Zdjęcia sportowe - siatkówka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AMMarshall
    Uzależniony
    • 2009
    • 671

Zamieszczone przez jkl8
    Ja wiem, pomogę. Jak patrzysz na górną powierzchnię aparatu to po lewej stronie jest takie kółeczko, którym można kręcić. Na tym kółeczku ustaw na taki zielony kwadracik i już niczym się nie przejmuj i nie interesuj po co na tym kółku są jeszcze inne symbole. One, te symbole, są dla szpanerów. Lampy to w ogóle nie ustawiaj, tylko wsuń w te sanki i włącz.
    jkl8, w piątce akurat nie ma tego zielonego kwadracika. Przestańcie się pienić, może on naprawdę najnormalniej w świecie szczerze pyta.

A Ty fimba poczytaj sobie to forum, naprawdę jest tu kilka fajnych sportowych wątków.
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Komentarz

• jkl8
      Początki nałogu
      • 2008
      • 274

Zamieszczone przez AMMarshall
      jkl8, w piątce akurat nie ma tego zielonego kwadracika. Przestańcie się pienić, może on naprawdę najnormalniej w świecie szczerze pyta.
      No przyznam, że nie mam mark2, ale spojrzałem na

a tam jak byk stoi zielony prostokącik na kółeczku.
      A jeśli chodzi o szczere pytania to co prawda wiem, że kto pyta nie błądzi, ale jak ktoś posiada taki aparat i nie wie jak fotografować dynamiczne sytuacje to ja się gubię. U mnie na mecze siatkówki przychodzą kibice (bez akredytacji) cykają fotki małpkami i przynajmniej nie mają wielu dylematów i nie próbują się lansować za pomocą drogiego aparatu i akredytacji.

Komentarz

• wodzu99
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 35

Przede wszystkim musisz zebrac doswiadczenie, a to sie nabiera wraz z ilościa zrobionych fotek na meczach. Ja do swoich pierwszych fotek nawet nie chce wracać, ale te, ktore obecnie robie, to juz nadają sie do pokazania.
        To co powiedzieli przedmowcy, musisz poznac aparat jak własną kieszen, ustawienia oczywiscie pełny manual, ale musisz dobrac ustawienia ekspozycji, jednak aby zatrzymac ruch to czas naswietlania nie moze być dluzszy niz 1/640 s, przyslone tak by byla odpowiednia głębia ostrosci, a wtedy czulosc tak by fotka byla dobrze naswietlona, a dalej to juz z górki, trafić tak by piłka była w kadrze i byly uchwycone emocje...
        http://www.postrozny.eu || http://www.volley24.pl
        Canon EOS 1Dmark III + C 50 1.8 + C 300/2.8L USM + S 24-70/2.8 + S 70-200 2.8 HSM + 430EX II

Komentarz

• AMMarshall
          Uzależniony
          • 2009
          • 671

Zamieszczone przez jkl8
          No przyznam, że nie mam mark2, ale spojrzałem na

a tam jak byk stoi zielony prostokącik na kółeczku.
          (...)
          Right. Masz rację. Pokopało mi się z trybami "strefy podstawowej" (portret, sport, itd.
          Adam Marczak Marshall
          Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Komentarz

• pstrykijest
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 23

Zamieszczone przez fimba
            50D nazywasz super sprzętem? albo masz masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem, albo jesteś po prostu złośliwy - osobiście podejrzewam to drugie. Rady typu "oddaj komuś akredytacje" zostaw dla siebie, ja takowych nie potrzebuje. I faktycznie, jeśli tak ma wyglądać współpraca na tym forum, to ja podziękuję.
            Tak 50tka to wyższa półka i dobry aparacik do reporterki. Ja zaczynalem o soniaka i to jest dopiero shit, ale to szczegół. Pracowałem przez 3 okresy wakacyjne żeby senazbierac na 1dmkII i 70-200/2.8 i robie zdjecia sportowe, krece się, pstryklam, szkole... Dla nie których jestem jeszcze gnojkiem z aparacikeim który sobie pstryka. Chcesz robić sport? To wróć do 50tki i przeczytaj instrukcie, potem pstrykaj, ustawiaj baw sie a się nauczysz.

PS Na sali przysłona na 2.8, tryb Av najlepiej sie do tego nadaje, ja staram sie stanać wyżej (nad siatką) ale równie dobrze można przy stoliku sędziowskim kucnąć i robić ścinki lub za siatka i ataki ;d ale na 5d to bedziesz miał trochę kropowania ;] powodzenia życzę.

Komentarz

• wodzu99
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 35

Zamieszczone przez pstrykijest
              PS Na sali przysłona na 2.8, tryb Av najlepiej sie do tego nadaje, ja staram sie stanać wyżej (nad siatką) ale równie dobrze można przy stoliku sędziowskim kucnąć i robić ścinki lub za siatka i ataki ;d ale na 5d to bedziesz miał trochę kropowania ;] powodzenia życzę.
              Aby zamrozic ruch piłki (nie wazne czy grają kobiety czy mężczyzni) potrzeba krotkiego czasu, najlepiej od 1/640 s, a priorytet przyslony tego nie zapewni... Nie bój sie trybu M(anual) on nie gryzie... Ja swoje fotki na hali robie ISO z przedzialu 800 - 2000 (zalezne od hali) f/2.8-4 zaleznie od obiektywu, AF ustawiony na pomiar skupiony.

Jak masz mozliwosc uzywaj przyslony 2,8, bo swiatla na hali nigdy za wiele...
              a jako uzytkownik 50D podpowiem Ci, ze akceptowalne ISO to 2500.
              Canon EOS 1Dmark III + C 50 1.8 + C 300/2.8L USM + S 24-70/2.8 + S 70-200 2.8 HSM + 430EX II

Komentarz

• AS-FOTO
                Dopiero zaczyna
                • 2010
                • 19

wszystko fajnie pięknie tyle że nie wiem po co ludzie lubią utrudniać sobie życie trybem M = jestem profesjonalistą bo lecę na manualu.
                Wystarczy ustawić AV, zrobić pomiar i sprawdzić jak wyglądają czasy w różnych kątach hali w które będziesz pstrykał.
                Tryb M jest zdradziecki bo wystarczy że trafisz na ciemniejszą partie tła i masz ciemno jak w studni, bo masz zblokowany i czas i przysłonę, więc mało to do mnie przemawia.

A mam takie pytanko do "wodzu99" Jak ustawić AF na pomiar skupiony może wtedy miałbym lepsze wyniki i celność.
                Kanon czterdzieści jeden dy, parka el-żbietek, kilka lampek,
                worek szpargałów i hałda niezrealizowanych planów.

Komentarz

• Goomis
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1893

Na Enea Cup - Puchar Polski w siatce kobiet?
                  A można wiedzieć skąd masz już akredytacje skoro będą przyznane dopiero po 22.03?? ;->
                  5D i 70-200 to za krótko na siatkę. Ja się nastawiam głównie(jeżeli dostanę akredyt) na 40D i 70-200 lub 70-200 + tc x1.4
                  A ustawienia i tak będą zależne od tego jak hala będzie oświetlona więc nikt Ci recepty na talerzu nie poda...
                  A od tego jak zrobić żeby było dobrze to jest tu wiele wątków, ale polecam kupić sobie dobrą książkę z podstaw fotografii... (o tym jaką też jest wątek - tak BTW :-P)
                  5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• fimba
                    • 2009
                    • 9

Dzięki za porady i przede wszystkim za to, że paru z was przywróciło mi wiarę w to forum, zaczynałem już myśleć, że jest tu towarzystwo na wzór korporacji np. prawniczej - wąskie grono i wara obcym...
                    Z tego co czytam proponujecie tryb AV lub M(anual), czy to oznacza, że preselekcje migawki TV z góry skreślacie?
                    5D mkII + 24-70/2.8L + C 70-200/2.8L + 580EXII

Komentarz

• AS-FOTO
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 19

Nie skreślamy ( jeśli mogę mówić w imieniu ogółu ) lecz jest mniej wydajny, jak dla mnie podstawą jest mała głębia (przeważnie), żeby wyizolować obiekt porządania
                      Przy preselekcji czasu może zdarzyć się sytuacja że braknie ci przysłony bądź automatyka przymknie przysłonę do powiedzmy f16 i będzie to mało atrakcyjnie wyglądało jak będziesz miał głębie od szatni aż po siatkę więc lepiej jest kontrolować głębie niż czas w takim wypadku.

Jak już moi przedmówcy polecam gorliwą lekturę jakiejś literatury.

Komentarz

• wodzu99
                        Dopiero zaczyna
                        • 2009
                        • 35

Zamieszczone przez AS-FOTO
                        A mam takie pytanko do "wodzu99" Jak ustawić AF na pomiar skupiony może wtedy miałbym lepsze wyniki i celność.
                        Polecam lekture instrukcji obslugi Twoich puszek

Komentarz

• Lesio'73
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 38

wszystko fajnie pięknie tyle że nie wiem po co ludzie lubią utrudniać sobie życie trybem M = jestem profesjonalistą bo lecę na manualu....
                          Po to, żeby mieć pełną kontrolę nad obrazem. To nie kwestia profesjonalizmu tylko zdrowego rozsądku. Sam z reguły korzystam z Av ... ale nie przy siatkówce na hali - po co mam się uzależniać od tła jeśli światło padające na boisko jest w miarę stabilne i stałe...

...Wystarczy ustawić AV, zrobić pomiar i sprawdzić jak wyglądają czasy w różnych kątach hali w które będziesz pstrykał.
                          Tryb M jest zdradziecki bo wystarczy że trafisz na ciemniejszą partie tła i masz ciemno jak w studni, bo masz zblokowany i czas i przysłonę, więc mało to do mnie przemawia.
                          ....
                          Mam nieodparte wrażenie, że pomyliłeś tryby (literki)... w halach zazwyczaj jest tak, że to boisko jest oświetlone bardziej a tło mniej. I to światłem ciągłym (o w miarę jednostajnym natężeniu w czasie).
                          Dla mnie podstawą jest prawidłowa ekspozycja podmiotu zdjęcia (czyli np. zawodnika) a nie tła (oczywiście w granicach poprawności). I to gwarantuje tryb manualny. W Av nawet kolor koszulki zawodnika wpłynie Ci na ekspozycję (nie wspominając o wpływie tła)... a potem zdziwienie, że ci w granatowych koszulkach mają przepały na twarzach, a ci w białych wyglądają jak Endrju L. po solarium;-)
                          5d MkII

Komentarz

• AS-FOTO
                            Dopiero zaczyna
                            • 2010
                            • 19

Zamieszczone przez wodzu99
                            Polecam lekture instrukcji obslugi Twoich puszek
                            Czytałem nawet bardzo dokładnie i to kilka razy i nie znalazłem nic takiego co by było tym o czym pisałeś . Owszem jest skupiony pomiar ekspozycji, lecz nie znalazłem nic takiego o AF. Pojedynczy punkt to owszem ale nie skupiony AF.

Pozdrawiam i czytam po raz kolejny

Komentarz

• fimba
                              • 2009
                              • 9

Czytałem nawet bardzo dokładnie i to kilka razy i nie znalazłem nic takiego co by było tym o czym pisałeś . Owszem jest skupiony pomiar ekspozycji, lecz nie znalazłem nic takiego o AF. Pojedynczy punkt to owszem ale nie skupiony AF.

Pozdrawiam i czytam po raz kolejny

I jak, znalazłeś?
                              W instrukcji musisz mieć coś takiego jak WYBÓR TRYBU POMIARU:

Pomiar skupiony

Tryb pomiaru przydatny, gdy tło jest znacznie jaśniejsze niż fotografowany obiekt, np. przy fotografowaniu pod światło itp. Pomiar skupiony obejmuje około 8% środkowej części wizjera.

Jest jeszcze Tryb punktowy ten służy do pomiaru konkretnej części
                              obiektu lub kadru. Pomiar jest wykonywany w środku kadru, na powierzchni stanowiącej około 3,5% obszaru wizjera.
                              5D mkII + 24-70/2.8L + C 70-200/2.8L + 580EXII

Komentarz

• wodzu99
                                Dopiero zaczyna
                                • 2009
                                • 35

Podpowiem Ci, ze fotki na meczach siatkowki robie wlasnie tylko w trybie M ustawiając pomiar światla i AF na punkcie centralnym ustawiony jako pomiar skupiony.

Jak już doczytasz, to proponuje, abys na najblizszym meczu wyprobowal ustawienia. Jeden set zrob na pełnym manualu, kolejny na priorytecie czasu, nastepny na priorytecie przyslony. na kolejnym spotkaniu pobaw sie ustawieniami AF, a na pewno podpatruj fachowców, którzy utrzymują się z fotografii sportowej. Ja tak zrobilem i wydaje mi sie, ze doszedlem do niezlego poziomu

Komentarz

Pracuję...