Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: Tani szeroki kat

Bywalec Awatar robson
    Miasto
    okolice W-wy

Domyślnie Tani szeroki kat

Jak już wcześniej pisałem chciałbym kupic jakiś szeroki kąt do mojej 10-ki
    Niestety w chwili obecnej mam raczej mało kasy i wybór zawężam do 3 propozycji:
    1 - tamron 19-35 f/3.5-4.5 za 800 zł
    2 - tokina 19-35 f/3.5-4.5 za 800 zł
    3 - sigma 18-50 f.3.5-5.6 za 500 zł

Nie oczekuję żadnych rewelacji, ma to być obiektyw do landszaftów, głównie.
    Jak możecie to pomóżcie

Jak uzbieram kasiorki to kupię 17-40 L albo tamrona 17-35 XR Di albo coś innego. Ale na razie to odległa perspektywa.

Pozdrawiam
    Robert
    EOS 10D + grip + RS-80N3
    Tokina 12-24/4 | Tamron 28-75/2.8 |
    Lowepro Computrekker AW
    jakieś szpargały...

moje fotki --->www.robson.deviantart.com

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A nie uwzględniasz canonowskiego kita za 300 zł.? Po spiłowaniu będzie Ci działał z 10D a jeszcze Ci zostanie trochę kaski

Bywalec Awatar robson
    Miasto
    okolice W-wy

Domyślnie

Zastanawiałem się nad nim, ale ma podobno straszną aberrację chromatyczną i soczewki z plastiku
    EOS 10D + grip + RS-80N3
    Tokina 12-24/4 | Tamron 28-75/2.8 |
    Lowepro Computrekker AW
    jakieś szpargały...

moje fotki --->www.robson.deviantart.com

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robson
    ...soczewki z plastiku
    no cos Ty ...one sa z ryzu a wyprodukowano go w chinach
    skad masz takie informacje?
    co do CA to imo nie ma tragedii.

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jakość optyczna obiektywów 1 i 2 jest podobna czyli bardzo średnia (tak to przynajmniej wynika z oceny PHOTOZONE) . Swoje najwyższe osiągi uzyskują przy przymknięciu do f/8 - f/11.
    Skoro tak, to należy zwrócić uwagę na inne elementy, które wnoszą jakąś wartość dodaną np. zwróć uwagę, że Tokina jest solidniej zbudowana (i cięższa) niż Tamron ale... z Tamronem dostajesz osłonę przeciwsłoneczną w komplecie a z Tokiną nie. Poza tym obydwa mają rozmiar 77mm (drogawe filtry).

O Sigmie Vitez napisał sporo w dziale "Testy sprzętu". Nie znam tego szkła ale z jego opisu wynika, że Sigma jest porównywalna z kitem pod względem jakości optycznej ale za to solidniej zbudowana i ma bardziej uniwersalny zakres zooma w porównaniu z 1 i 2. Dostarczana z osłoną w komplecie i ma rozmiar 58mm. No i oczywiście cenka...

Może to Ci w czymś pomoże...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

też bym wybrał kita
    mój egzemplaż został kupiony razem z body w USA, bo nie było innej opcji i miał od razu pójść na sprzedaż. Ale tak mi się spodobał, że dopóki nie uzbieram na 16-35 nie zamienię go na nic innego.

Jeśli trafisz na dobry egzemplaż, naprawdę możesz być zadowolony z kita
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja do 10D tez bym bral Sigme 18-50 3.5-5.6 8) . Z tym pilowaniem EF-S to roznie ludziom wychodzi ale to i tak dosc nieprzyjemny w uzyciu obiektyw, o ktorego balem sie przy kazdym dotyku ze sie rozleci. Sigma, mimo odrobine wyzszej ceny jest po prostu bardziej przyzwoita 8) .
    W przyszlym tygodniu swojej juz nie bede potrzebowal a jest w bdb stanie - napisz PW jesli dasz sie skusic - na pewno ponizej 500zl

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A ja do 10D tez bym bral Sigme 18-50 3.5-5.6 8) . Z tym pilowaniem EF-S to roznie ludziom wychodzi
    Tam się nic nie piłuje tylko wymienia się plastik w środku bagnetu. Plastik wkładany jest na zatrzaski i nawet nie trzeba nic rozkręcać.

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    ale to i tak dosc nieprzyjemny w uzyciu obiektyw, o ktorego balem sie przy kazdym dotyku ze sie rozleci. Sigma, mimo odrobine wyzszej ceny jest po prostu bardziej przyzwoita 8) .
    No sorry Vitez ale chyba bardzo dawno nie widziałeś (nie miałeś w ręku) tego obiektywu. Ja z 300D zrobiłem nim masę zdjęć i jakoś ani się nie rozpadał, ani nie sprawiał wrażenia że się rozpadnie. Niestety nie mogę go porównać z Sigmą bo jej nigdy nie miałem, ale po Twoim opisie to mam wrażenie że to musi być fest cegła

...teraz powinienem napisać, że mam kita na sprzedaż , ale niestety nie mam :P
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cychol
    Tam się nic nie piłuje tylko wymienia się plastik w środku bagnetu. Plastik wkładany jest na zatrzaski i nawet nie trzeba nic rozkręcać.
    Wymienia sie na co? Jezeli masz jakies doswiadczenie to sie nim podziel.

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Domyślnie

Tylko teoretyczne tzn rozbierałem bagnet innego obiektywu. Wygląda to tak, że bagnet składa się z 3 pierścieni:
    1. bagnet właściwy tzn pierścień z wypustami zaczepiającymi o wpusty w aparacie
    2. pierścień przy złączu elektronicznym
    3. czasem dodatkowy wokół wewnętrznej soczewki

przeróbka polega na pozyskaniu z innego (najlepiej uszkodzonego) obiektywu pierścienia 2, i wymianie go w kicie. Gdzieś w necie są nawet zdjęcia tej operacji

[ Dodano: 10-03-2005, 20:33 ]
    aaa jeszcze jedno, z tego co się orientuję to najlepiej do podmianki wziąć obiektyw z plastikowym bagnetem
    pozdrawiam

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów