Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: Jeżeli nie Peleng to co ?

Coś już napisał Awatar swaligora
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Witam,
    Trochę się nie zrozumieliśmu :-) Nie upieram się przy kupnie analogowego Canona tylko przy niekupowaniu analoga :-) Pisząc dowolny obiektyw z przejściówką miałem na myśli obiektyw do "jakiegoś analoga" + przejściówke by dało się go założyć na cyfre. Powód jest badzo trywialny - cyfrowy jestem od ponad pięciu lat (choć początki były na raczej nędznym sprzęcie - Sony F505v) i jakoś analogowa fotografia mnie nie bawi (foto wykonuję jedynie dla siebie - w ramach hobby).

Generalnie to dziękuję za rade, dziś wybieram się do komisu :razz: więc a nóż widelec wpadnie mi coś w oko.

A, no i dzięki za cierpliwość
    Szy

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swaligora
    Witam,
    Trochę się nie zrozumieliśmu :-) Nie upieram się przy kupnie analogowego Canona tylko przy niekupowaniu analoga :-) Pisząc dowolny obiektyw z przejściówką miałem na myśli obiektyw do "jakiegoś analoga" + przejściówke by dało się go założyć na cyfre. Powód jest badzo trywialny - cyfrowy jestem od ponad pięciu lat (choć początki były na raczej nędznym sprzęcie - Sony F505v) i jakoś analogowa fotografia mnie nie bawi (foto wykonuję jedynie dla siebie - w ramach hobby).

No ale fisheye dopiety przez przejsciowke do cyfry z cropem nie da ci tego, czego szukasz - czyli tak lubianych przez ciebie efektow dystorsji fish eye. Dlatego upieram sie przy analogu jesli ty upierasz sie przy dystorsjach, albo jesli juz koniecznie cyfra - to cyfra pelnoklatkowa .

Inaczej - upierasz sie przy niekupowaniu analoga to ci od razu mowie - nie uzyskasz na swoim Rebelu zadnym obiektywem czy z przejsciowka czy pasujacych bezposrednio pod EF takich powyginanych zdjec. Do tego potrzebna jest pelna klatka. A analogowa pelna klatka (tym bardziej M42) jest spooooroo tansza niz 5D , nawet wliczajac koszt kilkunastu filmow rocznie.

Czyli jesli chcesz powyginana perspektywe to czeka cie albo 5D albo body analogowe i fisheye do nich.

Tu masz np kilka moich pstrykow z Zenitara na analogu by pokazac dystorsje:
    http://forum.stock-photo.pl/viewtopic.php?t=962

Ja tez wykonuje fotki tylko dla swojego hobby i wlasnie po to by pobawic sie ultraszerokim katem mam Revueflex 5005 i Zenitarka, bo 5D mnie nie kusi.

Coś już napisał Awatar 3SA

Domyślnie

Widzę, że sporo emocji wywołuje wątek fisheye więc postaram się rzucić nowe światło na ten temat. Jest tańsza alternatywa od obiektywów canona czy sigmy a nawet od pelenga czy zenitara. Jest to alternatywa dająca pełny efekt z dystorsjami charakterystycznymi dla rybiego oka lecz dużo tańsza, żeby nie napisać prawie darmowa. Co więcej pasuje do każdego aparatu. Oto fota wykonana przy użyciu tego szkła:

moje szkło mam od nowości oryginalnie zamontowane w drzwiach wejściowych. Co prawda problemy mogą pojawić się w momencie gdy będziemy chcieli wyskoczyć na sesję w plener.

duże oczko

pozdrawiam

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

ja tak tylko podpowiem, ze na allegro pelno jest zenitarow za cene ok 450 zeta i pelengow za 750-950 zeta (ale tutaj sie to juz mija z celem, bo za taka kase to juz bym bral sigme 15 fisheye, bo staniala ostatnio cos).
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 3SA
    ...Co więcej pasuje do każdego aparatu. Oto fota wykonana przy użyciu tego szkła...
    Dobre!! Też kiedyś o tym myślałem...
    Tak jak jużpisali chlopaki wyżej do fish-eye'a najlepsza jest pelna klatka. Żeby mieć radoche z mojego zenitara musialem odkurzyć EOS'a 300. Z 350 to jak dla mnie 16mm nie ma większego sensu...fakt od czasu cos pykne, ale to tak żeby się z psem podroczyć
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Bywalec Awatar _invictus
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

Oto fota wykonana przy użyciu tego szkła:
    ładnie rysuje, ale:
    Tak jak jużpisali chlopaki wyżej do fish-eye'a najlepsza jest pelna klatka
    a ja tu widzę, że nie masz pełnej klatki mogłeś się postarać

Zenitary, nowe i nie, można już kupić u "ruskich na targu" za niecałe dwie stówy (do 250pln), tylko trzeba dobrze obejrzeć, o czym chyba wiadomo.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

odkopie, ale...
    Cytat Zamieszczone przez thorin Zobacz posta
    znajdziesz je na allegro, niewiem czy mowimy o tym samym ale sa dwa rodzaje szkiel superszerokokatnych jedne odwzorowuja w koleczko a drugie w prostokat, tak w uproszczeniu.
    mówisz o dwóch wersjach pelenga 8mm czy o 8 i 16mm?

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

witam...

nie chcialem zakladac nowego tematu wiec podepne się tutaj...

szukam fisheye...

czy ktoś może mi pokazac fotki zrobione pelengiem i osobno fisheye zenitarem 16mm?

będę mega wdzięczny... gdyż robie dużo fisheyem... (narazie konwerterem) i chcialem wkoncu kupic obiektyw... i dokladnie nie wiem jaki...
    napewno nie stac mnie na AF więc skupmy się tylko przy manualnych starych obiektywach...

czekam...

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    odkopie, ale...

mówisz o dwóch wersjach pelenga 8mm czy o 8 i 16mm?
    o matko niewiem o czym wtedy mowilem

mamy superszerokakatne szkla odwzorowujace cyrkularnie czyli tak:

i "normalnie" czyli tak:

Ostatnio edytowane przez thorin ; 27-08-2008 o 10:31
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

właśnie potrzebuje je do fotografii Deskorolki a niestety na sigme mnie nie stać... czyli jest to mniej więcej zenitar 16mm? (mówie o tej fotce ze skater'em?)

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów