Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: Synchronizacja czasu otwarcia migawki

Bywalec Awatar Rudi
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Mam ten sam problem z Canonem Power shot Pro 1. Czas miedzy nacisnieciem przycisku a zrobieniem zdjecia wynosi ok 1 sek., wiec jest nie mozliwe zrobienie zdjecia przedmiotowi w ruchu. Co zrobic zeby moment, ktory chcemy uwiecznic nie umknal nam?
    A co się dzieje zaraz po wciśnięciu przycisku? Błyska? Ustawia się coś?
    pozdrawiam

Agnes
    Guest

Domyślnie

Po nacisnieciu guzika nastepuje chwilowe zatrzymanie obrazu (tego co fotografuje) na monitorzei dopiero po chili(ok.1 sek)blysniecie lampy. Nie mozliwe jest wiec zrobienie zdjecia z zaskoczenia aby uwiecznic wlasnie to co chce. Okropne i nie wiem co trzeba zrobic zeby to przestawic. Aha, migawka: 1 : 5-1/4000

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Agnes
    nie wiem co trzeba zrobic zeby to przestawic.
    Nauczyc sie najpierw dociskac przycisk do polowy, potem trzymac go tak wcisniety az zdarzy sie moment ktory chcesz uwiecznic i dopiero docisnac do konca.
    Przy takim opoznieniu jakie maja kompakty (nawet te najdrozsze) niestety nalezy bawic sie we wrozke i dociskac do polowy spust _przed_ spodziewanym momentem zdjecia...

Bywalec Awatar TomaszQ
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Problem rozwiazuje Metz 50 mz5 ... Dzieki za ten post bo właśnie się zastanawiałem czy go nie sprzedać i kupić 550 EX ... a tu taka niespodzianka ... Nie lubię sprzętów które kombinują bez mojej wiedzy i zgody ... wolę full manual od jakoś tam działającego auto ... Metzem w każdych warunkach i do min 12 - 15m robisz co chcesz ... oczywiście do max czasu synchro z body ... szybkie czasy synchro to chyba jakać zabawka do doświetlania ... nie można jej traktować jako oświetlenie główne ...

Dopiero zaczyna Awatar Grippen
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez easyrider
    Mam wrażenie że nikt z tutaj obecnych nie zna zasady działania błysku z krótkimi czasami synchronizacji...

W tym trybie działania lampa generuje długi błysk - niestety kosztem jego siły.
    Jako że czasu trwania błysku nie da się wydłużyć (bo to sprzeczne z samą ideą błysku) zrealizowane to zostało na zasadzie stroboskopu,
    czyli serii bardzo szybko powtarzanych ale niestety bardzo słabych błysków...

Jak widać tryb ten nie nadaje się do zdjęć sportowych, Canon w instrukcji napisał prawdę

Bogdan.
    Witam!

Widac ze przynajmniej ktos zna sie na rzeczy...

A do Viteza jeszcze jedna uwaga do tego co napisal w odpowiedzi na:
    "A przy okazji jeszcze mam jedną wątpliwość, która mnie nurtuje. Speedlite 550EX pokazuje zakres ogniskowych 24-105 mm. A co się dzieje, jeżeli zakres ogniskowej obiektywu wykracza poza 105 mm.?

Wtedy lampa pokazuje 105mm ale sile dopasowuje i tak do faktycznej ogniskowej i odleglosci od obiektu (tez powinno byc w instrukcji lampy chyba ...)."

Robiac zdjecie z obiektywem o ogniskowej 200 mm lampa pokazuje 105mm i zostaje przy takim polozeniu bo mechanizm zoom lampy raczej nie zmieni sie na 200mm... (bo to fizycznie niemozliwe,a pole krycia blysku 105mm pokrywa 200mm). wiec nie dopasowuje sie do faktycznej ogniskowej 200mm, a ze lampa ma tez swoja LP przy tej ogniskowej (i blyska z taka sama sila zarowno przy 105 jak i 200mm) to czasem nawet najwieksza sila blysku moze byc za mala zeby odpowiednio oswietlic przedmiot zbyt daleko ustawiony bo blysk oswietla pole krycia 105mm a nie 200mm...
    Canon EOS 40D+Grip, 10D+Grip, EOS 30+Grip, Canon EF 24-105/4 IS L, Tamron 28-75/2.8 + Sigma 50/1.4 + Sigma 50-500 + 430EX + 3 x 4GB CF & 2 x 8GB + 055ProB+141RC + inne duperele no i może troszkę umiejętności

Początki nałogu Awatar alahari
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Widac ze nigdy nie robiles zdjec kotom. Probowalem G3 - nie da sie.
    A ja niby czym robie zdjęcia swoim kotom

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

Alahari, ile Ty masz kotów???
    //mj

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aszu
    Alahari, ile Ty masz kotów???
    Dwa, podobnie jak Vitez :wink: Ale chyba wiecej im zdjęć zrobiłam 8)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alahari
    Widac ze nigdy nie robiles zdjec kotom. Probowalem G3 - nie da sie.
    A ja niby czym robie zdjęcia swoim kotom
    No da sie ale z problemami i pewnie to potwierdzisz, choc w miare praktyki i cwiczenia prekognicji nie tak zle z tym wolnym AF . Czyms co ma szybki autofocus i malutkie opoznienie migawki - da sie i to bez problemow 8) .

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No da sie ale z problemami i pewnie to potwierdzisz, choc w miare praktyki i cwiczenia prekognicji nie tak zle z tym wolnym AF . Czyms co ma szybki autofocus i malutkie opoznienie migawki - da sie i to bez problemow 8) .
    Potwierdzam, ale nie narzekam :wink: A Ty coś kiepsko praktykowałeś ze swoim G3 :P
    Canon G3 & Nikon D70

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów