nadchodzi filmowanie 50D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pemstudio
    Bywalec
    • 2011
    • 108

Ja miałem odczynienia z 5d mark II i tam 25 klatek nieraz dawało się w znaki że mało dlatego pytałem.

Komentarz

• pemstudio
      Bywalec
      • 2011
      • 108

Udało się dziś przetestować i działa dość dobrze. Tylko czy z iso i przesłoną da się coś zrobić? Czy pozostaje automat?

Komentarz

• ddarc
        Bywalec
        • 2005
        • 182

Nowy instaler

ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,

Komentarz

• pemstudio
          Bywalec
          • 2011
          • 108

Wersja z wczoraj cze coś mylę?

Komentarz

• ksp01marek
            Coś już napisał
            • 2005
            • 73

Przed chwilką wgrałem pierwszy z góry.
            Pięknie działa na moim 50D.

Komentarz

• tezmarek
              Uzależniony
              • 2009
              • 840

Kilka drobnych uwag do wersji Unified (z nowym instalatorem):
              - teraz zainstalowanie ML jest banalne
              - instalacja nie pozbawia nas ustawień microadjustment, własnych menu oraz ustawień trybów C1 i C2. (kasowanie ustawień menu zalecane przed instalacją dotyczy w gruncie rzeczy drobnych spraw - np. ustawienia alarmu prześwietleń),
              - zwisy się zdarzają, ale nieczęsto (wtedy trzeba wyjąć baterię),
              - ekspozycja w trybie filmowania jest nadal automatyczna,
              - nie ma możliwości obejrzenia zarejestrowanego filmu na aparacie.

Komentarz

• tezmarek
                Uzależniony
                • 2009
                • 840

To jeszcze dodam, że po wsadzeniu "zwykłej" karty do aparatu - wszystko wygląda "po staremu" - łącznie z tym, że informacja o firmware pokazuje oryginalną wersję oprogramowania. Jednak nagrywanie filmów nadal działa (oczywiście bez dodatkowych bajerów typu zebra, dynamiczna lupa itp) i uruchamiane jest przyciskiem SET w trybie LV (co ciekawe nie kłóci się to z zaprogramowanym znaczeniem przycisku SET w trybie "wizjerowym").
                Według instrukcji nagrywanie będzie działało, aż do momentu zresetowania ustawień menu. To zdaje się potwierdzać tezę, że 50D zawsze mógł nagrywać filmy, tyle, że brakowało mu możliwości uaktywnienia tej funkcji przez menu
                I teraz pytanie - do których miejsc na płycie głównej należy przylutować mikrofon? lub jakim programem synchronizujecie filmy z 50D z dźwiękiem nagranym za pomocą rejestratora audio (brak ścieżki dźwiękowej z puszki uniemożliwi automatyczną synchronizację) ?

Komentarz

• VomitroN
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 516

Zamieszczone przez tezmarek
                  Według instrukcji nagrywanie będzie działało, aż do momentu zresetowania ustawień menu. To zdaje się potwierdzać tezę, że 50D zawsze mógł nagrywać filmy, tyle, że brakowało mu możliwości uaktywnienia tej funkcji przez menu
                  Ale póki co, nie ma nadal możliwości przeglądania nagranych filmów z poziomu body.
                  "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Komentarz

• tezmarek
                    Uzależniony
                    • 2009
                    • 840

Zamieszczone przez VomitroN
                    Ale póki co, nie ma nadal możliwości przeglądania nagranych filmów z poziomu body.
                    Tak, pisałem o tym nieco wcześniej, ale głównym problemem jest brak możliwości sterowania przesłoną. Można posłużyć się sposobem znanym z 500D z czasów sprzed ML (odkręcić nieco obiektyw w bagnecie i zrobić z niego swoistego manuala), ale u mnie prawdopodobnie to (?) pośrednio spowodowało wysypanie ML na karcie.
                    W sumie - super, że jest ML dla 50D, ale apetyt wzrósł...

Komentarz

• VomitroN
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 516

Ja wybrałem prostsze rozwiązanie. Zakładam zwykle do filmowania fisza od Samyanga i problem z przysłoną znika
                      "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Komentarz

• pemstudio
                        Bywalec
                        • 2011
                        • 108

Zamieszczone przez VomitroN
                        Ja wybrałem prostsze rozwiązanie. Zakładam zwykle do filmowania fisza od Samyanga i problem z przysłoną znika
                        Akurat to rozwiązanie na chwile obecna wydaje się najbardziej sensowne.

Komentarz

• ksp01marek
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 73

Zamieszczone przez ksp01marek
                          Przed chwilką wgrałem pierwszy z góry.
                          Pięknie działa na moim 50D.
                          https://bitbucket.org/hudson/magic-lantern/downloads
                          Najnowsze oprogramowanie z 11.11.2011

Komentarz

• Makudonarudo
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 381

Czy na tym sofcie da się ustawić ISO podczas nagrywania i szybkość migawki ? np 1/200 ?

Komentarz

• k4cper
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 142

i jak zwykle jak coś takiego wyjdzie, to aż korci żeby sprawdzić... teraz akurat filmy by się mi przydały, ale nie ukrywam, że mam pewne obawy przed używaniem takich "lewych" oprogramowań, tym bardziej, że to teraz moja jedyna pucha, a i z pieniedzmi kiepskawo
                              Wiecznie sceptycznie nastawiony i boi sie ryzykowac

Komentarz

• tezmarek
                                Uzależniony
                                • 2009
                                • 840

Zamieszczone przez k4cper
                                i jak zwykle jak coś takiego wyjdzie, to aż korci żeby sprawdzić... teraz akurat filmy by się mi przydały, ale nie ukrywam, że mam pewne obawy przed używaniem takich "lewych" oprogramowań, tym bardziej, że to teraz moja jedyna pucha, a i z pieniedzmi kiepskawo
                                Wiecznie sceptycznie nastawiony i boi sie ryzykowac
                                Praktycznie nie ma żadnego ryzyka, a instalacja najnowszych wersji jest banalna i pokazana na filmiku. Dodatkowo najważniejsze ustawiania (microadjustment, własne menu, przypisania do C1 i C2) pozostają bez zmian (nie usuwa ich zalecany reset ustawień) - zresztą przy kolejnych instalacjach już nawet nie resetowałem ustawień.
                                Oprócz tego jak nie lubisz dodatkowego softu, to wystarczy później np. sformatować w czytniku kartę i mieć 50D z opcją filmowania (zostaje aż do kolejnego resetu ustawień), ale bez dodatkowych bajerów.
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                Zamieszczone przez Makudonarudo
                                Czy na tym sofcie da się ustawić ISO podczas nagrywania i szybkość migawki ? np 1/200 ?
                                Na 50D mnie się nie udało - chyba można jedynie zablokować ekspozycję.
                                Ostatnio edytowany przez tezmarek; 23856. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...