No faktycznie.. odkrycie ze 16 mm 2.8 na cropie bedzie dawal wezszy obraz niz 8 mm na cropie.Ciemnica straszna. Mozna sie bawic ale i tak chyba sensowniejszym wyjsciem jest ta tokina z AF badz jakas uzywka Sigmy.
No faktycznie.. odkrycie ze 16 mm 2.8 na cropie bedzie dawal wezszy obraz niz 8 mm na cropie.Ciemnica straszna. Mozna sie bawic ale i tak chyba sensowniejszym wyjsciem jest ta tokina z AF badz jakas uzywka Sigmy.
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Rzeczywiście na cropie Zenitar 2.8/16 to taki sobie efekt. Optycznie fajne szkło, ale to zaledwie "semi" fish eye na cropie. Dziś kupiłem, pierwsze próby w pracy . Mój 5D w drodze, mam nadzieję, że jest jak piszecie i na FF efekt będzie lepszy. Dla zainteresowanych wstawiam 2 próbki
5D gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35L, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8L MK II, Canon 70-200/2.8L, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu...
to tylko 1 %...
ja już zakupiłem zenitara [od kolegi Bagnet007 - polecam - uczciwie miło i po przystępnych cenach :] po wcześnieszych rozterkach tego typu i wertowania wszystkich wątków zawierających 'fisheye' i potwierdzam to co już100 razy było powiedziane i pokazane tu na górze - na cropie efekt 'taki sobie' ale za to na FF - miodziotakim sposobem w mojej torbie znalazło się drugie body a mianowicie analogowy EOS 300 :]
Ostatnio edytowane przez senner ; 19-02-2008 o 01:11
sample z zenitara 2,8/16 z FF z analoga w bliźniaczym wątku => http://canon-board.info/showthread.p...001#post452001
Ostatnio edytowane przez senner ; 03-04-2008 o 00:20