Może przesłać Ci plik z jakimś ustawieniem WB, wkleisz sobie w ten katalog i wejdziesz w DPP, jak zobaczy to .. hhmm nie wiem, a jak nie zobaczy to może na Win7 w innym miejscu to trzyma...
Może przesłać Ci plik z jakimś ustawieniem WB, wkleisz sobie w ten katalog i wejdziesz w DPP, jak zobaczy to .. hhmm nie wiem, a jak nie zobaczy to może na Win7 w innym miejscu to trzyma...
Mam w tym katalogu 3 pliki, jak w DPP probuje by zaimportowal ustawienia WB wlasnie z tego katalogu(ktorys z tych trzech wybieram) to mam komunikat "Importing failed" :/
Wiec nie wiem czy wklejenie pliku cos da...
Poslij mi na kupczakzywiecMALPAwp.pl
Podmienie i zobaczymy
Ostatnio edytowane przez Paweł ; 17-04-2012 o 14:27
A usuń/przenieś te 3 pliki... może są z poprzedniej wersji albo coś w tym stylu. Zauważyłem, że nawet zapisując ustawienie 1 stara się odczytać i zapisać wszystkie trzy.
Usuwalem, przywracalem te pliki bez rezultatu niestety:/
No to chyba pozostaje jakiś monitor systemowy z włączonym logowaniem i analiza logów...
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Właśnie logowałem z ciekawości i tylko ten katalog mi wyszedł... Kolega sam musi przeanalizować bo tam powinno wyjść jakieś Failed ...
Process monitor http://technet.microsoft.com/en-us/s...rnals/bb896645
Tak, krajobrazy z 17-85 zyskują bardzo. Obiektyw stał się używalny.
Generalnie mam wrażenie, że im szkło ma większe niedoskonałości optyczne, tym efekt końcowy jest bardziej spektakularny.
Nie jest to jednak cudowna różdżka. Na wysokich ISO wiele się nie wywalczy. Ale do landszafcików przy dobrym świetle, nowe DPP nadaje się znakomicie.
A tak działa DLO z Sigmą 17-70 2.8-4.5 na profilu Canona 17-55 2.8 (po zmianie exiftool'em: -if "$lenstype# eq 131" -lenstype#=240 -shortfocal=17 -longfocal=55):
Dotychczasowa korekcja aberracji chromatycznej w DPP (narożnik, 17mm, f/5.6):
To samo, ale z DLO 50% (korekcja aberracji chromatycznej automatycznie wyłączona, reszta bez zmian):
Nie pytajcie dlaczego tak jest bo nie wiem, ale po miesiącach prób z DPP wychodzi mi, że ta Sigma i ten Canon to identyczne obiektywy...
Jeszcze jedna ciekawostka... Jak już tu zauważono stosowanie DLO znacznie powiększa pliki surowe, ale można DLO również w analogiczny sposób wyłączyć przywracając pierwotny rozmiar pliku i... nawet pozbyć się w ten sposób dodatkowej miniatury tworzonej przez DPP przy okazji użycia polecenia File> "Add thumbnail to image and save"!
Co do ergonomii, to podobnie jak z innymi modułami DPP - znacznie szybciej by się pracowało gdyby domyślne ustawienia (np. DLO 50%) można było również włączyć od razu na stosownej zakładce Tool Palette a nie wchodzić za każdym razem do podmodułu tylko po to, żeby kliknąć ptaszka... :-x
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
Dodali jakieś nowe szkła do korekcji, czy ciągle tylko tych kilka wymienionych na początku wątku?
Pozdrawiam