Canon PowerShot D10 - na wakacje

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • skyneo
    • 2006
    • 6

Canon PowerShot D10 - na wakacje

Witam ,
    to pytanie raczej skieruję do właścicieli takowego modelu.
    Aparacik nie posiada preselekcji czasu Tv , ale na dpreview piszą że ma programy tematyczne • Long Shutter - tylko jak to działa ? automat mi sam dobierze czas ? ma możliwość w zakresie 15-1/1500 sec, więc szansa na fajne fotki nocą w blasku gwiazd.

Czy aparacik jest wart swej ceny?
    w zamian za spokojny sen nieprzerwany koszmarami o piasku wewnątrz obudowy i słonej wodzie?

Dzięki za wszelakie opinie
  • szuler76
    • 2010
    • 6

znajomy robił zdjęcia d10 w Morzu Martwym

aparat sprawdził się w 100%
    Canonier - w trakcie przesiadki z s3is na ...

Komentarz

• rostek andrzej
      Bywalec
      • 2008
      • 218

Wygląd ma okropny:-D Jest trochę mało poręczny. Sam się nad nim zastanawiam. W tej kategorii zostają jeszcze Olympusy Tough 8000-8010 i Panasonic ft2.
      Byłbym wdzięczny za uwagi od osób posiadających sprzęt z tej serii. Waham się pomiędzy tym canonem a Panasonicem Ft2 (którego jeszcze nie ma)

Zastosowanie: Zdjęcia podwodne, deszcz, błoto, duża wilgotność powietrza, krzaczory i rzeki Nada się toto?

Komentarz

• sal
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1122

Ja byłem w ubiegłym roku z D10 na wakacjach - sprawdził się idealnie.
        Zarówno w basenie, jak i w morzu, do tego jest trochę pancerny - w sam raz aby pozwolić dzieciom robić zdjęcia
        Oczywiście nie ma co oczekiwać super jakości zdjęć, ale lepiej mieć zdjęcie ryb w oceanie, niż nie mieć
        Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• rostek andrzej
          Bywalec
          • 2008
          • 218

Wielkie dzięki, tym bardziej, że pochlebne dla tego modelu;-) Jakoś nie wiele osób chce przyznać się do posiadania kompaktu :-D ciekawe czemu?:-D

A jak wygląda sytuacja ze zdjęciami na lądzie, ujdą? wiadomo, nie oczekuję cudów, ale są sytuacje gdy chce się coś pstryknąć w deszczu lub na szybkiego. Jadę zdobywać pewien trudny do osiągnięcia wulkan na Sumatrze, 2 tyg przebijania się przez dżunglę z maczetami i takie tam. Nie zawsze będzie czas i chęci by rozstawiać sprzęt, zwłaszcza, że warunki będą hiper ekstremalne, stąd też potrzeba czegoś uniwersalnego, bo potem na wypoczyn na rafy

Komentarz

• Asiulus
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 19

Zamieszczone przez skyneo
            [...]• Long Shutter - tylko jak to działa ? automat mi sam dobierze czas ?
            W moim A95 tryb Long Shutter sam sobie wszystko ustawia tak, by uzyskać jak najdłuższy czas naświetlania. Wybierał niskie ISO i wysokie wartości f, pewnie tu też tak jest.
            Jaka cyfrówka? Dla tradycyjnego katolika - Canon. Dla prawosławnego - Nikon. Dla protestanta - żaden, bo Pismo mówi, że nie będziesz czynił obrazu.

Mało piszę, dużo czytam.

Komentarz

• chrislab
              Początki nałogu
              • 2009
              • 374

Kupiłem ten aparat, bo moja rodzina zepsuła na plaży doskonały SD850 - piach w obiektyw i kupa
              Kupiłem ten aparat, bo ma 1-kę w nazwie
              Kupiłem, bo robi zdjęcia lepsze niż Olympusy i Panasonicy, gdyż w przeciwieńswie do tamtych posiada obiektyw, który przypomina obiektyw.
              Robi niestety zdjęcia gorsze od SD850.
              Robiłem nim foty na Galapagos - brak szerokiego kąta pod wodą jest znaczący - 35mm to za wąsko, ale poza tym sprawdził się super - piach, woda, błoto, nie robią na nim wrażenia.
              Wady? Brak zamykania obiektywu i ryzyko zarysowania szkła osłaniającego obiektyw - no, ale w końcu ma być pancerny, więc musieli usunć ruchome elementy.
              Generalnie jak znajdziecie w dobrej cenie (zapłaciłem 1100 PLN w FotoIT) to polecam!
              -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Komentarz

• rostek andrzej
                Bywalec
                • 2008
                • 218

Dzięki :-D A zatem do sklepu

Komentarz

• ARN
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 757

Ja w tym roku poddawałem go na spółkę z córką dość ekstremalnym przygodom - narty(mróz), potem do gorącej wody w źródłach termalnych, a na koniec znowu wyjście na mróz. Nic go nie wzruszyło.

Komentarz

• rostek andrzej
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 218

Dzięki, w czwartek już będzie u mnie :-D mój pierwszy kompakt w życiu, mam nadzieję, że podołam:-D, teraz gryzę się nad kartą do niego, jaka klasa itd?

Komentarz

• sal
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1122

Szczerze?
                      Jakąkolwiek.
                      Ja do swojego kupiłem Ultrę 2, a i tak mam wrażenie że to za dużo jak na ten aparat...
                      (przecież nie będziesz robił zdjęć "seryjnie" [cudzysłów zamierzony])
                      Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• rostek andrzej
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 218

No to jest już u mnie od 2 godzin :-D. Pierwsze wrażenia : Zdjęcia mnie lekko załamały, ale może będzie lepiej gdy już go trochę opanuję. Przez instrukcję przeleciałem przez godzinę i tu kolejne osłabienie, może ja mam jakąś ocenzurowaną wersję? W ustawieniach podają tylko żeby włączyć tryb auto i jak tego dokonać Ani słowa o P, trybach tematycznych, macro pod wodą... może na płytce będzie bardziej rozwinięta instrukcja? Nie spodziewałem się wielkich rzeczy, ale jakiś wpływ na zdjęcia chciałbym mieć.
                        Rodzi się trochę głupie pytanie jakich używacie ustawień żeby osiągnąć przyzwoite zdjęcia, czy zostaje tylko tryb P i niskie iso?

Komentarz

• chrislab
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 374

A dlaczego zdjęcia Cię załamały? Z czym porównujesz? Bo do lustrzanki to nie ma co...
                          Ja używam programów różnych - do instrukcji nawet nie zaglądałem, więc nie wiem co tam jest napisane - aparat jest bardzo intuicyjny. Tryb P czy Auto, to jedynie kontrola tego co robisz, a nie ma raczej wpływu na jakość zdjęć. Oczywiście im gorsze warunki to ten akurat aparat będzie dawał gorsze zdjęcia - nie można zbyt wiele oczekiwać po prostej małpie, nawet jeśli ma DIGIC IV
                          -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Komentarz

• rostek andrzej
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 218

To było pierwsze wrażenie zrobiłem parę zdjęć na auto w ciemnym pomieszczeniu, aparat ustawił iso 800 i szum trochę mnie osłabił. Ot, mój błąd, pewnie nie byłoby tak źle gdybym zrobił jakieś zdjęcia poglądowe na iso np: 100. Generalnie myślę że będzie lepiej, zresztą teraz jest kilka dni wolnego żeby trochę pobawić się sprzętem

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt:-D

Komentarz

Pracuję...