Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Teo
    Początki nałogu
    • 2004
    • 474

kto by pomyślał, że na czerwonym forum taki zachwyt wzbudzi żółty aparat
    A na poważnie to też myślę o kupnie tej puszki - miałem go już w rękach na Apple RoadShow i uważam, że to rewelacyjny aparat. Jedyny minus jak dla mnie to mocne skupienie pól AF w centrum kadru. Pomijając tę kwestię to na taki aparat właśnie czekałem. Jedyne co mnie może jeszcze przekonać do C to 7D (np. gdyby to było lepiej opancerzone 40D z FF) w niższej cenie...

Komentarz

• Kenso
      Bywalec
      • 2005
      • 115

Tak jak Teo, również zastanawiam się nad Nikonem D300. Robiłem nim zdjęcia i odpowiada bardzo dobrze moim oczekiwaniom.
      Chociaż pracuje mi się super na C 20D, to nadchodzi już czas na przesiadkę na coś lepszego (20D już swoje przepracował). Liczę jeszcze na następce 5D. Żeby tylko miał szybszy AF, bo pełna klatka to oczywiste.
      www.blog.bielatowicz.com [blog]
      www.bielatowicz.com [portfolio]

Komentarz

• Teo
        Początki nałogu
        • 2004
        • 474

Ja myślę bardziej o D3, Kenso - obecnie też używam dwóch C20D od ponad dwóch lat i jak na początku mnie zachwycał ten aparat tak teraz mam już wyrobione zdanie i widzę jego wady. Wiem, że można szybciej, logiczniej i wygodniej. 20D to była taka rozgrzewka, liźnięcie tematu - teraz chcę już mieć aparat, którego będę 100% pewny i nie będę musiał wymieniać przez najbliższe ładne kilka lat. Kupić raz i spokój. Poza tym fotki z cropa 1,6 i pełnej klatki to jak fotki z kompakta i wreszcie z normalnego aparatu Ostatnio robiłem sobie zdjęcia C40d, 5d i 1d Mk II i te z większych matryc (ff i 1,3) były dużo bardziej plastyczne i miały więcej detali...tego się nie da zapomnieć
        Ostatnio edytowany przez Teo; 359.

Komentarz

• Kenso
          Bywalec
          • 2005
          • 115

Ma się rozumieć. Pełna klatka to kolejny krok. Ale ze względu na mój sposób fotografowania, chcę mniejszy korpus, a D3 czy też Marki mają spore rozmiary i wagę. Dlatego czekam na następce 5D.
          www.blog.bielatowicz.com [blog]
          www.bielatowicz.com [portfolio]

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

Zamieszczone przez Teo
            Ja myślę bardziej o D3, Kenso - obecnie też używam dwóch C20D od ponad dwóch lat i jak na początku mnie zachwycał ten aparat tak teraz ............
            ....zaczął nagle i niespodziewanie robić złe zdjęcia 8).

Sorry ale nie mogłem się powstrzymać .
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• wilus
              • 2006
              • 7

Zamieszczone przez Kolekcjoner
              ....zaczął nagle i niespodziewanie robić złe zdjęcia 8).

Sorry ale nie mogłem się powstrzymać .
              robi tak jak robił, ani lepiej ani gorzej po prostu koledzy dojrzeli do czegoś lepszego (n)
              pudełka na zdjęcia

Komentarz

• Bahrd
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 3053

New Nikon Af-s Dx Nikkor 18-55mm F/3.5-5.6g Vr

http://www.dpreview.com/news/0711/07...nikkor1855.asp
                I dla ułatwienia porównania:
                http://www.dpreview.com/news/0708/07...5and55-250.asp
                EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12226

uzytkownicy taniego, plastikowego badziewia spod znaku C i N powinni teraz dziekowac sp. Minolcie i jeszcze oddychajacemu Pentaksowi za forsowanie stabilizacji na dolnej polce. dzieki temu dostana jeszcze wiecej klekoczacego plastiku z plastikowymi soczewkami, ale za to ze stabilizacja
                  www albo tez flickr

Komentarz

• Bahrd
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 3053

No to teraz mniej plastikowo

Komentarz

• Bahrd
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 3053

http://kenrockwell.com/nikon/d300.htm - można i psioczyć na KR, ale która "poważna" recenzja tak dowcipnie sprawdzi w praktyce "face detection" w D300?

Komentarz

• MMM
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4250

Zamieszczone przez Bahrd
                        http://kenrockwell.com/nikon/d300.htm - można i psioczyć na KR, ale która "poważna" recenzja tak dowcipnie sprawdzi w praktyce "face detection" w D300?
                        Zaciekawiło mnie zmniejszenie CA w D300 w stosunku do D200. Ciekawe czy to wynika z poprawienia mikrosoczewek nad matrycą? W d3 musieli je poprawić naprawdę porządnie żeby to zechciało dobrze działać z małym obrazkiem, może to samo rozwiązanie jest przeniesione do niższego modelu?
                        Digart

Komentarz

• Bahrd
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 3053

Zamieszczone przez MMM
                          Zaciekawiło mnie zmniejszenie CA w D300 w stosunku do D200. Ciekawe czy to wynika z poprawienia mikrosoczewek nad matrycą? W d3 musieli je poprawić naprawdę porządnie żeby to zechciało dobrze działać z małym obrazkiem, może to samo rozwiązanie jest przeniesione do niższego modelu?
                          Na dwoje babka wróżyła - w materiałach piszą np. o "Nikon EXPEED image processor (Capture NX processing and NR algorithms, lower power)" a o samym Capture NX, że charakteryzuje go "Multifunctional versatility – inherits such advanced Nikon Capture functions including Color Aberration Control, D-Lighting, Image Dust Off, Vignette Control and Fisheye-to-Rectilinear Image Transformation."
                          Może więc nie mikrosoczewki, a soft?

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

A to się dzieje w jpg czy w raw, bo jeśli w tym drugim to bezsens.
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• Bahrd
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 3053

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                              A to się dzieje w jpg czy w raw, bo jeśli w tym drugim to bezsens.
                              W JPG na pewno - KR robi tylko w JPG-ach, bo..., bo coś tam!
                              Co do samych NEF-ów - nie wiem. Mogłoby to mieć pewien sens - znają charakterystyki swoich obiektywów, nie lubią Tamronów e tuti quanti, nie lubią DxO
                              Tak czy owak - w instrukcji nie ma słowa "aberration".

PS
                              Przyszło mi do głowy, że to nawet nie musiałyby być profilowane mikrosoczewki - przecież jest jeszcze filtr AA (albo oba razem).

Zamieszczone przez Jacek_Z
                              Już test 14-24 na optyczne [...] rewelacyjna ostrość.
                              szkoda, że nie był testowany na pełnej matrycy, a na DX jak sądzę.
                              Na http://d3.fotopolis.pl/index.php?n=6571&p=4 są zdjęcia, które - myślę - dają już pewne wyobrażenie.
                              Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841.

Komentarz

• Jacek_Z
                                Moderator
                                • 2005
                                • 2726

puszki puszkami, ale obiektywy też są wazne. Już test 14-24 na optyczne:
                                Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

- rewelacyjna ostrość.
                                szkoda, że nie był testowany na pełnej matrycy, a na DX jak sądzę.
                                Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

Pracuję...