Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: Przejściówka EF -> M42 z... potwierdzeniem ostrości?

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Przejściówka EF -> M42 z... potwierdzeniem ostrości?

Znalazłem na Allegro taką aukcję. Zadziwiło mnie to, że podobno dzięki tej przejściówce działa potwierdzenie ostrości z obiektywami manualnymi. Czy ktoś używał takiej przejściówki? Mógłby potwierdzić/zdementować te rewelacje? Prawdę powiedziawszy to perspektywa złączenia styków na złączu obiektywu "czymś" nieznanego pochodzenia jest mało kusząca, za to sam fakt uzyskania potwierdzenia ostrości - bardzo.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Działa dobrze , używał, nic nieznanego , mozna brać , sprzedawca znany z forum M42 gdzie prawie wszyscy to mają ......

http://forum.stock-photo.pl/index.php

trzeba się zarejestrować

pozdro

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

również mogę polecić tego usera jak dotąd nikt na forum nie zgłaszał niedziałanie takiego adaptera.

Może sam będe zamieżał nabyć coś podobnego.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Uzywal ktos tego? Sprawdza sie w praktyce? Rozumiem, ze po przymknieciu przyslony powyzej f/5.6 potwierdzenie ostrosci przestaje dzialac? Eee lipa

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    Rozumiem, ze po przymknieciu przyslony powyzej f/5.6 potwierdzenie ostrosci przestaje dzialac? Eee lipa
    Eee, raczej nie przestaje o ile dalej masz wystarczająco dużo światła, żeby AF był w stanie ocenić ostrość. Aparat przez cały jest święcie przekonany, że ma podpięty obiektyw z przysłoną 1,4.

BTW, Chyba lepiej wyostrzyć na otwartej dziurze i dopiero skręcić przysłonę, więc o ile nie używasz bardzo ciemnych szkieł, to chyba nie ma znaczenia.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj
    Eee, raczej nie przestaje o ile dalej masz wystarczająco dużo światła, żeby AF był w stanie ocenić ostrość. Aparat przez cały jest święcie przekonany, że ma podpięty obiektyw z przysłoną 1,4.
    Co z tego że jest światło, skoro maleje dokładność lub w ogóle przestaje działać czujnik fazowy? Moje obserwacje klina na matówce przy przymykaniu przesłony raczej nie zachęcają do takich eksperymentów.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Co z tego że jest światło, skoro maleje dokładność lub w ogóle przestaje działać czujnik fazowy? Moje obserwacje klina na matówce przy przymykaniu przesłony raczej nie zachęcają do takich eksperymentów.
    No tak, ale to już zupełnie inna bajka, rzecz wynikająca z zasad optyki i nie do przeskoczenia. Dlatego ostrzymy zawsze na pełnym otworku. W poprzednim poście chodziło mi o to, że żaden automat się automatem nie wyłączy po skręceniu przysłony powyżej jakiejkolwiek granicy. A, że jak zasłonisz dziurkę, to widzsz ciemność jest raczej oczywiste ;-)

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj
    W poprzednim poście chodziło mi o to, że żaden automat się automatem nie wyłączy po skręceniu przysłony powyżej jakiejkolwiek granicy
    A mi chodzi o to, że na klinie widzę zmianę przesunięcia połówek przy przymykaniu obiektywu. Nawet zanim klin zacznie poważnie ciemnieć. Najprawdopodobniej to samo jest na obu linijkach czujnika fazowego, wszak zasada zdziałania taka sama, i aparat musi jakieś poprawki brać, wynikające z jasności obiektywu z którym się ostrzy.

Jeśli tak jest to aparat, błędnie domniemając jaki to właśnie mamy otwór względny, będzie nieprawidłowo ustawiał ostrość przy przymkniętym obiektywie. Co prawda GO wtedy jest większa i znaczenie błędu nie jest tak krytyczne, ale zawsze...
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No to się wyjaśniło. Ja się jednak nie skuszę, za duży poziom cenowy osiąga ta przejściówka. Swoją drogą - widzieliście, ile na E-Bay'u kosztuje sam moduł do włączania AF? Można zerknąć np. tutaj. Straszne pieniądze jak na mój gust.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Piast9,

Zdaje mi się, że ani Ty ani ja nie mamy takiej przejściówki, więc musimy zdać się na relacje (nie)szczęśliwych posiadaczy. Dywagacje akademicko-teoretyczne zostawmy na boku. Na forum M42 raczej wszyscy twierdzą, że jest OK. Może i tutaj się ktoś wypowie. Ja, póki co, planuję coś takiego kupić, ale jeszcze poczekam, aż będzie conajmniej kilku sprzedawców i jakaś sensowna konkurencja.

A i jeszcze jedno. Na formum M42 chłopaki zrzucili się na hurtowy zakup i kupili te dzyndzelki po 25 USD + do podziału bodaj 20 USD za przesyłkę. Zdaje się, że widziałem tam na liście Viteza ;-) Ja się niestety o tym dowiedziałem za późno.

Może zebrałaby się u nas grupa chętnych na taki hurtowy zakup? Ja jestem pierwszy

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów