę wdzięczny za każdą poradę!
    serdecznie pozdrawiam wszystkich na CB

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów