Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 76

Wątek: >> TAMRON 28-75, jak sprawdzic...

Airborn
    Guest

Question >> TAMRON 28-75, jak sprawdzic...

Witam
    "nasampierw" chcialbym sie z Wami ponownie przywitac, co czynie powyzej
    czytuje forum od bardzo dawna (jeszcze w poprzedniej lokalizacji), robie duzo zdjec, ale dopiero teraz mialem szanse rozbudowac zestaw o pare gratow (podstawa to 300D).
    proste pytanie: niedawno kupilem nowego Tamrona, ucze sie robic nim zdjecia i mam wrazenie, ze cos jest nie tak z moim okiem, albo z obiektywem :/ foty sa nieostre

zanim wkleje sample i ew. narobie dymu w sklepie (http://allegro.pl/my_page.php?uid=2403505) poprosze Was o wskasowki jak sprawdzic tego typu szklo? wiem, ze byly wadliwe partie tych obiektywow, jednak sprzedawca zapewnil mnie, ze w/g nr seryjnego, moj egz. jest wolny od tych wad.

bardzo prosze o pomoc, w 90% jestem przekonany, ze powinienem wiecej cwiczyc a mniej gadac mam nadzieje, ze sprzet jest OK
    Ostatnio edytowane przez Airborn ; 21-04-2006 o 02:39

Domyślnie

A tak w ogole to ze szkła jesteś zadowolony? Bo ja własnie przymierzam sie do zakupu i zbieram opinie )

Początki nałogu Awatar wojtek_j
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja jakoś nie ufam temu sklepowi foto-tip.Niby wszędzie się reklamują ale mają lipnej jakości sprzęt.Kupiłem u nich nakładkę na wyświetlacz która już po tygodniu się połamała mój kolega też coś tam u nich kupił co wystarczyło również na kilka dni.

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Kupować u Cichego Sam sprawdza Tamrony i przychodzą ostre
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    Albo spytac Cichego o proces sprawdzania Tamronow - niech sie tu wypowie i kolega sobie sprawdzi.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    dobrze kolega prawi - dac mu wina

a tak swoja droga - najlepiej jesli zamiescisz linka do jakiejs probki..bedzie latwiej ocenic czy cos jest nie tak z obiektywem czy to raczej kwestia "czynnika ludzkiego" ;-)

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Zrób zdjęcie np. gazety pod kątem 45 stopni na przesłonie 2.8 na krótkim i długim końcu. Tam gdzie ostrzyłeś powinno być ostro (krawędzie literek nie rozmyte). Powinno to być miejsce od którego równomiernie rozkłada się głębia ostrości.
    Ostatnio edytowane przez snow ; 21-04-2006 o 10:17
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Airborn
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow
    Zrób zdjęcie np. gazety pod kątem 45 stopni na przesłonie 2.8 na krótkim i długim końcu. Tam gdzie ostrzyłeś powinno być ostro (krawędzie literek nie rozmyte). Powinno to być miejsce od którego równomiernie rozkłada się głębia ostrości.
    czy to jest jedyny sposob na sprawdzenie tego szkla?
    moze jeszcze inaczej - powiedzcie mi co moze byc nie tak, wtedy zapodam Szukaj na forum i moze doczytam szczegolow [hmm]
    ten test napewno zrobie

co do foto-tip - kupowalem u nich juz pare rzeczy i zawsze bylo ok..
    odpowiadajac na jeszcze inne pytanie - nie jestem fachowcem w dziedzinie robienia zdjec, wciaz ucze sie eksperymentujac, ale ogolnie Tamron dla mnie jest super. jesli jeszcze uda mi sie robic wiecej ostrych zdjec - bede happy

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Wejdź na www.dpreview.com i ich forum - tam znajdziesz najlepszych na świecie fachowców od focenia linijek, ceglanych murów i błękitnego nieba :-) A tak na poważnie, to strzel sobie prosty test ustawiająć i focąc jakieś jednakowe pudełka z wyraźnymi nadrukami w odstępach do 1 cm (oczywiście aparat wypoziomowany i prostopadle do foconej powierzchni). Sprawdź na wszystkich ogniskowych i jeśli trafia gdzie trzeba, to zapomnij o dalszym testowaniu i po prostu zacznij robić normalne zdjęcia :-)
    IMO focenie gazety pod kątem jest mało wiarygodnym testem, bo sensor AF jest większy niż to co pokazje obrys na matówce i może złapać kontrast w innym miejscu niż się nam wydaje)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

a nie latwiej po prostu wkleic linka do kilku zdjec ktore zrobiles tym obiektywem, wszyscy by sobie obejrzeli i moze latwiej by sie bylo wypowiedziec czy/czemu sa nieostre i w czym/kim moze lezec wina :smile: .. teraz to troche takie zgadywanie w ciemno :neutral:

pozdrawiam

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów