Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 63

Wątek: Artykuł o HDR na frazpc.pl

Zablokowany

Domyślnie

Dobrze wiedziec, ze jest subskrypcja watkow. Cokolwiek to znaczy.
    Ostatnio edytowane przez asdfasfd ; 13-07-2008 o 12:24

mechanik1980
    Guest

Domyślnie

jeszcze ja OT sorry, szkoda że nie ma opcji "Twoje posty"

spiderix
    Guest

Domyślnie

Sorry za odswiezeni wątlu, ale mam pytanie, czemu w Photomatixie jak juz zrobię HDR+ Tone mapping i efekt mnie satysfakcjonuje to robię zapisz i powstaje mi zupełnie coś innego - rozmazany niebieskawy niewyraźny potworekHDR ??

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiderix Zobacz posta
    Sorry za odswiezeni wątlu, ale mam pytanie, czemu w Photomatixie jak juz zrobię HDR+ Tone mapping i efekt mnie satysfakcjonuje to robię zapisz i powstaje mi zupełnie coś innego - rozmazany niebieskawy niewyraźny potworekHDR ??
    A dokładniej to jak robisz? W którym Photomatixie? Z RAWów czy z JPEGów? Robisz z wielu naświetlonych klatek czy pseudo- z jednej? - bo moja szklana kula coś ostatnio szwankuje

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

spiderix
    Guest

Domyślnie

Dzieki za zainteresowanie.
    Photomatix 3.0, Trzy RAWY (-2,0,+2). Mam 400d.
    Generalnie czy tak jest zawsze, że po skończeniu zabawy z Tone Map. robię process i zapis. Otwieramy efekty a tu coś innego. Tak jest zawsze czy tylko u mnie?

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Dzieki za zainteresowanie.
    Photomatix 3.0, Trzy RAWY (-2,0,+2). Mam 400d.
    Generalnie czy tak jest zawsze, że po skończeniu zabawy z Tone Map. robię process i zapis. Otwieramy efekty a tu coś innego. Tak jest zawsze czy tylko u mnie?
    "Wołanie" HDRów do łatwych nie należy. Niestety trzeba trochę wprawy a w auto wychodzą potworki i kolorystycznie i tonalnie. Dalej nie napisałeś wszystkiego JAK to robisz. Rozumiem, że wołasz prosto z RAWów (tak jest najlepiej) ale do czego? do PSa? czy jak? Co rozumiesz przez zabawe z Tone Map? - tam łatwo dużo poprawić ale jeszcze łatwiej dużo popsuć. To naprawdę nie jest takie łatwe.

http://www.naturescapes.net/072006/rh0706_1.htm - tu jest najwięcej na ten temat.

Proponował bym zacząć od HDR w PS (jeśli masz)

Janusz,

spiderix
    Guest

Domyślnie

Wszystko robię w Photomatixie póki co. (poza obróbką na koniec typu ostrzenie w jakimś programie typu GIMP, PS na razie nie próbowałem do HDR). Robię trzy , krzywe identyczne zdjęcia w RAW na statywie w ekspozycjach -2, 0 +2. Następnie odpalam Photomatix 3.0. Wrzucam te 3 Rawy i tworzy HDR. Nastepnie przechodze do Tone Mappingu. WIem, że HDR do łatwych nie należy. Troche czytałem i zmieniam ustawienia typu Strenght, Light smoothing, Luminosity, micro-smoothing, contrast i pare innych. Zmieniam i patrzę jak to wpływa na obraz. Problem jest w tym,że nie wiem jak nad tym zapanowac, gdyż jak już osiągnę (na widocznym podglądzie zdjęcia) efekt, który chcę to robię zapisz (w Tiff albo jpg) i jak otwieram gdziekolwiek to wygląda zupełnie inaczej - powiedzmy mniej Strenght, takie niebieskawe i niewysotrzone. Jak można nauczyc sie tym operowac jak zawsze otrzymuję efekt, którego wcale nie chciałem.... Jak chcesz podrzucę Ci foty, które wczoraj zrobiłem w Gdańsku i efekty HDR. Dzięki

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

.... Jak można nauczyc sie tym operowac jak zawsze otrzymuję efekt, którego wcale nie chciałem.... Jak chcesz podrzucę Ci foty, które wczoraj zrobiłem w Gdańsku i efekty HDR. Dzięki
    Można, można... ćwiczyć trzeba

Połż gdzieś RAWy (te 3) zooobacze wieczorem

Janusz,

Coś już napisał Awatar Papier
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Robię trzy , krzywe identyczne zdjęcia w RAW na statywie w ekspozycjach -2, 0 +2. Następnie odpalam Photomatix 3.0. Wrzucam te 3 Rawy i tworzy HDR...
    Bawilem sie Photomatix'em i nigdy nie mialem z nim takiego problemu jak ty. Może dlatego ze ja robilem zawsze HDR z 3 JPEGow (Z RAWa mozesz sobie 3 JPEGi zrobic odpowiednio je naswietlajac/wywolujac).

sprobuj. moze pomoze.

PS: 1st post here

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Papier Zobacz posta
    Bawilem sie Photomatix'em i nigdy nie mialem z nim takiego problemu jak ty. Może dlatego ze ja robilem zawsze HDR z 3 JPEGow (Z RAWa mozesz sobie 3 JPEGi zrobic odpowiednio je naswietlajac/wywolujac).
    ...
    Sorry ale to co radzisz jest hmmmm... nieprawidłowe. Nie zyskujesz niczego a tracisz sporo na wielokrotnym przetwarzaniu obrazów. Z RAW do jpega potem photomatix musi to przekształcić "nazad" w postać liniową i dopiero pododawać obrazki.

Janusz,

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów