Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Proszę, doradzcie analoga :-)

Coś już napisał Awatar Trzaska
    Miasto
    Warszawa/Białystok

Domyślnie Proszę, doradzcie analoga :-)

Witam,
    Jakie body analogowe polecalibyście osobie która obecnie posiada 350D, przyzwyczajona jest do funkcjonalności, którą posiada ten aparat, z drugiej strony chciałaby żeby nowe body miało większe możliwości?
    Czy raczej 30 lub 33, czy też 3 lub 5? Może coś innego?
    Wszystkie obiektywy mam EF, więc pod tym względem chyba każdy z nich byłby ok. Zdarza mi się fotografować ptaki, trudno mi nieraz utrzymać niejednego w polu autofokusa, więc wydaje mi się że opcja "eye control" może być przynajmniej warta wypróbowania :-D
    Z góry dziękuje za uwagi :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Miałem 33 i mogę ją śmiało polecić. Bardzo cichy, solidnie zbudowany i przyjemny w obsłudze W porównaniu z 350D będziesz miała np. tylni quick dial i możliwość wyboru trybu AF'a. Tego mi brakowało w 300V (a chyba można go porównać z 350D).

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto
    Bańska Bystrzyca, Słowacja

Domyślnie

Myślę, że dobry będzie EOS 50. Kawał dobrego sprzętu, oczywiście w wersji eye control. Dobrze leży w dłoni i wszystkie przyciski ma na wierzchu...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jeśli zależy Ci na eye-control to właściwie tylko eos 30, albo jeszcze leiepiej eos 3, niestety dużo droższy. W starszych body: eos 5, eos 50, funkcja ta moim zdaniem, nie ma sensu, z uwagi na zbyt małą liczbę punktów AF.
    Ja używam eosa 33 i z czystym sumieniem mogę polecić Ci zakup 30/33. Bardzo solidny aparat dla trochę bardziej zaawansowanego amatora.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

mielm 5 niesamowita fura byla bardzo lubilem ja
    jednak do analogowej zabawy kupil bym 6x6 chocby starta66 lub flexareta

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja bym nie zapominał o EOS-ie 50/50e i 10. To świetne "maszynki" za po prostu śmieszne pieniądze.
    Jeśli priorytetem są decybele EOS 5 i 100 - są bardzo ciche. Dodatkowa zaleta - bardzo tanie.
    Jeśli jednak chcesz naprawdę szybkiego AF-a, to EOS 3 będzie najlepszy, ewentualnie 30/33 lub 30V/33V. EOS 3 lub 30V to już większa kasa.

Coś już napisał Awatar Trzaska
    Miasto
    Warszawa/Białystok

Domyślnie

Jest coś takiego...
    http://www.allegro.pl/item180358385_...dy_gratis.html
    Ciekawa jestem, do jakiej kwoty byście licytowali taką maszynke :-)
    Jakie są rozsądne ceny dla średnio zużytego egzemplarza 3-ki ? Pomarzyć można...
    No i pytanie chyba troche na wyrost, ale nigdy nie wiadomo kiedy się trafi okazja :-) - na co zwracać uwagę mając sam aparacik-kandydata_do_kupna w ręku? Wiadomo, że był używany - ale jakie elementy zużycia mają znaczenie? Bo zapewne większość z nich ma tylko znaczenie estetyczne, mało dla mnie istotne, ale co np. ze spustem migawki...

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

jak otworzysz kalpkę tylną to spójrz na te elementy

jeśli nie sa wytarte to właściciel mówi prawde. najlepiej jak obejrzysz kilka aparatów swoich znajomych i przekonasz sie jak wyglądaja wyjeżdzone szyny przesuwu tasmy a jak średnio uzywane

dalej
    bagnet, jesli były częste zmiany obiektywów to będzie bardzo porysowany i matowy - tak wygląda po ok 50-60 rolkach filmu i posiadając 2 obiektywy.

i oczywiscie uchwyty jeśli są pokryte guma to łatwo sie scieraja wiec mozna od razu uchwycic czy ktoś długo sie bawił aparatem, i czy ma żrący pot na rękach

Ostatnio edytowane przez moregun ; 04-04-2007 o 13:40

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Trzaska Zobacz posta
    Jest coś takiego...
    http://www.allegro.pl/item180358385_...dy_gratis.html
    Ciekawa jestem, do jakiej kwoty byście licytowali taką maszynke :-)
    Jakie są rozsądne ceny dla średnio zużytego egzemplarza 3-ki ? Pomarzyć można...
    No i pytanie chyba troche na wyrost, ale nigdy nie wiadomo kiedy się trafi okazja :-) - na co zwracać uwagę mając sam aparacik-kandydata_do_kupna w ręku? Wiadomo, że był używany - ale jakie elementy zużycia mają znaczenie? Bo zapewne większość z nich ma tylko znaczenie estetyczne, mało dla mnie istotne, ale co np. ze spustem migawki...
    Uwagę trzeba zwrócić przede wszystkim na wnętrze (szczególnie migawkę). Lamelki migawki powinny być czyste - bez śladów smaru i oczywiście bez żadnych uszkodzeń mechanicznych. Oczywiście należy "pobawić się" aparatem i sprawdzić czy działają wszystkie przyciski/kółka. W EOS-ie 5 np. słabym punktem było kółko nastawcze.

Co do tej aukcji, to na moje oko aparat jest dość mocno wyeksploatowany i odpuściłbym go sobie, chyba że miałbym możliwość obejrzenia, a najlepiej przestrzelenia jednego filmu. EOS 3 to rewelacyjny sprzęt, ale jak nie masz na niego około 1000 PLN, to poszukałbym np. EOS-a 30/33 za to w stanie idealnym.

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

miałem 3 kilka dni u siebie bo chcialem przejsc z 30. za cieżki.i trezba bylo swego czasu troche dopłacic. wiec zostałem przy 30 dobrze służył.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów