Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 75

Wątek: Jaki obiektyw na Egipt?

Bywalec
    Miasto
    Racibórz-Schoonhoven

Domyślnie

Miesiąc temu byłem w Egipcie. Bagaż podręczny to plecak: hama defender 170. W środku 7D, 17-55, 70-300,430EX i kilka drobnych pierdół. Nie zapomnij o jakiejś gruszce i szmatkach do czyszczenia. Przy dobrym wietrze, sprzęt w kilka minut się robi siwy od piasku. Nie miałem problemu na lotnisku z tym plecakiem jako bagażem podręcznym. Do schowka w samolocie wchodzi na styk, więc tutaj także nie ma problemu. Na lotnisku we Wrocławiu nawet mi go nie ważyli. Wracając do Pl, ważenie na lotnisku w Gurhadzie wyglądało tak: koleś podnosi ręka bagaż. Spogląda do góry, wyciąga rękę po "łan dolar" i po uiszczeniu "opłaty bagażowej" idziesz sobie cierpliwie czekać na samolot.
    Najczęściej używałem 17-55 2.8. Dłuższy obiektyw leżał często w plecaku i wyciągałem go bardziej w nudów niż z potrzeby. A po za tym, pamietaj, że tam piasek jest wszędzie. Jak już założysz jedno szkło to potem się zastanawiasz czy jest sens je zmieniac na te kilka ujęć.
    Miłych wczasów i dużo "one dolar" zabierz ze sobą
    fotografia
    akwarystyka

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Ja do Turcji zabrałem (na wszelki wypadek) FISHA 8mm, 16-35, 24-70, 70-200. 16-35 - zero zdjęć, 70-200 - kilkanaście zdjęć, 8 - kilkanaście zdjęć, ale warto zabrać, 24-70 zdecydowana większość zdjęć. Więc na następny wyjazd biorę 24-70 i TC2X + fish. Nic innego nie jest potrzebne. A, jeszcze polar i lampa.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Lepszy by był 24-105, ale nie mam...
    Ostatnio edytowane przez kuzi4 ; 28-06-2010 o 19:13 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kępno

Domyślnie

Witam,

Odświeżam wątek bo sam się wybieram z żonką do Egiptu

O obiektyw nie będę się pytał bo wiem że zabieram uniwersalne 18-135.
    Biorę 60d i planuje zabrać do niego grip. Pytanie czy jest sens? Wolę z nim focić bo lepiej mi się aparat trzyma, ale już sam nie wiem.
    Drugie pytanie, to jest sens brać lampę?

Teraz pytanie z innej beczki. Jak wiadomo, egipt wspaniałe miejsce do nurkowania. Sam planuję zobaczyć rybki z bliska i chciałbym uwiecznić co nieco na fotkach dla potomności. Na obudowę do 60d na 1 wyjazd trochę przesada dla kieszeni. Jakiś fajny kompakt który mogę w wodzie używać to w granicach 1000zł a niestety remont jeszcze trwa więc nie pozwolę sobie na niego.

Słyszałem o „jednorazowych aparatach” do wody na kliszę? Ktoś używał, wartę jest to tych 30zł. A jak tak to jaki kupić z jaką kliszą 400 czy 800 ASA?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mithil Zobacz posta
    Witam,
    Słyszałem o „jednorazowych aparatach” do wody na kliszę? Ktoś używał, wartę jest to tych 30zł. A jak tak to jaki kupić z jaką kliszą 400 czy 800 ASA?
    w okolicy większości przyzwoitych hoteli znajdziesz oficjalne punkty Kodaka, w których bez problemu zarówno kupisz taką jednorazówkę za +/- 5 USD, jak i później na miejscu wywołasz i zrobisz odbitki w niezłej cenie i wbrew pozorom jakości. Oczywiście ISO 800.
    Co do jakości, to nie wymagaj zbyt wiele, ale jeżeli będą to Twoje pierwsze zdjęcia na rafie, to i tak będziesz zachwycony :-) ja w każdym razie przez to załapałem :-)
    Oczywiście takie aparaty jednorazowe z załadowanym filmem znajdziesz prawie w każdym sklepie typu "kiosk" w Egipcie. Jednak odradzałbym taki zakup ze względu na ich metody przechowywania (czyli np. piękna ekspozycja w witrynie sklepu przy słoneczku dającym 40 st. w cieniu) oraz na masę podróbek. Zdecydowanie lepiej w tym wypadku czasami skorzystać ze sklepiku hotelowego przyzwoitego hotelu, cena będzie wyższa pewnie o 1USD.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Lepszy by był 24-105, ale nie mam...
    No ba.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Miałem 17-40 i 85/1,8.
    W następną podróż Egipt-Turcja-Tunezja również zabiorę ten duecik.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kępno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    w okolicy większości przyzwoitych hoteli znajdziesz oficjalne punkty Kodaka, w których bez problemu zarówno kupisz taką jednorazówkę za +/- 5 USD, jak i później na miejscu wywołasz i zrobisz odbitki w niezłej cenie i wbrew pozorom jakości. Oczywiście ISO 800.
    Co do jakości, to nie wymagaj zbyt wiele, ale jeżeli będą to Twoje pierwsze zdjęcia na rafie, to i tak będziesz zachwycony :-) ja w każdym razie przez to załapałem :-)
    A czyli nawet nie muszę w polsce kupować takiego sprzętu?
    Jak już miałeś doczynienia z czymś takim, to jak taki jednorazowy się obsługuje? pogoglowałem ale coś ciężko idzie mi z tym tematem...

Z tego co widzę tylko po zdjęciach takich aparatów to obsługa ogranicza się do "wyceluj i strzel" ?

Ewentualnie jakieś porady, trickiprzy robieniu zdjęcia takim aparatem ?

Bywalec Awatar LukasS
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Najlepiej rozmawiać na przykładach:

2004r:
    małpka

2010r:
    5d+50mm f1.4 + worek (w rogu, środek bez cropa)

Na lepsze efekty nie licz małpką. W sumie ten worek leży i muszę go wystawić na sprzedaż, bo następnym razem chcę wziąć porządną obudowę.
    10D + Stuff

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mithil Zobacz posta
    Jakiś fajny kompakt który mogę w wodzie używać to w granicach 1000zł
    No właśnie ostatnio kupiłem, przy okazji cotygodniowych zakupów w Aldiku Medion s43044 - kosztował 79.99 Euro razem z futerałem, dodatkowym akumulatorem i kartą SD 4 GB. Aha, gwarancja 3 lata. Niestety to samo sprzedają też z nazwą Rollei 99, ale kosztuje zdecydowanie drożej.

Ja myślę, że jako uzupełnienie lustrzanki w sytuacjach, gdzie lustrzanki żal, a zdjęcie czy filmik (też kręci) będzie na facebooka, to za tą cenę warto takie coś kupić.

Jak toto robi zdjęcia, a proszę na szybko, z balkonu:http://zapodaj.net/f8054e9d480c0.jpg.html

Pamiętajcie ile toto kosztowało, zanim zaczniecie pisać o "zniekształceniach związanych z obiektywem". :grin:

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kępno

Domyślnie

usunięty post
    Dlatego też nie zakładałem nowego tematu, bo mnie samego też to razi..
    Ale temat przydatny jak ktoś szukajki używa Inny teren niż polska, dużo więcej światła, inny pył i więcej go, nawet kąt padania promieni słonecznych inny

Jeszcze proszę niech mi tylko ktoś podpowie czy warto brać lampę i gripa?
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 23-05-2012 o 09:36

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów