Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: lato, wysokie temperatury ;)

Uzależniony

Domyślnie lato, wysokie temperatury ;)

idzie lato, wiosna gdzies zniknela goraco mi, goraco pewnie puszce . Byl topic o zimie to musi byc o lecie.

pytania
    1. jaki krem/plyn/konserwant do ciala
    2. jakie okulary
    3. jak tu chronic plastik na plazy, ciekawe przy ilu w srodku cos zie zaczyna topic . O ile na zewnatrz moze byc i 30 stopni to w srodku jest napewno wiecej. Moze specjalne parasole dla dslr hyhy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

focic tylko z klimatyzowanego auta i BRON BOZE nie wychodzic z aparatem na slonce

a tak swoja droga, bylo kiedys porownanie wysokich iso i wplywu temperatury otoczenia na wyniki.. zly czas dla szumofobow nadchodzi 8)

Bywalec Awatar Encor
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82
    a tak swoja droga, bylo kiedys porownanie wysokich iso i wplywu temperatury otoczenia na wyniki.. zly czas dla szumofobow nadchodzi 8)
    Gdzieś czytałem o systemach chłodzenia matrycy:grin:
    350D+grip, Sigma 24-60mm f/2,8 EX DG, 420EX, Lastolite Micro Apollo

Lo, there do I see my father.
    Lo, there do I see my mother and my sister and my brother
    Lo, there do I see the line of my people back to the beginning.
    Lo, they do call to me. They bid me take my place among them
    In the halls of Valhalla where the brave may live forever.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Taaaa... o ile pamietam to w teleskopach matryce chlodzi sie cieklym azotem.Pomysl fajny, ale nie wyobrazam sobie tego w DSLR.Chociaz swoja droga, to w jakas firma mogla by to wpakowac do kompaktow, ot kolejny supeer wypasiony bajer .

Rozmowa:
    -Moja KM ma stabilizowana matryce
    A moj XXX ma chlodzona !!

LOL

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kiedyś widziałem takie czapeczki z wentylatorkiem można go skierować na aparat

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Encor
    Gdzieś czytałem o systemach chłodzenia matrycy:grin:
    tak, tez to widzialem ale.. to juz skrajny onanizm chyba ze ktos robi zdjecia astro - wtedy rozumiem i podziwiam zapal :smile:

Cytat Zamieszczone przez Ardi
    Kiedyś widziałem takie czapeczki z wentylatorkiem można go skierować na aparat
    a to akurat jest swietny pomysl ;-)

Coś już napisał Awatar Manfred

Domyślnie

taa... ja nie uzywam zadnych "systemow chlodzenia"
    czesto latem jest 100 do 110 F i ta p....lona wilgotnosc powietrza 100%
    jak dotad z sprzetem nic sie nie dzieje

Początki nałogu Awatar swiderski
    Miasto
    Gorzów/ Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emisiaczek
    goraco pewnie puszce
    A może puszka da sobie radę i wystrczy chodzenie operatora za pomocą zimnego napoju ze słodu i chmieli?

Coś już napisał Awatar misiul
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Manfred
    taa... ja nie uzywam zadnych "systemow chlodzenia"
    czesto latem jest 100 do 110 F i ta p....lona wilgotnosc powietrza 100%
    jak dotad z sprzetem nic sie nie dzieje
    Znowu powraca temat wilgotności... Z fizyką kolega jest na bakier. Mówimy oczywiście o wilgotności względnej, bo to właśnie odczuwamy. Wilgotność wzgledna = aktualna ilość pary/max ilość pary wodnej,którą da się zgromadzić w powietrzu w danych wrunkach

Wniosek: jeśli wilgotność jest 100% to twój aparat oblewa woda.

Wilgotność zależy od temperatury: im niższa temp. wilgotność względna wzrasta to dlatego na zimnym piwku w lato, masz kropelki na kuflu.

W lato przy wysokich temperaturach masz bardzo niską wilgotność (no chyba, że sie wybierzesz do tropików)

Na potwierdzenie tego wyjmij kromkę chleba na plaży lub grillu na działce, wg twojej teorii powinna namiąknąć. Po pół godziny masz suchego wióra co znaczy, że wilgotnosć jest na poziomie 10% do 20%. Rownież dlatego chce nam się pić w lato.

Jeśli uważasz jednak ze 100% wilgotności nie zaszkodzi twojej puszcze, zapraszam do Łodzi do palmiarnii, najlepiej w zimie. Porobimy trochę fotek na dworze - temp puszki spadnie dosyć znacznnie. Następnnie wejdziemy do palmiarni temp 23 st, wilgotność około 90%. Z racji tego że puszka będzie miała temp. np +5 st momentalnie zleje się potem. Jeśli wystarczająco dobrze schłodziła się również w srodku - to tam tez zleje sie potem Widziałem już ludzi wychodzących z niedziałającymi kamerami, aparatami.

W palmiarni da się oczywiście focic. Trzeba puszke zahartować do temp otoczenia, wtedy nawet 90% wilg jej nie zaszkodzi.

Nie piszmy proszę o wilg. 100%, bo to przeciez sauna.
    A już 110% nie zniosę na pewno (ktoś kiedys napisał)

Z NY do Łodzi daleko

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez misiul ; 13-05-2006 o 08:35
    350d +kit + tamron 28-75 Speedlite 380EX

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misiul
    Znowu powraca temat wilgotności... Z fizyką kolega jest na bakier. Mówi oczywiście o wilgotności względnej, bo to właśnie odczuwamy. Wilgotność wzgledna = ilość pary wodnej,którą da się zgromadzić w powietrzu w danych wrunkach/aktualna ilość pary.

Wniosek jeśli wilgotność jest 100% to twój aparat oblewa woda.

Wilgotność zależy od temperatury: im niższa temp. wilgotność względna wzrasta to dlatego na zimnym piwku w lato, masz kropelki na kuflu.

W lato przy wysokich temperaturach masz bardzo niską wilgotność (no chyba, że sie wybierzesz do tropików)

Na potwierdzenie tego wyjmij kromkę chleba na plaży lub grillu na działce, wg twojej teorii powinna namiąknąć. Po pół godziny masz suchego wióra co znaczy, że wilgotnosć jest na poziomie 10% do 20%. Rownież dlatego chce nam się pić w lato.
    coś pokręciłeś .
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Wilgotn...4%87_powietrza

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów