Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Wątek: Ustawianie AF w serwisie

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zgrzezly
    W serwisie pokazują mi fotki testowe (nie chcą zrobić w mojej obecności) z których jak nic wynika że ta 50 nie ma FF, wracam do domu robię testy i jest bez 2 zdań.
    To zdanie spowodowało, że napiszę wam moje obecne przejścia z serwisem Canona.
    Oddałem przedwczoraj 20D do regulacji AF. Do tego dałem 3 szkła: zoomy 17-40 i 28-70 i 28/1.8. Odebrałem wczoraj z zestawem wydruków potwierdzających ustawienia na zero zarówno szkieł jak i 20D.
    Wieczorem posprawdzałem. BF jak cholera i to na wszystkich a nie tylko na tych 3. szkłach.
    Ostrzył jakieś 2-3 cm za obiektem. Zrobiłem chyba w sumie ze 100 zdjęć z różnymi ustawieniami, z lampą, ze statywu, z ręki, z odległości 1m, 2m, zmieniałem tło na mniej kontrastowe itd.
    Przedmioty były różne: bateryjki, pudełka, poustawiane w odległości właśnie ok. 2-3 cm. W końcu portret z profila - zamiast ostrego kącika oka otrzymywałem ostre usta.
    Niemal cały czas wynik był powtarzalny - BF!!!
    Owszem zdarzyło się, że parę wyszło dobrze ale uznałem to za błąd potwierdzający regułę.
    Jadę dzisiaj rano do serwisu. Technik mi tłumaczy, że 20D ustawiany był wczoraj z referencyjnym 85/1.8 a poza tym powyższe 3 szkła były również sprawdzane z 20D i wszystko jest OK. Mówił, że testy robi się z odległości 4 m. a nie z 1m. czy 2 m. A jak się ogląda zdjęcie 10x15 to i tak żadnego FF/BF nie będzie widać Osłabił mnie !
    Sprawdzać 28/1.8 z 4. metrów ? To po to kupowałem puszkę z 8 mpix żeby drukować i oglądać fotki 10x15 ? Jakaś kpina...
    W końcu wymusiłem na nim ponowne sprawdzenie z 3. stałkami: 28, 50 i 100.
    Zrobił na poczekaniu. Pokazał mi wydruki: wszystko OK. 100/2 daje nieznaczny FF nie mający wpływu na rezultat końcowy. No cóż, powiedziałem mu, że nie darzę zaufaniem jego wydruków aczkolwiek są dowodem, że aparat został podpięty pod jakiś sprzęt pomiarowy. Zaproponowałem, że przy nim w tej chwili ustawię na biurku 2 przedmioty i wykaże, że jest BF. Wątku nie podjął bo dla niego wydruki są dowodem a nie moje fotki. No i powstał pat. A przy okazji powiadomił mnie drugi technik (od obiektywów), że moja 50 jest walnięta bo ma jakieś luzy i że pierścień focusa jest do wymiany !
    Dziwne, ta nówka sztuka z 10D ostrzyła aż miło... Koniec końców ponownie wymogłem, aby jeszcze posprawdzali kilka godzin i jeżeli wciąż u nich będzie OK to niech z premedytacją cofną w body AF o 2 cm. Wynik tego eksperymentu sprawdzę wieczorem. Jak chcecie to podzielę się później dalszymi wrażenia. Wkurzony jestem jak diabli :-x

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Angry

p13ka, nie daj się! Oni naprawdę mogą to ustawić porządnie, przynajmniej do 1-2 obiektywów "na zero". Jednak im sie po prostu nie chce, wolą zapuścić jakis standardowy setup, zrobić trzy fotki na krzyż i zaznaczyc jako "odfajkowane". A porządne ustawienie body to przy dobrych wiatrach godzina upierdliwej i nudnej pracy. Wiem, widziałem, mogłem nawet sam powiedzieć "o, a teraz Pan przesunie trochę w przód". Ale to było w normalnym serwisie.

Zresztą.. mój cały sprzęt też jeździł pocztą dwa razy tam i z powrotem, wracał z wynikami "testów przy standardowych obiektywach" a tak naprawdę gorszy niż był - aż do momentu kiedy sam się pofatygowałem. Przy czym w moim wypadku, przynajmniej okazało się że w kontakcie osobistym serwisanci są "do przełknięcia". Ale skoro jest tak jak opisujesz - nie popuść chamom.

Chcesz, to mogę Ci opisać dokładnie na priv jak wygląda justowanie focusa, żebyś mógł to wyłożyć facetowi jak kawę na ławę.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Muflon, to może lepiej nie na priv, może komuś jeszcze się przydać? Może załóż wątek
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Zaproponowałem, że przy nim w tej chwili ustawię na biurku 2 przedmioty i wykaże, że jest BF. Wątku nie podjął bo dla niego wydruki są dowodem a nie moje fotki.
    A powyższe to jest już po prostu bezczelność najwyższej próby. Aż się normalnie wkurzyłem, bo wiem dokładnie co czujesz.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Muflon, to może lepiej nie na priv, może komuś jeszcze się przydać? Może załóż wątek
    Wydzieliłem ten, postaram się dziś opisać.

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

[
    Cytat Zamieszczone przez muflon
    A powyższe to jest już po prostu bezczelność najwyższej próby. Aż się normalnie wkurzyłem, bo wiem dokładnie co czujesz.
    Normalnie aż chodziłem. Jadę do nich dzisiaj ok. 16:00 więc prześlij mi proszę info o justowaniu focusa zeby mi znowu ciemnoty nie wciskali. Z góry serdeczne dzięki.
    A na zaplecze nie chcieli mnie wpuścić bo: "tam klientom nie wolno".

Angry

A na zaplecze nie chcieli mnie wpuścić bo: "tam klientom nie wolno".
    No bo się okaże, że mają tam tylko PC z odpalonym Excelem i wklepuja w tabelkę wyniki takie, żeby 'było dobrze'
    A tak poza tym to porażka z takim podejściem serwisu - wydruk ważny a nie fotki - ręce opadają...

Miasto
    Zürich

Domyślnie

OK, skoro tak, to piszę (The Crims poczeka ;-)):

Wstęp:

- Po pół roku stwierdziłem BF. Taki w stylu "raz lepiej raz gorzej"
    - Wymiana maili z serwisem "Pan przyśle cały sprzęt (body+3lensy), ustawimy"
    - Wysłałem, wróciło. Był 100% stabilny BF, sporo wiekszy niż GO, na wszystkich lensach.
    - Ponowna wymiana maili, sampli... "Pan przyśle jeszcze raz"
    - Wysłałem, wróciło. Jeszcze gorzej: 70-200 na dlugim końcu potrafił ostrzyć 3x dalej niż wynosiła GO przy danym ustawieniu. Do tego dostałem CD z fotkami ze "wzorcowego" obiektywu.
    - Kolejna wymiana maili, stanęło na tym, że przyjadę.

Akcja:
    - Wszedłem akurat w czasie przerwy obiadowej, był tylko jeden młody gość. W zasadzie byłem umówiony z kim innym, ale pokazałem mu moje wydruki, powiedziałem co i jak - stwierdził "no dobra, zobaczmy co jest grane".
    - Przez cały czas trwania poniższego (1.5h) kręciłem się po labie, mogłem podgadywać, podglądać itp.
    - Włożył swoją kartę, ustawił 70-200@200/2.8, standardowy target, pstryknął kilka fotek przekręcając MF za każdym razem
    - Włożył kartę do kompa, obejrzał fotki, mrunkął "merde" i podłączył aparat (bez obiektywu!) do innego kompa przez USB
    - Uruchomił service software (ten sam z którego screenshoty krążą po sieci), wszedł do stosownego menu ustawiania AF, przesunął jeden suwaczek w lewo, poczekał aż ustabilizują się różne tam mrugające wykresy, wcisnął "Save", odłączył aparat
    - Powtórka testu - lepiej. Ale ciągle źle.
    - Powtórka dostrojenia
    - Powtórka testu - może być (@200). Spróbujmy @70.
    - Powtórka testu - źle, w drugą stronę
    - No to przesuńmy suwaczek w drugą
    - test - OK (nie "na zero" ale potwierdziłem, że wystarczająco dobrze dla mnie)
    - No to jedziemy z 50/1.4
    - Powtórka testu - źle, front-focus

No i generalnie tak przez półtorej godziny, aż w końcu udało sie wypracować ustawienie, na którym wszystkie trzy (jeszcze 17-40, ale tu akurat problem jest niewielki - f/4) obiektywy działały w miarę dobrze - bo oczywiście po ustawieniu pod jeden, psuły się inne - to trochę tak jak regulacja przerzutek w rowerze ;-)

Wszystkiego "na zero" sie ustawić nie dało, ale ostateczny wynik był taki, że jedyny problem to lekki BF przy 70-200@70. 100/2.8 Macro którego kupiłem niedawno również z tą 10-tką ostrzy idealnie.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Aha, pamiętaj jeszcze o czymś - w 20D specyfikacja AF na centralnym sensorze przewiduje zdaje się dopuszczalną odchyłkę +/- 1/3 DOF. W 10D teoretycznie serwis ma prawo zwrócic aparat ostrzący na granicy głębi jako sprawny, 20D - już nie.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cos mi sie widzi, ze glownym powodem dla rezygnacji z zakupu sprzetu foto Canona jest polski serwis. Mam pytanie do wiedzacych. Czy majac np. polska gwarancje lub europejska mam wolnosc wyboru serwisu? Tj. czy moge w ramach gwarancji na moj koszt transportu wyslac np. aparat i szkla do regulacji ff/bf (bezplatnej!) chocby. do Niemiec?
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów