Sigma 30/1.4 czy Canon 28/1.8 - co wybrać?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • moregun
    Początki nałogu
    • 2006
    • 351

ostrzyłem na jakis tam obrazek na ścianie
    w realu jest lepiej bo jak robisz całą postać czy powiedzmy od pasa w górę to czy bedzie nietrafiony AF o te 3 cm do przodu czy tyłu to nie bedzie widać a taki płaski obrazek jest wymagający
    zreszta powtórzyłem takie fotki na pilocie do telewizora ustawionym pod kątem już w leszym świetle i tez powtarzalność AF nie była zbyt lepsza - z mojego porównania wyszło że lepszy jest już 35 f2 a ostrośc mozna dopracować w kompie
    Ostatnio edytowany przez moregun; 5748.

Komentarz

• Yova
      Bywalec
      • 2009
      • 160

Zamieszczone przez moregun
      ...w realu jest lepiej bo jak robisz całą postać czy powiedzmy od pasa w górę to czy bedzie nietrafiony AF o te 3 cm do przodu czy tyłu to nie bedzie widać...
      No z tym się nie zgodzę, robiąc portret powiedzmy od pasa w góre na 1,4 jeżeli AF się walnie o te 3cm to będzie to jak najbardziej widać, może na 4,0 albo 5,6 już nie, ale jeżeli ktoś chce używać takich przysłon a nie 1,4 to ma 35/2.

Pozdrawiam
      "Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
      18-35+85

Komentarz

• zabol
        Uzależniony
        • 2005
        • 643

miałem sigmę 30 1.4, teraz mam 28 1.8. Sigma robiła naprawdę przyzwoite zdjęcia. Gdyby nie to, że nie nadaje się pod 5d to bym nie kupował 28 1.8. Nie wiem też skąd pogłoski o słabym AF w sigmie. Wiadomo nie było to mistrzostwo świata, jeżeli chodzi o szybkość, ale co do ostrości to nie mogłem się przyczepiać.

Komentarz

• Yova
          Bywalec
          • 2009
          • 160

zabol tu raczej nie chodzi o ostrość obiektywu, a celność i powtarzalność AFu, bo że obiektyw jak trafi to jest bardzo ostro raczej wiadomo, tylko często jest właśnie to "jak trafi".

Pozdrawiam
          "Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
          18-35+85

Komentarz

• Sober
            Uzależniony
            • 2008
            • 513

Powtarzalność AFu to już równie dużo zależy od puszki niż samego obiektywu. Przed kupnem zbierałem opinie i wyszło mi się, że od 40D w górę jest ok z Sigmą. I u mnie też jest ok powtarzalność.

Komentarz

• MC_
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3444

Fotografowałem zestawem Sigma+Alfa700 w ciemnych pomieszczeniach elektrowni. Wszystkie zdjęcia trafione idealnie. Ani razu nie przymknąłem bardziej niż do f1,8. Żałuję tylko, że do 5D2 się ten obiektyw nie nadaje.

Komentarz

• zabol
                Uzależniony
                • 2005
                • 643

Zamieszczone przez Yova
                zabol tu raczej nie chodzi o ostrość obiektywu, a celność i powtarzalność AFu, bo że obiektyw jak trafi to jest bardzo ostro raczej wiadomo, tylko często jest właśnie to "jak trafi".

Pozdrawiam
                nie było problemu z celnością. Może dlatego że używałem go z 1d m3. Od puszki też dużo zależy

Komentarz

• Mad_Mac
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1458

Ja tam nie wiem ale np s20 1.8 dziala mi tak samo na 400d, 40d i 5dmk2 - czytac nie tak jak canon

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
                  Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• DAWIDSON
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 187

jak wypada canon 28/f.1.8 w stosunku do sigmy 30/f.1.4 ?
                    nie wiem który wybrać ale chyba sigma?
                    co o tym myślicie?
                    50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS

Komentarz

• _igi
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2035

Zamieszczone przez DAWIDSON
                      jak wypada canon 28/f.1.8 w stosunku do sigmy 30/f.1.4 ?
                      nie wiem który wybrać ale chyba sigma?
                      co o tym myślicie?
                      Sigmy nie podepniesz do FF. Sam się zastanawiałem wcześniej, postanowiłem wziąć pełnoklatkowe szkiełko z dobrym autofocusem - na marku działa znakomicie, na piątce pewnie jeszcze lepiej
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      A i generalnie, mam teraz 24L (ts-e) i 28/1,8 i mogę powiedzieć, że generalnie dużej różnicy nie ma w kącie widzenia. 24 na pewno szersze, ale bez przesady. Szczerze - wolałbym 28, wcześniej już mówiłem - małe, zwinne, tanie i jasne
                      Ostatnio edytowany przez _igi; 15112. Powód: Automerged Doublepost
                      5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Matt_K-K
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 322

Mialem Sigme 30/1.4 , mam 28/1.8 - powtorze to co juz pare razy tu pisalem: gdyby nie to ze od czasu do czasu uzywam pozyczanego 5d, to raczej tej Sigmy bym sie nie pozbyl. W praktyce wiekszych roznic w obrazie z obu obiektywow nie widac, no moze Sigma dawala lekko cieplejsze kolory, takie mialem wrazenie. Kontrast przy lekkim przymknieciu obu obiektywow porownywalny. Wieksza roznica to AF; w swojej Sigmie nie narzekalem, egzemplarz nie dosc ze trafial idealnie to nie marudzil jezdzac do tylu i do przodu bez sensu. Ale ja podobno bylem szczesliwcem, bo wielu osobom nie udaje sie takiego egzemplarza znalezc. W 28/1.8 problem wyboru dobrej sztuki jest w znaczacym stopniu zredukowany i wieksze prawdopodobienstwo trafienia na dobry egzemplarz, AF jest szybki i celny. Polecam jednak takze i 28/1.8 sprawdzic przed zakupem, pierwsza sztuka z polki ktora mi podano dawala raczej mydlany obraz nawet przymknieta do 2.8, w centrum kadru.. druga juz bez zadnych problemow.

Komentarz

• Ernest_DLRS
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1216

Zamieszczone przez _igi
                          Sigmy nie podepniesz do FF.
                          Oto zdjęcie zrobione Sigmą 30mm/1.4 na 5D:
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Ostatnio edytowany przez Ernest_DLRS; 14281. Powód: Automerged Doublepost
                          FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
                          APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• Czacha
                            fotograf
                            • 2004
                            • 4868

Zamieszczone przez Ernest_DLRS
                            Oto zdjęcie zrobione Sigmą 30mm/1.4 na 5D:
                            http://img297.imageshack.us/img297/9827/mg8154mini.jpg
                            nie cwaniakuj, tylko pokaz 100% kadru
                            https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• zabol
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 643

a to Ernest_DLRS ciekawostka, bo u mnie sigma 30 i 5d robi coś takiego

Komentarz

• _igi
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2035

Do 1D jak ulał. Jak na razie używam 10-20 z tym body i daje bardzo fajne obrazki, już od 11mm. Lubię to w sigmach, że da się je montować na większych matrycach
                                5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

Pracuję...