Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Canon 70-200 mm f/4.0L EF IS USM

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Khan Zobacz posta
    ... stawiam na Ostrość fotografii czyli jakość fotki na 1 miejscu. ale wiem że to bardziej złożony problem. korci mnie dolozenie 1500 zł na model 70-200 f4 IS .. ale kasa... czy naprawde warto??
    Jakosc to nie tylko ostrosc - bardziej zlozony problem jak Piszesz.:-)
    Czy dolozyc 1500 pln warto? Musisz sam to ocenic czy dla Ciebie warto - czy masz taka potrzebe. Nasuwa sie jednak tutaj rowniez pytanie - a moze jednak swiatlo i wer. 2.8 w tej samej cenie co 4 is?

Ja posiadam ver.4 bez IS-a, rowniez zadawalem sobie to pytanie czy moze zmienic na 4 z IS? Po analizie doszedlem do wniosku iz jednak dozbieram do wer. 2.8 z IS-em zamiast kupowac 2.8 bez IS lub 4 z IS-em.
    Wer. 4 IS jest wg roznych testow troche ostrzejsza niz pozostale, lecz az takiej tragedii chyba nie ma. Mam teraz wer. 4 bez IS i jest to bardzo dobre szklo - ma rowniez dobra cene.
    IMHO reasumujac jesli nie mozesz wydac za duzo, to bierz 4 bez IS-a, jesli zas wazne dla ciebie jest swiatlo to rozwaz 2.8. lub jesli widzisz iz IS bedzie dla Ciebie wazny to 4 IS.
    U mnie wyszlo ze nie bede zmienial na 4 IS ale u Ciebie moze wynik byc inny i tez dobry.
    Tutaj nie ma jednego tego najlepszego rozwiazania - kazdy musi sam ocenic potrzeby i ich "zaspokojenie"/koszty.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Ja tylko dodam, bo również się zastanawiałem nad różnymi szkłami 70-200. Wyszło na to że kupiłem (w USA i będę go mieć dopiero w sierpniu) Canona 70-200 f/4, a jak mi nie wystarczy światła czy będzie brakować IS to wtedy się pomyśli nad wersją 2.8 albo 4 z IS albo 2.8 IS (pewnie ta najlepsza )
    350D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alzail Zobacz posta
    a jak mi nie wystarczy światła czy będzie brakować IS
    ale takie rzeczy mozna zwykle przewidziec.. na kupowaniu i odsprzedawaniu szkiel trudno nie stracic, dlatego warto kupic raz a dobrze ..

Cytat Zamieszczone przez Alzail Zobacz posta
    wtedy się pomyśli nad wersją 2.8 albo 4 z IS albo 2.8 IS (pewnie ta najlepsza )
    i im intensywniej bedziesz myslal, tym twoje szklo bedzie bardziej "jasnialo", tak ;-) :-P

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    ale takie rzeczy mozna zwykle przewidziec.. na kupowaniu i odsprzedawaniu szkiel trudno nie stracic, dlatego warto kupic raz a dobrze ..
    Myślę że nic nie stracę ewentualnie na odsprzedaniu wersji f/4 gdyż kupiłem ją za około 1300zł.

i im intensywniej bedziesz myslal, tym twoje szklo bedzie bardziej "jasnialo", tak ;-) :-P
    to w plecaku czy to które się zamierza kupić ?
    350D

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    No to teraz to mamy sposrod 4 modeli jeden "kryształowy". W tej sytuacji pozostale 3 modele nie maja szans
    Na serio to ciekaw jestem jak ma sie rzeczywiscie zastosowanie krysztalu zamiast UD w sensie jakosci?
    (Krysztal to chyba tez szklo? )
    Oba f/4 sa krysztalowe. Maja 1 x CaF2 i 2 x UD. Oba f/2.8 maja 4 x UD.

Krysztal nie jest szklem, bo krysztal ma uporzadkowana siec atomow, a szklo ma chaos, czyli ma "strukture" cieczy. Chodzi tu o prawdziwy krysztal w sensie fizycznym, a nie "krysztal" z ktorego robi sie wazy, dzbanki i kieliszki, i ktory jest oczywiscie szklem.

Optycznie CaF2 jest pod kazdym wzgledem lepszy niz jakiekolwiek szklo.

