Pierwsza lustrzanka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kedzior.tomasz
    • 2010
    • 5

Pierwsza lustrzanka

Witam wszystkich.

Przymierzam się do kupna pierwszej lustrzanki cyfrowej. Do tej pory używałem i obracałem się jedynie w środowisku kompaktów, zatem o technologii lustrzanek i tego na co warto zwracać uwagę nie mam pojęcia. Zaczerpnąłem trochę teorii, przeglądnąłem trochę testów, lecz mimo to ciężko mi się zdecydować. Zwracam się z uprzejmą prośbą do użytkowników o pomoc w wyborze.
    Cena jaką chciałbym przeznaczyć, to ok 3000zł. Interesuję się wieloma aspektami fotografii, więc chciałbym by aparat był dość uniwersalny, by robił dobre zdjęcia zarówno nocne, lub w słabym oświetleniu (by mało szumiał), jak i te wymagające krótkiego czasu naświetlania, a jakość była bez zarzutów. O obiektywach kitowych czytałem, że są średnie, więc myślę, że dobrym wyjściem byłoby kupienie samego body i do niego jakiś już lepszy obiektyw.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.
  • lox
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 27

For all those people who find it more convenient to bother you with their question rather than to Google it for themselves.
    Mój sprzęt Canon eos 40D + Canon 50 1.8 + na dniach Canon 24-105 f4 + Lowepro stealh reporter d 400 AW

Komentarz

• Shingo
      Zablokowany
      • 2010
      • 181

na forum był wątek , nie moge znaleźć odnośnie zdjęćz obiektywu kitowego... powiem ci że to co tam zobaczyłem to bajka. Może i jakość obiektywów kitowych nie jest najlepsza jednak jeżeli ktoś włoży w fotografie serce i czas to nawet z plastikowego słoika można wyciągnąc pierwszy obrazek. Jeżeli stać sie na lepsze szkło kupuj nie bronie , jednak jeżeli jesteś amatorem nie masz sporo kasy chcesz trochę oszczędzićto polecam ci inwestować w kita i dużą kartę

Komentarz

• tomaszoR
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 30

jesli to poczatek to polecam tobie zestaw:

canon 450D ew 500D + tamron 17-50mm f/2.8

takim zestawem zrobisz juz naprawde dobre zdjecia. mysle, ze wchodzac w system lustrzanek cyfrowych w ogole nie ma sensu brac szkla kitowego, dolaczanego do zestawow xxxD.

Komentarz

• Shingo
          Zablokowany
          • 2010
          • 181

Zamieszczone przez tomaszoR
          jesli to poczatek to polecam tobie zestaw:

canon 450D ew 500D + tamron 17-50mm f/2.8
          To dobry zestaw jednak obecnie 450 jest juz cieżko dostepna, jak jej nie ma ktos na półce to raczej nie sprowadzi...

takim zestawem zrobisz juz naprawde dobre zdjecia. mysle, ze wchodzac w system lustrzanek cyfrowych w ogole nie ma sensu brac szkla kitowego, dolaczanego do zestawow xxxD.
          dlaczego?

Komentarz

• tomaszoR
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 30

[QUOTE=Shingo;839694]To dobry zestaw jednak obecnie 450 jest juz cieżko dostepna, jak jej nie ma ktos na półce to raczej nie sprowadzi...

na ceneo.pl znalazl w 25 sklepach

a co do pytania dlaczego?
            to moja subiektywna ocena - mialem juz kilka w reku - rozlatywal sie po 3 miesiacach :/ a jakosc zdjec nie powala - mysle ze kupujac lustrzanke z Kitem mozna sie niezle rozczarowac ale to tylko moje zdanie

Komentarz

• Rufi
              Dopiero zaczyna
              • 2010
              • 42

Trzy tygodnie temu też byłem w podobnej sytuacji jak TY.Jeśli mogę coś doradzić,to nie napalaj się,aż tak bardzo na niewiadomo jakie obiektywy,bo te "kitowe" nie są złe.Na forach piszą różne rzeczy o nich,ale weź pod uwagę,że większość ludzi,którzy je krytykują są już na innym poziomie hobby zwanym fotografia,lub jest to coś więcej niż hobby i sprzęt tego typu im nie wystarcza.Ja również jak TY zaczynam przygodę z lustrzankami cyfrowymi,kupiłem 550D z 18-55 i nie powiem nic złego o tym obiektywie,o body też nie,robią świetne zdjęcia.Na poczętku też się czaiłem,szukałem po forach teraz widzę,że dla kogoś kto chce się nauczyć robić zdjęcia kit wystarczy,a z czasem można inwestować w lepsze szkła,w miarę zdobywania doświadczenia,gdy będzie się wiedziało co z nimi zrobić.Oczywiście jeśli kogoś stać może odrazu zaszaleć,ja niestety do takich nie należe,ale to co mam myśle,że wystarczy mi na troche żeby ogarnąć podstawy,no,a nauki jest sporo ale jeśli wyjdzie fotka na manualu deje satysfakcje.:-D
              EOS 550D C18-55,C55-250,C50 1,8

Komentarz

• Shingo
                Zablokowany
                • 2010
                • 181

[QUOTE=tomaszoR;839696][QUOTE=Shingo;839694]To dobry zestaw jednak obecnie 450 jest juz cieżko dostepna, jak jej nie ma ktos na półce to raczej nie sprowadzi...

/QUOTE]

Ceneo to porównywarka cen, oferta nie oznacza ze sklep ma to na półce, niewierzysz sprawdź, mowie to z doświadczenia i wiele innych osób na forum to potwierdzi

[QUOTE=tomaszoR;839696]
                Zamieszczone przez Shingo
                a co do pytania dlaczego?
                to moja subiektywna ocena - mialem juz kilka w reku - rozlatywal sie po 3 miesiacach :/ a jakosc zdjec nie powala - mysle ze kupujac lustrzanke z Kitem mozna sie niezle rozczarowac ale to tylko moje zdanie
                jak na złość nie moge znaleźć wątku z fotami tylko z kitówki,
                Prosze o link jak ktoś znajdzie.

Komentarz

• tomaszoR
                  Dopiero zaczyna
                  • 2010
                  • 30

no to wy polecacie Kit ja polecam tamiego 17-50
                  oczywiscie w pelni tez sie zgodze ze jesli ktos ma pomysl na fotke to zrobi zdjecie nawet przez sloik ja mam tylko jakies tam male doswiadczenie z kitami i jesli moge doradzic to doradzam tamrona - tym bardziej jesli budzet przedstawiony przez naszego kolege oscyluje w granicy 3000zl. 2100 - canon nawet 500d + uzywany tami

nie wiem jak wy, ale przesiadajac sie na mercedesa wole kupic takiego no juz z porzadnym silnikiem - zeby naprawde poczuc roznice

Komentarz

• Rufi
                    Dopiero zaczyna
                    • 2010
                    • 42

nie wiem jak wy, ale przesiadajac sie na mercedesa wole kupic takiego no juz z porzadnym silnikiem - zeby naprawde poczuc roznice
                    No z małego fiata na merca,można do pierwszego zakrętu na spotkanie z drzewem:-D,no i trzeba najpierw uruchomić.Oczywiście żart.

Ja biorąc z kitem(nie miałem opcji samego body brałem sprzęt na raty a tylko były komplety),myślałem,że będę musiał za dwa dni lecieć po nowe szkło, okazało się że kit wystarczy mi na najbliższe miechy,a potem napewno będzie już coś lepszego.No kombinacji jest dużo zależy kto jakie ma zasoby finansowe,czy toleruje sprzęt używany itp.

Komentarz

• trothlik
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 782

A ja bym pozostał przy Kitowym szkle...
                      Raz ze jest tanie, po drugie jest przyzwoite (nie powala to fakt), po trzecie można zrobić nim poprawnie naświetlone zdjęcia. A jak już popstrykasz będziesz wiedział czy za krótko czy za wąsko. Tamron to Tamron, nie mam przekonania do tego wynalazku chociaż wiem że zdania są podzielone.
                      Ja robiłem tez na początku kitem, a po drodze zbierałem na eLkę. I nie żałuję.
                      Pozdrawiam
                      trothlik
                      "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Komentarz

• Rufi
                        Dopiero zaczyna
                        • 2010
                        • 42

[QUOTE=Shingo;839700][QUOTE=tomaszoR;839696][QUOTE=Shingo;839694]To dobry zestaw jednak obecnie 450 jest juz cieżko dostepna, jak jej nie ma ktos na półce to raczej nie sprowadzi...

/QUOTE]

Ceneo to porównywarka cen, oferta nie oznacza ze sklep ma to na półce, niewierzysz sprawdź, mowie to z doświadczenia i wiele innych osób na forum to potwierdzi

jak na złość nie moge znaleźć wątku z fotami tylko z kitówki,
                        Prosze o link jak ktoś znajdzie.
                        Chodziło o ten:

http://canon-board.info/showthread.php?t=30159

Komentarz

• mastal23
                          • 2010
                          • 10

400d+17-40=ok 3000 zł
                          zakupy sprzętu

Komentarz

• kedzior.tomasz
                            • 2010
                            • 5

No no, niektóre zdjęcia z KITa mimo wszystko powalają. Ale takie moje pytanie: Czy jak już powiedzmy podszkolę się trochę, doświadczenia nabiorę, to czy do zdjęć w których potrzebny jest szeroki kąt warto zostawić sobie KITa, czy już mimo wszystko kupić lepszy obiektyw z niską ogniskową minimalną?

Komentarz

• michael_key
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 2129

Moim pierwszym lustrem był korpus 450D i 18-55 IS. Rewelacyjny zestaw na początek. Jednak biorąc pod uwagę obecnie dostępne modele z serii xxxD to niezależnie co wybierzesz będziesz zadowolony, serio. Nie obawiaj się KIT'owego obiektywu. Można z niego wycisnąć świetne rezultaty. Na początek jest bardzo dobry.

Komentarz

Pracuję...