Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: Co czytacie ? Czasopisma / gazety / gazeta / miesieczniki /

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Co czytacie ? Czasopisma / gazety / gazeta / miesieczniki /

Witam,

Stalem dzis w empiku przed regalem i przegladalem wiele roznych gazet, czasopism, miesiecznikow i innych..

W sumie zirytowany nic nie wybralem, mierzily mnie artykuly na pol czasopisma o nikonie, choc do marki nic nie mam. Ale malo miarodajny przekaz. W innym testy kompaktow typu HP 433 i A80 - do nich tez nic nie mam, ale nie tego szukalem. Interesuje mnie cos na temat aparatow klasy "G" i lustrzanek cyfr. Zakladam ze trudno to bedzie razem pogodzic i zebrac w jedno, ale moze byc i osobno.

Czy znacie/czytacie jakies tytuly traktujace o takiej fotografi (dwa x "i" ?) cyfrowej ktore mozecie polecic ? Czy jest jakas w miare obiektywna gazeta/czasopismo/miesiecznik/kwartalnik ktory warto kupic, zaprenumerowac ?

Jedna sprawa to sprawa sprzetu, a druga to sprawa techniki i doskonalenia robienia zdjec. To zwykle nie idzie w parze, bo jak wiadomo nie aparat robi zdjecia. . . :wink:

Cos z tego tematu w formie gazetowo/pisemnej ?

Pozdrawiam,
    Parteq

ps: temat taki dziwny zeby innym bylo lepiej cos znalezc, ja szukalem ale jakos nic nie znalazlem, jak gdzies temat byl poruszany to prosze o linka i z gory przepraszam za zawracanie glowy..

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

"Czy znacie/czytacie jakies tytuly traktujace o takiej fotografi (dwa x "i" ?) cyfrowej ktore mozecie polecic ? Czy jest jakas w miare obiektywna gazeta/czasopismo/miesiecznik/kwartalnik ktory warto kupic, zaprenumerowac ? "

Chodzi Ci o pisma o tym jak robić zdjęcia czy z testami aparatów ? Patrząc na te właśnie półki w empiku ... nic bym nie kupował. Standardorwe pismo składa się z opisu najnowszych modeli różnych firm, jakiegoś testu , w którym o dziwo w zależności od pisma polecają różne aparaty, często samo zestawienie aparatów jest dziwne (ostatnie FVD - porównują lepsiejsze kompakty, ale zabrakło im tam Minolty A2 i A200 ??? ) . Z resztą same te testy nie są miarodajne - w czerwcu (?) pisali w tymże FVD , że eos 300d jest cacy, a w ostatnim numerze, że jest be. Pozostaje jeszcze Foto pozytyw, ale tam są same zdjęcia i wywiady, test jeden się znajdzie i zawsze wyjdzie im ok (takie są moje wrażenia). Testów sprzętu szukałbym w sieci a o fotografii są ciekawe podręczniki i ew. coś o obróbce zdjęć - oszczędność czasu i pieniędzy i nie musisz chodzić do empiku

Offtopic: Bardzo podobają mi się testy gitar w polskiej prasie , bas za 900 zł - jest ok super, fajnie gada, ok , bas za 5000 zł też jest fajny i ok - więc po co przepłać ??[/code]
    Eos 33, M42: 58, 135, 200

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: Co czytacie ? Czasopisma / gazety / gazeta / miesiecznik

Cytat Zamieszczone przez Parteq
    Czy znacie/czytacie jakies tytuly traktujace o takiej fotografi (dwa x "i" ?) cyfrowej ktore mozecie polecic ? Czy jest jakas w miare obiektywna gazeta/czasopismo/miesiecznik/kwartalnik ktory warto kupic, zaprenumerowac ?

Cos z tego tematu w formie gazetowo/pisemnej ?
    Czy koniecznie musi byc forma papierzasta?
    Ktos kiedys na grupie wspomnial ze wszystko w necie mozna znalec, bardziej obiektywnie i szybciej niz gazety .
    Ja czytam np fotopolis, dpreview, fora i grupy dyskusyjne - gdzie jak tylko pojawi sie cos nowego to zaraz ktos podrzuci linka z wiecej info.
    Zdjecia? Na zywo to wystawy, w necie to photosig, onephoto, fototok, z rzadka fotosabat, by sie posmiac to plfoto 8) .

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Czy koniecznie musi byc forma papierzasta?
    Często musi.
    Polski magazyn, który uwielbiam czytać (i oglądać!) to Pozytyw. Spróbuj znależć coś takiego w sieci jak felieton Gierałtowskiego z tegoż magazynu!
    Impossible

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Spróbuj znależć coś takiego w sieci jak felieton Gierałtowskiego z tegoż magazynu!
    Impossible
    Rzecz gustu... mi sie tam fotograf niedzielny podoba na fotopolis 8)

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A ja czytam Biuletyn Fotograficzny - krótko i zwięźle to co najważniejsze dla mnie....
    Chociaż fakt - o sprzęcie tam nie ma nic.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Raz z czystej ciekawosci i checi poczytania zakupilem Chip Foto-Video ...tragedia zdecydowanie szkoda kasy.

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Ja wychodze z zalozenia, ze Internet mi wystarczy. Tu sie nie musze denrewowac, ze pol magazynu jest nie o tym co chce. Poza tym opinie "prawdziwych" uzytkownikow sa dla mnie szczegolnie cenne. A jesli dodac zrodla anglojezyczne, to juz jest to prawdziwa bezdenna studni wiedzy
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Domyślnie

...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

czasem jednak przeginaja z ta "artystycznoscia" zamieszczanych zdjec... a o Gudzowatym gadac mi sie nie chce ;-)

prawda jest taka - wszystkie miesieczniki pisza o tym samym... mniej wiecej w tym samym czasie.. pojawia sie kalendarz pirelliego - napisza o tym wszystkie gazety.. wyniki world press photo - rowniez znajdziemy o tym w kazdym z miesiecznikow... itp itd etc ... upraszczajac mozna powiedziec ze nasze gazetki foto roznia sie jedynie forma podania..

dla amatorow polecam chip foto-video .. obecnie jest to jedyna gazetka gdzie osoba bedaca lajkonikiem jest sie w stanie czegos dowiedziec...

fotokurier to gazeta stricte sprzetowa... i niestety poziom testow odbiega czesto od rzeczywistosci

foto - czasem wrzucaja fajne foty... jest troche sprzetu, ale mniej technicznym jezykiem

biuletyn fotograficzna - zero sprzetu, sporo pieprzenia o dupie maryni ;-)

jest jeszcze kilka tytulow... ale zaden nie jest idealny.. podobnie jak te powyzej ;-)
    co czytac? wszystko.. ale podchodzic do wszystkiego z "pewana doza niesmialosci" ;-)

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów