Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: Przybliżenie a nie powiększenie obiektywów

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez firley Zobacz posta
    To może być wygodniejsze do "przybliżania"
    http://www.sigma-foto.de/cms/bildwin...vergleich.html
    jak zwykle najbardziej realistycznie odwzorowano działanie IS ;]

btw - widzę że moje zestawienie przybliżeń służy :]
    [http://images13.fotosik.pl/101/4fb7b4e7c88d9532.jpg]

in film we trust

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sigma 500mm/5.6 ma Maximum Magnification 1:7.7 - cokolwiek to znaczy.
    Wiec ob 300m na cropie dajacy 480, pewnie zblizony. Ale ja sie nie znam.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo Zobacz posta
    Sigma 500mm/5.6 ma Maximum Magnification 1:7.7 - .
    To jest skala odwzorowania dla macro. Znaczy to tyle, że przy minimalnej odległości ostrzenia obiekt będzie na matrycy dokładnie tyle razy mniejszy. Skala 1:1 oznacza, że jeżeli fotografujesz coś co ma np 1cm wysokości to obraz powstający na matrycy też będzie miał 1cm (fizycznie, a nie na zdjęciu.)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    To jest skala odwzorowania dla macro. Znaczy to tyle, że przy minimalnej odległości ostrzenia obiekt będzie na matrycy dokładnie tyle razy mniejszy. Skala 1:1 oznacza, że jeżeli fotografujesz coś co ma np 1cm wysokości to obraz powstający na matrycy też będzie miał 1cm (fizycznie, a nie na zdjęciu.)
    Acha, dzieki za wyjasnienie.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

dziwne pytanie jak na kogoś kto chce wydać 13 patyków na 300/2.8

Nie ma takiego parametru optycznego jak przybliżenie, jest tylko powiększenie. Niezależnie jak by tego intuicyjnie nie nazywać chodzi dokładnie o to samo dopóki nie ostrzymy na pograniczu minimalnej odległości ostrzenia (widzę, ze post powyżej porusza ten temat: maksymalne powiększenie jest funkcją dwóch parametrów: ogniskowej i minimalnej odległości ostrzenia. Zdjęcie zrobione 600mm z 5 metrów będzie pokazywało obraz mniej powiększony niż 50mm z 2 cm)

Mały obrazek jest projektowany pod przekątną klatki 24x36 mm czyli obiektyw około 50mm daje obraz o podobnym polu widzenia jak ludzkie oczy. Jeśli mówimy o obiektywie 300mm to daje on obraz sześciokrotnie powiększony w stosunku do tego standardu (czyli do widoku okiem nieuzbrojonym).

Jeśli weźmiemy pod uwagę aparat z cropem x1.6, to de facto oglądamy powiększenie x1.6 naszego obrazu z 300mm. Wynika stąd, że 300mm na cropie daje powiększenie dziewięć i pół raza w stosunku do oka nieuzbrojonego (lub do standardu 50mm na pełnej klatce).
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RafałS Zobacz posta
    Witam

Jestem początkującym użytkownikiem aparatów CANON.Zajmuję się fotografią przyrodniczą i zamierzam zakupić profesionalny teleobiektyw "L"
    Moje pytanie jest następujące:
    Jakie przybliżenie mają obiektywy:
    -Canon 300mm f/4L IS USM
    -Canon 300mm f/2,8L IS USM
    Proszę o odpowiedz w jaki sposób obliczamy przybliżenie obiektywu.
    Czy przy tych obliczeniach uwzględniamy ekwiwalent 1,6 (dla Canona).
    Z góry dziękuję za odpowiedz.

Pozdrawiam
    RafałS
    Cokolwiek to znaczy ale przybliżenie będą miały takie same, a operując pojęciem ogniskowej łatwiej się w tym połapać. Przy przeliczaniu ogniskowej jak najbardziej uwzględnia się cropa jeśli ma sie matryce mniejszą niż FF. Przybliżenia nie mam pojęcia jak się oblicza i do czego ono w ogóle służy.
    Podane oba obiektywy różni głównie jasność i cena

EDIT
    Kubaman ładnie i naukowo to ujął
    Ostatnio edytowane przez stratus ; 26-03-2008 o 23:24

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

Nie wiem o co dokładnie chodzi w pytaniu , ale podam porównanie do zbliżeń z kompaktem.
    Teraz mam obiektyw 70-210 czyli można zaokrąglić do 200.
    I na 200mm w porównaniu z kompaktem to mam zoom 10x (optyczno cyfrowy jako że zabrakło optycznego)
    czyli 300 mm powinno dać około 15x w porównaniu z kompaktowcami.
    (aha , mam body z cropem 1.6)

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Mały obrazek jest projektowany pod przekątną klatki 24x36 mm czyli obiektyw około 50mm daje obraz o podobnym polu widzenia jak ludzkie oczy.
    Prawie. Kąt widzenia ludzkiego oka wynosi około 180 stopni - jest w każdym razie tak duży, że gdy patrzymy na wprost to ograniczają go brwi, nos, policzki i inne podobne występy - tyle tylko, że minimalny jest kąt ostrego widzenia - coś koło 3-5 stopni chyba? W moim subiektywnym odbiorze obiektyw 50 mm obejmuje mniej niż oko (przynajmniej jak na mój sposób obserwacji ) - które bliższe jest chyba 35 mm.
    Jeśli mówimy o obiektywie 300mm to daje on obraz sześciokrotnie powiększony w stosunku do tego standardu (czyli do widoku okiem nieuzbrojonym).
    W zasadzie tak, ale z jednym uszczegółowieniem - przykład jest dość niefortunny, bo sugeruje liniową zależność kąta widzenia od ogniskowej (300 mm : 50 mm = 6). W rzeczywistości jest to wprawdzie rezultat zbliżony, ale nie identyczny - obiektyw 300 mm ma kąt widzenia 8,2 stopnia, 50 mm ma 46,8 stopnia, czyli 'powiększenie' wynosi 5,7 raza (różnica pomiędzy krotnością ogniskowej a kąta widzenia nasila się im szerzej widzące obiektywy bierzemy pod uwagę - np. dla pary obiektywów 20 mm i 50 mm z ogniskowych wyjdzie 2,5x, z rzeczywistych kątów tylko 2x).

Pzdr

Grzesiu
    Ostatnio edytowane przez FlatEric ; 27-03-2008 o 12:19
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FlatEric Zobacz posta
    Prawie. Kąt widzenia ludzkiego oka wynosi około 180 stopni - jest w każdym razie tak duży, że gdy patrzymy na wprost to ograniczają go brwi, nos, policzki i inne podobne występy - tyle tylko, że minimalny jest kąt ostrego widzenia - coś koło 3-5 stopni chyba? W moim subiektywnym odbiorze obiektyw 50 mm obejmuje mniej niż oko (przynajmniej jak na mój sposób obserwacji ) - które bliższe jest chyba 35 mm.
    No wlasnie nie
    Kat widzenia ludzkiego oka (jednego!!!) wynosi okolo 46 stopni. Oboma oczami widzisz mniej wiecej tyle, ile ob 28mm. A wydaje Ci sie, ze jest wiecej dlatego, ze ludzkie oko bardzo szybko sie porusza i nie koncentruje sie na jednym przedmiocie. Zrob eksperyment - zaloz do 5d ob 50 mm i spojrz przez wizjer, jednoczesnie nie zamykajac drugiego oka. Powinienes widziec mniej wiecej tak jakby nie bylo aparatu.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo Zobacz posta
    ...zaloz do 5d ob 50 mm i spojrz przez wizjer, jednoczesnie nie zamykajac drugiego oka. Powinienes widziec mniej wiecej tak jakby nie bylo aparatu.
    To chyba jest jakiś błąd w rozumowaniu. A co, jeśli różne aparaty mają różne wielkości wizjerów ? OM-1/2 ma prawie dwukrotnie większy od 5D... i co wtedy ?
    Poza tym całkowity kąt widzenia oka (bez poruszania) faktycznie jest baaardzo szeroki.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów