To zdanie spowodowało, że napiszę wam moje obecne przejścia z serwisem Canona.Zamieszczone przez Zgrzezly
Oddałem przedwczoraj 20D do regulacji AF. Do tego dałem 3 szkła: zoomy 17-40 i 28-70 i 28/1.8. Odebrałem wczoraj z zestawem wydruków potwierdzających ustawienia na zero zarówno szkieł jak i 20D.
Wieczorem posprawdzałem. BF jak cholera i to na wszystkich a nie tylko na tych 3. szkłach.![]()
Ostrzył jakieś 2-3 cm za obiektem. Zrobiłem chyba w sumie ze 100 zdjęć z różnymi ustawieniami, z lampą, ze statywu, z ręki, z odległości 1m, 2m, zmieniałem tło na mniej kontrastowe itd.
Przedmioty były różne: bateryjki, pudełka, poustawiane w odległości właśnie ok. 2-3 cm. W końcu portret z profila - zamiast ostrego kącika oka otrzymywałem ostre usta.
Niemal cały czas wynik był powtarzalny - BF!!!
Owszem zdarzyło się, że parę wyszło dobrze ale uznałem to za błąd potwierdzający regułę.
Jadę dzisiaj rano do serwisu. Technik mi tłumaczy, że 20D ustawiany był wczoraj z referencyjnym 85/1.8 a poza tym powyższe 3 szkła były również sprawdzane z 20D i wszystko jest OK. Mówił, że testy robi się z odległości 4 m. a nie z 1m. czy 2 m. A jak się ogląda zdjęcie 10x15 to i tak żadnego FF/BF nie będzie widaćOsłabił mnie !
Sprawdzać 28/1.8 z 4. metrów ? To po to kupowałem puszkę z 8 mpix żeby drukować i oglądać fotki 10x15 ? Jakaś kpina...
W końcu wymusiłem na nim ponowne sprawdzenie z 3. stałkami: 28, 50 i 100.
Zrobił na poczekaniu. Pokazał mi wydruki: wszystko OK. 100/2 daje nieznaczny FF nie mający wpływu na rezultat końcowy. No cóż, powiedziałem mu, że nie darzę zaufaniem jego wydruków aczkolwiek są dowodem, że aparat został podpięty pod jakiś sprzęt pomiarowy. Zaproponowałem, że przy nim w tej chwili ustawię na biurku 2 przedmioty i wykaże, że jest BF. Wątku nie podjął bo dla niego wydruki są dowodem a nie moje fotki. No i powstał pat. A przy okazji powiadomił mnie drugi technik (od obiektywów), że moja 50 jest walnięta bo ma jakieś luzy i że pierścień focusa jest do wymiany !
Dziwne, ta nówka sztuka z 10D ostrzyła aż miło... Koniec końców ponownie wymogłem, aby jeszcze posprawdzali kilka godzin i jeżeli wciąż u nich będzie OK to niech z premedytacją cofną w body AF o 2 cm. Wynik tego eksperymentu sprawdzę wieczorem. Jak chcecie to podzielę się później dalszymi wrażenia. Wkurzony jestem jak diabli :-x