Serdecznie witam i prosze o porade. Będąc na rajdzie samochodowym chciałem uchwycić auto tak, aby na zdjeciu "widoczny" był jego ruch. Niestety nie do końca mi sie to udało. Uprzejmie prosze o wskazowki jak robi sie takie zdjecia ?
Serdecznie witam i prosze o porade. Będąc na rajdzie samochodowym chciałem uchwycić auto tak, aby na zdjeciu "widoczny" był jego ruch. Niestety nie do końca mi sie to udało. Uprzejmie prosze o wskazowki jak robi sie takie zdjecia ?
Ostatnio edytowane przez zibite ; 11-03-2007 o 22:01
Canon 350 D, Canon EF-S 18-55 Kit, SIGMA 70-300 APO DG, Helios-44M-4 2/58
Jak na mój gust to za krótki czas otwarcia migawki
Zdjęcie jest bez exifa więc ciężko powiedzieć ale klika rzezcy można by zrobić lepiej
1. Miejsce nie jest szczególnie dogodne ze względu na to co w tle. Ciemny płot i ciemy samochód się zlewają. To jest jeden z ważniejszych elementów. Może wydawać się śmieszne ale ustawiać się trzeba patrząc na to co w tle. Samochody same przyjadą a miejsce musisz Ty wybrać
2. Panoramowanie trzeba ćwiczyć - prowadzić auto w celowniku nie jest wcale takie proste.
3. Czas migawki (jak scooter już zauważył) rozmywa tło ale trzeba umieć jak w pkt. 2
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
i najlepiej AF SERVO ustawić
Zaibatsu> mam wrażenie,że pierwsze foto nie est tak do końca czystym panoramowaniem...nie było aby ingerencji PS dla rozmycia tła??
![]()
Nie wiem czy znajdę jeszcze orginał ale mam w pracy całą serię takich fotek z tej imprezy niedowiarku
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
pozatym zauwarz że ręce biegacza są rozmyte w ruchu co wskazuje na użycie długiego czsu otwarcia migawki gdyby obiekt nie był śledzony to cały biegacz zostałby rozmyty ;p
Ostatnio edytowane przez Zaibatsu ; 10-03-2007 o 10:20 Powód: Automerged Doublepost
Bardzo dziekuje za cenne rady.
Ostatnio edytowane przez zibite ; 11-03-2007 o 22:00
Canon 350 D, Canon EF-S 18-55 Kit, SIGMA 70-300 APO DG, Helios-44M-4 2/58
napisałbym tu kilka rzeczy ale uznacie je za herezje![]()
napisz, zobaczymy![]()