16-35 f/2.8L II vs 24L f/1.4 II

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Parteq
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1159

Zamieszczone przez Nippy
    [...]w ostatnim czasie robiłem i ślub, i konferencję i zabrakło mi tej uniwersalności - czasami wchodziłem ludziom na głowy żeby się przybliżyć, bądź brakowało mi "odejścia". Oczywiście foty zrobiłem, ale czy trzeba tak się gimnastykować? I wtedy zadałem sobie pytanie, czy 16-35 nie dałoby rady?
    Zamieszczone przez Nippy
    [...]24 natomiast miażdży jakościowo tego zooma. Przy f=2.8 na 24mm nie ma o czym mówić. Obraz ostry i wyraźny w każdym miejscu kadru, a f=4, to już poezja. Później zrobiłem dwudziestkączwórką kilka fotek w centrum handlowym tylko przy zastanym na f od 1.4 do 2.0 i chyba chrzanię tę uniwersalność i funkcjonalność zooma. Te kadry, głębia, plastyka, jakość na tych przysłonach, mmm... nie do opisania.
    Zamieszczone przez Nippy
    [...]proszę użytkowników obu obiektywów o wyrażanie swojej opinii, co do większej przydatności podczas reportażu typu ślub, konferencje, bankiety itp. Zakładam, że Ci posiadacze w w/w sytuacjach używają częściej któregoś z obiektywów.
    Wg mnie zle podchodzisz do tematu. Sam nie wiesz czego chcesz.

Dostaniesz teraz odpowiedzi nie "ktory obiektyw jest lepszy" tylko "komu sie jak pracuje".
    Kazdy ma inny rodzaj/styl pracy. Niektorzy cenia wygode zooma, a inni nie moga przebolec swiatla stalki. Nikt nie wie co Ty lubisz najbardziej. W pierwszych postach piszesz ze musisz wchodzic ludziom na glowy, a pozniej widzisz jakosc stalki i nie mozesz wyjsc z podziwu.

Albo sie nauczysz robic zdjecia stalkami i zaakceptujesz "dyskomfort" braku zooma, albo bedziesz mial wygodnie z zoomem i zaakceptujesz "dyskomfort" braku kadru, głębi, plastyki.

Na koniec - sam obiektyw i tak nie zrobi za Ciebie "zdjecia_nie_do_opisania"

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• arturs
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4196

mam oba - i jak się wypowiadałem już chyba - jeśli miałbym zostawić tylko jedno to bez wahania zostawiłbym 24L..
      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Nippy
        Coś już napisał
        • 2006
        • 89

Zamieszczone przez Parteq
        Sam nie wiesz czego chcesz.
        Gdybym wiedział co chcę, to nie zakładałbym tego tematu Generalnie wiem co chcę, ale tego czegoś Canon nie ma w swojej ofercie A, i gdybym miał 10000 zł, to też nie miałbym problemu

Komentarz

• dj_zibi
          Uzależniony
          • 2007
          • 541

Ale 100 ludzi powie Ci ze coś jest lepsze i tak zrobisz bo co?? Przede wszystkim musisz wiedzieć co Ci potrzebne... Wiem jak dobrym szkłem jest 24 L ale dla mnie praca reporterska to rpzede wszystkim 16-35 AMEN
          Moja strona

Komentarz

• retter
            Początki nałogu
            • 2007
            • 432

Albo druga pucha, chocby crop byle miał sprwany celny AF a na nim np wybralny T17-50.

Backup przy uroczystosciach to więcej niż podstawa.
            szukaczka http://maciejko.net/cbsearch/

FaanBW

Komentarz

• dreamstorm
              Uzależniony
              • 2009
              • 642

Cóż, 2 body z 2ma stałkami najczęściej używanymi to połączenie jakości i uniwersalności. Niestety nie na każdym evencie można sobie pozwolić na wyglądanie jak obwoźny tragarz.

Musisz sobie też zadać pytanie na jakim etapie jesteś:
              Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Komentarz

• kedazi
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 33

mam oba.. i jednak wole 24 na stale a 16-35 do szerokich ujec np w tancu grupowym typu "zorba"
                jak masz 24 mm to musisz przed pstryknieciem pomyslec.. a jak masz 16-35 to najpierw krecisz zoomem pozniej pstrykasz a na koncu podczas łobróbki sie wkur..asz.
                jak dla mnie oba szkla sa swietne ale jedno nie jest wstanie w 100% zastapic drugiego jak i odwrotnie..
                pzdr
                http://dziadon.com

Komentarz

• Nippy
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 89

Wiem, ale budżet ograniczony więc póki co trzeba kupić jedno. Coraz bardziej skłaniam się do 24mm.

Komentarz

• Pikczer
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2578

I dobrze :-)

Komentarz

• Sunders
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 2746

Zamieszczone przez Pikczer
                      I dobrze :-)
                      Też tak uważam
                      http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• darnok
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 204

mam 17-40L i 24L i odkąd 24L podpiąłem pod FF to zapomnialem o innych szklach... jakosc wynagradza wszelkie niedogodnosci.

posiadanie stalki oprocz samozadowolenia wspomaga ruch i sprawność fizyczna ze względu na nożny AF puki mam siły zoomy idą na strych...
                        PuFFa + eLegancki pLecak|
                        GALERIA CB [portrety] GALERIA CB [reporterka] GALERIA CB [CB-VIDEO]

Komentarz

• rog
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 144

Problem ze stałeczkami zaczyna się w momencie, gdy fotografujemy eventy i nie jesteśmy jedynym fotografem na placu boju... ;-) Jeden krok w tył i ktoś wpycha się przed nas, a my mamy w kadrze plecki.
                          5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4

Komentarz

• darnok
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 204

Zamieszczone przez rog
                            Problem ze stałeczkami zaczyna się w momencie, gdy fotografujemy eventy i nie jesteśmy jedynym fotografem na placu boju... ;-) Jeden krok w tył i ktoś wpycha się przed nas, a my mamy w kadrze plecki.
                            dlatego w tym celu nosi się monopoda lub cieżkiego heliosa do rozpychania "baranów"
                            PuFFa + eLegancki pLecak|
                            GALERIA CB [portrety] GALERIA CB [reporterka] GALERIA CB [CB-VIDEO]

Komentarz

• rog
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 144

Ja rzucam starym Vivitarem 70-210 f/3.5 ;-)
                              5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4

Komentarz

• Pikczer
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 2578

Wszystko ma swoje przeznaczenie ale dla wiekszosci smiertelnikow stalki w swojej "utrudnionej uzytecznosci" wystarczaja

Komentarz

Pracuję...