Jesli chodzi o IS to oczywiscie kazdy madrala sadzi, ze dodatkowe soczewki IS musza pogorszyc jakosc. W rzeczywistosci wcale tak nie musi byc i nie jest . Dodatkowe soczewki IS mozna zatrudnic do skorygowania resztek aberracji i poprawic jakosc. Zakladam, ze tak sie wlasnie robi.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 15-07-2008 o 18:15 Powód: Automerged Doublepost

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(.....)
    Oj będzie . Natomiast jeśli to ma być tylko użytek własny może jakaś sporadyczna imprezka to ja bym sobie wersje 2,8 odpuścił - głównie ze względu na ciężar i wymiary. Oba F4 dają tak ładny obrazek, że nie tu bym szukał limitu.
    Co do Tamrona - ostrość tego szkła jest imponująca, lekkość w stosunku do światła też, a myślę że i ten AF da się w większości warunków opanować. Generalnie to nie ma lekko . A no i najważniejsze - jest czarny .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Oba f/4 sa krysztalowe. Maja 1 x CaF2 i 2 x UD. Oba f/2.8 maja 4 x UD.

Optycznie CaF2 jest pod kazdym wzgledem lepszy niz jakiekolwiek szklo.

.
    Zatem nasuwa sie pytanie dlaczego w szklach 2.8 (z/bez IS-a) nie ma CaF2 jesli jest to duzo lepsze.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Zatem nasuwa sie pytanie dlaczego w szklach 2.8 (z/bez IS-a) nie ma CaF2 jesli jest to duzo lepsze.
    Chyba dlatego, ze aberracja chromatyczna nie jest glownym problemem w obiektywach krotkich, nawet jasnych, wiec mozna sie obejsc bez CaF2. Soczewki z CaF2 drogo (dlugo) sie szlifuje, trudno sie powleka warstwami antyodblaskowymi, i na dodatek maja gorsze wlasnosci mechaniczne niz szklo. W zasadzie CaF2 stosuje sie tylko w tele (np. w EF 1200 jest jedna wielka jak talerz, pewnie kosztuje tyle co maly samochod) (i w mikroskopach) ( i w lornetkach/teleskopach). Tak samo z UD. U Canona chyba tylko EF 24 f/1.4 jest wyjatkiem i tez ma UD. W jasnych szerokokatnych szklach potrzebne sa raczej precyzyjne soczewki asferyczne.

Jezeli chodzi Ci konkretnie o 70-200 f/2.8 to chyba tak jak juz pisalem: cena CaF2 zalezy silnie od srednicy, bo ten krysztal trzeba hodowac; jest taniej uzyc 2xUD a efekt moze byc podobny, a nawet cos dodatkowo mozna polepszyc dwoma - z wyjatkiem wagi.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 17-07-2008 o 00:16

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

becikowe jak becikowe - dobrze jest sie tez ubezpieczyc np. w PZU (najlepiej siebie i zone) bo przy urodzeniu dziecka to dodatkowe 1,5 tys na osobe

potwierdzam - bardzo zacne szkielko :-) !! w gorach (dla mnie) niezastapione :-)

ps. przesylka od Towersa z 70-200 IS wlasnie dotarla - zabawe czas zaczac
    Matko..To juz sie mozna ubezpieczyc na wypadek narodzin dziecka??? Hehehe.. Dobre

A ja na dniach wybieram sie do Towers'a i bede kupował 4IS lub 2,8.. Ciagle nie wiem :P
    Na świat spoglądam przez armatę...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DonBolano Zobacz posta
    Matko..To juz sie mozna ubezpieczyc na wypadek narodzin dziecka??? Hehehe.. Dobre
    hehe, "ubezpieczyc od narodzin dziecka" - to zabrzmialo jak jakas choroba czy kalectwo :wink:
    a tak na serio, to mamy taki zakres ubezpieczenia w zakladzie pracy ktore obejmuje i takie wydarzenia - takie dodatkowe becikowe :-)

Cytat Zamieszczone przez DonBolano Zobacz posta
    A ja na dniach wybieram sie do Towers'a i bede kupował 4IS lub 2,8.. Ciagle nie wiem :P
    nie zazdroszcze Ci - ja sie ciesze ze zdecydowana wiekszosc podobnych dylematów juz za mna :wink:

w razie czego rzuc moneta - tak czy inaczej wrocisz ze swietnym szklem

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów