Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: 5D i CF - co to za chwińszczyna?

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie 5D i CF - co to za chwińszczyna?

fotografowałem w ostatnią sobote komunię. załadowalem zdjęciami 2 x 4GB. na jedenj wszystko wygląda jak należy, natomiast na drugiej pojawiły sie dziwne foldery i pliki. na szczęście są wszystkie zdjęcia, nic nie zniknęło. nie klnę się, że formatowałem kartą przed użyciem, zwykle to robię, ale mogłem zapomnieć, jednak to nie zmienia faktu, że i bez formatu nie powinno byc takich jaj. miał ktos z tym przygodę?

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A co to za karta?
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Miasto
    Kraków

Domyślnie

sandisk ultra II 4 GB

Miasto
    Kraków

Domyślnie

dziękuję za link, przejrzałem ten watek wcześniej, ale żadnego sensownego wytłumaczenia tam nie znalałzem. stresuje się, robię zdjecia dla klientów, nie mogę sobie pozolić na stratę choćby jednego pliku.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mailem ten sam problem ale powieem dlaczego i jak to sie stalo. A wiec u mnie bylo zupelnie to samo tylko z DIGIMATE 3+. Wszystko mi smigalo - bylo pieknie. Przyjechala kolezanka ze swoim laptopem i kopiowalem jej zdjecia z hiszpani (nie miala paparatu - wspoldzielilismy 3 aparaty i jak u nas byla to jej skopiowalem). No i podlaczam DIGIMATE pod jej kompa i spoko - ladnie powykrywal dysk - wszystko spoko. Ona miala zdjecia (starsze z nami), ktorych nie mialem. Podlaczam DIGIAMTE pod swojego kompa i co TE SAME KRZACZki - mowie no nie cos jest nie tak. Nie moge dostac ise do tych katalogow, myslalem ze ma wirusa (sprawdzilem - nie miala), myslalem o badsectorach - tez nie. Problem byl taki ze ona miala windowsa PL a ja ENG. Wlozylem potem 2 dysk od DIGIMATE i to samo sie stalo. Jakims cudem WINDOWS zamieszal (zrobilem potem na 2 dysku format SwissKnife'm na jej kompie i bylo OK zarown na jej jak i na moim). Stawiam na to ze to wina Windy (nie wiem dlaczego sie tak stalo). Wszystko z dyskami OK. Ne przejmuj sie - zwal zdjecia i zrob format karty (to sa moje przemyslenia na temat takiego problemu - niekoniecznie musza sie wszyscy zgadzac).

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    Ne przejmuj sie - zwal zdjecia i zrob format karty (to sa moje przemyslenia na temat takiego problemu - niekoniecznie musza sie wszyscy zgadzac).
    no, ja moge tak zrobić. ale rodzice dzieciaków i one same już chyba się lekko przejmą.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    no, ja moge tak zrobić. ale rodzice dzieciaków i one same już chyba się lekko przejmą.
    spoko jest. Zrob Backup na DVD (ze 2 sztuki + jakis dysk) potem format karty. za 2 razem dziala

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A było nie sprzedawać Nikona ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    A było nie sprzedawać Nikona ?

taaa, traciłbym nie tak ładne obrazki, więc żal mniejszy. seriws, gdzie odzyskiwałem dane, powiedział, że to wina linii karta-czytnik-winows. rzeczywiście - po wyjęciu karty z 5d oglądałem foty i były na miejsuc, nie pamietam jednak, czy te krzcaki byly od razu, czy pozniej. udało sie odzyskac 12 fot z 30, reszta to jakieś skrawki - 1/3 kadru
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    napisałem do jednej z najlepszych w PL firmy odzyskującej dane. otrzymałem taka odpowiedź:

Witam,
    Problem może leżeć w wielkości karty. Zazwyczaj na kartach pamięci stosowany
    jest system plików FAT12 lub FAT16, a z naszej wiedzy obsługuje on poprawnie
    partycje do 2 GB. Wydaje nam się, że mógł powstać tu jakiś błąd logiczny,
    spotykaliśmy się już z takimi przypadkami.
    Możemy spróbować dostać się do Pana zdjęć, jeżeli chce Pan je odzyskać. Dla
    kart o pojemności 4Gb, cena za usługę to 600 pln brutto. W przypadku
    niepowodzenia nie ponosi Pan, żadnych opłat.

pomimo, że gdzieś posiałem paragon, sklep w Krakowie, bardzo fair choc to nie jego wina, obiecał mi wymiane kart.
    Ostatnio edytowane przez habakuk ; 09-05-2007 o 21:00 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów