Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
ostrzyłem na jakis tam obrazek na ścianie
w realu jest lepiej bo jak robisz całą postać czy powiedzmy od pasa w górę to czy bedzie nietrafiony AF o te 3 cm do przodu czy tyłu to nie bedzie widać a taki płaski obrazek jest wymagający
zreszta powtórzyłem takie fotki na pilocie do telewizora ustawionym pod kątem już w leszym świetle i tez powtarzalność AF nie była zbyt lepsza - z mojego porównania wyszło że lepszy jest już 35 f2 a ostrośc mozna dopracować w kompie
...w realu jest lepiej bo jak robisz całą postać czy powiedzmy od pasa w górę to czy bedzie nietrafiony AF o te 3 cm do przodu czy tyłu to nie bedzie widać...
No z tym się nie zgodzę, robiąc portret powiedzmy od pasa w góre na 1,4 jeżeli AF się walnie o te 3cm to będzie to jak najbardziej widać, może na 4,0 albo 5,6 już nie, ale jeżeli ktoś chce używać takich przysłon a nie 1,4 to ma 35/2.
Pozdrawiam
"Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
miałem sigmę 30 1.4, teraz mam 28 1.8. Sigma robiła naprawdę przyzwoite zdjęcia. Gdyby nie to, że nie nadaje się pod 5d to bym nie kupował 28 1.8. Nie wiem też skąd pogłoski o słabym AF w sigmie. Wiadomo nie było to mistrzostwo świata, jeżeli chodzi o szybkość, ale co do ostrości to nie mogłem się przyczepiać.
zabol tu raczej nie chodzi o ostrość obiektywu, a celność i powtarzalność AFu, bo że obiektyw jak trafi to jest bardzo ostro raczej wiadomo, tylko często jest właśnie to "jak trafi".
Pozdrawiam
"Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
Powtarzalność AFu to już równie dużo zależy od puszki niż samego obiektywu. Przed kupnem zbierałem opinie i wyszło mi się, że od 40D w górę jest ok z Sigmą. I u mnie też jest ok powtarzalność.
Fotografowałem zestawem Sigma+Alfa700 w ciemnych pomieszczeniach elektrowni. Wszystkie zdjęcia trafione idealnie. Ani razu nie przymknąłem bardziej niż do f1,8. Żałuję tylko, że do 5D2 się ten obiektyw nie nadaje.
zabol tu raczej nie chodzi o ostrość obiektywu, a celność i powtarzalność AFu, bo że obiektyw jak trafi to jest bardzo ostro raczej wiadomo, tylko często jest właśnie to "jak trafi".
Pozdrawiam
nie było problemu z celnością. Może dlatego że używałem go z 1d m3. Od puszki też dużo zależy
jak wypada canon 28/f.1.8 w stosunku do sigmy 30/f.1.4 ?
nie wiem który wybrać ale chyba sigma?
co o tym myślicie?
Sigmy nie podepniesz do FF. Sam się zastanawiałem wcześniej, postanowiłem wziąć pełnoklatkowe szkiełko z dobrym autofocusem - na marku działa znakomicie, na piątce pewnie jeszcze lepiej
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A i generalnie, mam teraz 24L (ts-e) i 28/1,8 i mogę powiedzieć, że generalnie dużej różnicy nie ma w kącie widzenia. 24 na pewno szersze, ale bez przesady. Szczerze - wolałbym 28, wcześniej już mówiłem - małe, zwinne, tanie i jasne
Ostatnio edytowany przez _igi; 15112.
Powód: Automerged Doublepost
Mialem Sigme 30/1.4 , mam 28/1.8 - powtorze to co juz pare razy tu pisalem: gdyby nie to ze od czasu do czasu uzywam pozyczanego 5d, to raczej tej Sigmy bym sie nie pozbyl. W praktyce wiekszych roznic w obrazie z obu obiektywow nie widac, no moze Sigma dawala lekko cieplejsze kolory, takie mialem wrazenie. Kontrast przy lekkim przymknieciu obu obiektywow porownywalny. Wieksza roznica to AF; w swojej Sigmie nie narzekalem, egzemplarz nie dosc ze trafial idealnie to nie marudzil jezdzac do tylu i do przodu bez sensu. Ale ja podobno bylem szczesliwcem, bo wielu osobom nie udaje sie takiego egzemplarza znalezc. W 28/1.8 problem wyboru dobrej sztuki jest w znaczacym stopniu zredukowany i wieksze prawdopodobienstwo trafienia na dobry egzemplarz, AF jest szybki i celny. Polecam jednak takze i 28/1.8 sprawdzic przed zakupem, pierwsza sztuka z polki ktora mi podano dawala raczej mydlany obraz nawet przymknieta do 2.8, w centrum kadru.. druga juz bez zadnych problemow.
Do 1D jak ulał. Jak na razie używam 10-20 z tym body i daje bardzo fajne obrazki, już od 11mm. Lubię to w sigmach, że da się je montować na większych matrycach
Komentarz