Gripy Phottix - zamienniki gripów do Canona

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Piasek1989
    Bywalec
    • 2007
    • 153

gdzie mogę kupić właśnie phottixa do 50d
    szukałem na allegro nie ma
    na ebay są ale jakieś podejrzane jak nie phottixy
    jak by ktoś zarzucił jakimś linkiem na priv był bym wdzięczny
    50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III

Komentarz

• astroadamo
      Coś już napisał
      • 2009
      • 87

Ja w canonie 40D używam gripa Jenis. W sumie nie mogę do niczego się przyczepić. Dobrze wykonany, nic się nie odkleja itp. Nic się nie psuje.
      Canon 5D, Canon 40D, C 17-40 , C 85/1,8, C 50/1.8, Soligor 100/3.5, Raynox DCR 250, Hitech Cokin i inne

Komentarz

• siudym
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2249

Kupilem dekielek marki Jenis jako zamiennik Canonowskiego dekla z 400L (glownie dla zaczepow ala Tamron/Nikon) i musze przyznac, ze jakosc plastiku jest jednym slowem NIESAMOWITA. Naprawde wyglada to jak oryginalne dekle wysokiej klasy. Jesli Jenis robi gripy na podobnym poziomie, to nic tylko brac

Komentarz

• dargry
          • 2010
          • 5

Zakupiłem właśnie gripa Alpha do 50D, wykonany bardzo solidnie, wiadomość o aku podaje bez problemu. Można spokojnie kupować. Jakby kto chciął zerknąć, pisać ganiam po mieście i można zerknąć.
          Pozdrawiam
          I mam... 50D + grip + 15-85 IS + 70-200 4L... ale śmiga!!! a... i jeszcze w kieszonce Ixus 70

Komentarz

• jimmibaton
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 26

Kupiłem używanego Phottixa BG-E2. Na razie nie mam się do czego doczepić. W moim egzemplarzu nie występuję problem, z samoczynnym rozładowywaniem się akumulatorów. Wykonanie solidne. Ze swojej strony polecam zamienniki tej firmy.
            C40d + 400d + 17-55 IS + 50 f1.8 + 85 f1.8 + Falcon 8 mm + 70-200 f4 L 430 EX

Komentarz

• ElSor
              Uzależniony
              • 2008
              • 504

Zamieszczone przez dargry
              Zakupiłem właśnie gripa Alpha do 50D, wykonany bardzo solidnie, wiadomość o aku podaje bez problemu.
              Mam takowego z 7 miesiecy i rowniez polecam (jak do tej pory nie zauwazylem wad)
              A490+SDK
              Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Komentarz

• jurek2112
                Zablokowany
                • 2010
                • 23

Zamieszczone przez jimmibaton
                Kupiłem używanego Phottixa BG-E2. Na razie nie mam się do czego doczepić. W moim egzemplarzu nie występuję problem, z samoczynnym rozładowywaniem się akumulatorów. Wykonanie solidne. Ze swojej strony polecam zamienniki tej firmy.
                Jeśli chodzi o Phottixy, to kolor plastiku jest dobrany idealnie do body(5d), a gumy w gripie są mniej śliskie, niż na body, takie bardziej przyczepne, wg mojej oceny- lepsze.

Komentarz

• MacGyver
                  Cenzor
                  • 2006
                  • 7043

Jestem zagorzałym zwolennikiem oryginalnych gripów, nigdy nie miałem innego. Niemniej ostatnio, robiąc inne zakupy, pomacałem sobie gripy Photix i muszę przyznać że byłem bardzo pozytywnie zaskoczony. Trudno mi powiedzieć jak taki grip będzie się sprawował po dwóch latach "ciurania" ale na pierwszy ogląd wykonane są bardzo solidnie, nieporównanie lepiej od innych zmieników, które dotąd miałem w rekach. Dużym plusem jest też rozwiązanie ładowania akumulatorów, zbieżne z oryginalnym pomysłem Canona. Patenty z wpychanymi z boku saneczkami są do niczego, po pewnym czasie bez śrubokręta a przynajmniej kluczy od domu nie idzie wysunąć tego dziadostwa.
                  Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• cypher
                    • 2010
                    • 13

a jak z gripem alpha do 550d ? testował ktoś ?

Komentarz

• korben
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 115

Witam wszystkich, jako użytkownik poszukujący gripa dokopałem się do pewnych informacji.
                      Z tego co zauważyłem to w gripach delty,alphy czy phottixa nie ma ogumowanych wszystkich powierzchni tylko przód gripa,
                      znalazłem cos takiego grip newell, gdzie ogumowana jest każda powierzchnia, i kasetki nie ma ładowanej z boku to wydaje mi się zwiększać komfort pracy link:
                      Firma Foxfoto poinformowała o wprowadzeniu na rynek polski nowej marki Newell. W chwili obecnej w ofercie dostępne są gripy do aparatów Canon EOS 50D / 40D / 30D / 20D / 10D, Canon EOS 500D / 450D / 1000D, Nikon D3000 / D60 / D40X / D40, Nikon D5000 oraz Sony Alpha A200 / A300 / A350. W najbliższym czasie pojawią się kolejne gripy, m.in. do aparatów Canon EOS 7D oraz 5D Mark II. Wszystkie gripy Newell objęte są dwuletnią gwarancją. ...

Nie wiem jak jest w oryginale
                      50D+szkło

Komentarz

• Bolek02
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 3225

Zamieszczone przez korben
                        Witam wszystkich, jako użytkownik poszukujący gripa dokopałem się do pewnych informacji.
                        Z tego co zauważyłem to w gripach delty,alphy czy phottixa nie ma ogumowanych wszystkich powierzchni tylko przód gripa,
                        znalazłem cos takiego grip newell, gdzie ogumowana jest każda powierzchnia, i kasetki nie ma ładowanej z boku to wydaje mi się zwiększać komfort pracy link:
                        Firma Foxfoto poinformowała o wprowadzeniu na rynek polski nowej marki Newell. W chwili obecnej w ofercie dostępne są gripy do aparatów Canon EOS 50D / 40D / 30D / 20D / 10D, Canon EOS 500D / 450D / 1000D, Nikon D3000 / D60 / D40X / D40, Nikon D5000 oraz Sony Alpha A200 / A300 / A350. W najbliższym czasie pojawią się kolejne gripy, m.in. do aparatów Canon EOS 7D oraz 5D Mark II. Wszystkie gripy Newell objęte są dwuletnią gwarancją. ...

Nie wiem jak jest w oryginale
                        Miałem tego gripa w ręku i wydał mi się trochę mało stabilny, choć pokusa była ze względu na cenę. Jednak po chwili zastanowienia jej nie uległem i nabyłem oryginał Canona. Dziś patrząc z perspektywy nie żałuje zakupu.
                        Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• kobesi
                          Coś już napisał
                          • 2009
                          • 72

Mam Phottixa BP-5D II (zamiennik BG-E6) i zauważyłem ostatnio dziwne działanie zestawu: Przy przełączniku w gripie ustawionym na ON, w trybie priorytetu przysłony (ale pewnie też w pozostałych trybach z wyjątkiem M) aparat mi mocno nie doświetla zdjęć, na poziomie od 2/3 EV do 2 EV (trudno stwierdzić dokładnie, bo korekta ekspozycji nie pozwala uzyskać prawidłowo naświetlonych zdjęć).

Czy ktoś się spotkał z takim problemem i wie jak go rozwiązać? Owszem, skuteczne jest wyłączenie gripa (pozycja OFF), ale wówczas nie działa oczywiście spust migawki w gripie, na którym mi zależy (oprócz niedoświetlania występuje również blokada kółka w aparacie, ale z tym da się jeszcze żyć).
                          Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II

Komentarz

• mario3
                            Dopiero zaczyna
                            • 2009
                            • 20

Witam,
                            Co do gripów to pewnie nie wszyscy wiedzą, ale podobno zdjęcia wychodzą bardziej rozmazane jeśli robi się zdjęcia ze statywu (bardziej przy zamiennikach, mniej przy oryginałach). Nie stosuję tego typu dodatku, ale widziałem test kiedyś w jakimś czasopiśmie.

Komentarz

• Handelson
                              Uzależniony
                              • 2009
                              • 789

Zamieszczone przez mario3
                              Witam,
                              Co do gripów to pewnie nie wszyscy wiedzą, ale podobno zdjęcia wychodzą bardziej rozmazane jeśli robi się zdjęcia ze statywu (bardziej przy zamiennikach, mniej przy oryginałach). Nie stosuję tego typu dodatku, ale widziałem test kiedyś w jakimś czasopiśmie.
                              A z jakiego powodu te zdjęcia są "rozmazane"?

Komentarz

• jacapa
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 453

Zamieszczone przez Handelson
                                A z jakiego powodu te zdjęcia są "rozmazane"?
                                no z powodu statywu
                                Jacek Paduszyński
                                40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Komentarz

Pracuję...