Do 1200 zł Stałki czy zoom?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AMMarshall
    Uzależniony
    • 2009
    • 671

Jak wyżej...

artur678 - weź pod uwagę szkiełka Tamrona 17-50 lub troszkę węższego 28-75.

To naprawdę fajne spacerzoomy - dają fajny obrazek.
    Mając takiego Tamronka uzupełnisz sobie z czasem szklarnię stałkami.
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Komentarz

• Wyspa Bahama
      Zablokowany
      • 2010
      • 196

Przeznaczenie - typowo wycieczkowe.

jesli wycieczki - to oczywiscie zoom.
      zle sie zmienia stalki na wycieczkach . Konieczna torba pod reka z obiektywami - to utrudnia mobilnosc.

Jednym dobrym zoomem w tej cenie zastepujesz 2 , 3 stalki bez widocznego spadku jakosci o ile dobrze kupisz.
      sugestie padly - 17-50/2,8 T
      moim zdaniem wrecz idealny na wycieczki - maly , lekki , jasny , dobrze skorygowany.

Komentarz

• GoomeX
        Początki nałogu
        • 2007
        • 338

Chyba najlepszym rozwiązaniem jest T 17-50 lub Canon 17-85 IS (ten drugi miałem i do amatorskiego pstrykania jest bardzo wystarczający )

Komentarz

• inmario
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 44

Zamieszczone przez MariuszJ
          Ad.2 - nie powiem Ci nic o 28/2.8, ale zestaw ten mi się nie podoba, nieuniwersalny jakiś i sens tego 28/2.8 dość ulotny. Już wolałbym KIT 18-55IS + 50/1.8 - z drugiej ręki za 600 zł, więc przy Twoim budżecie i na 55-250 by starczyło na siłę,.
          popieram!
          400D/7D/500N/17-40/70-200/55-250/Samyang 8mm/580 EX II/Manfrotto 680B/Lowepro Computrekker AW/Hama Defender 210
          http://mariuszryz.pl
          http://camera.boleslawiec.pl/ - Stowarzyszenie Fotograficzne - Bolesławiec

Komentarz

• model
            Początki nałogu
            • 2008
            • 346

Tamron 17-50/2.8

szkoda kasy na stałkę ze światłem 2.8
            Podpisy kłamią

Komentarz

• GTeam
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 44

Aż oczy bolą... skoro dostajesz prezent a masz Nikona to sprzedaj Canona i kup szkło do tego co masz... Będziesz biegał z 2 puszkami (C i N) oraz do każdego kilka szkieł? Gdzie tu mobilność? Ja w 2 systemy bym się nigdy nie bawił, nawet gdybym miał dostać na siłę jako prezent, strasznie nietrafiony to i tak bym sprzedał.
              Na siłę na wycieczki to i kit wystarczy, jednak ja bym polecał coś z zoom-ów aby było body i jeden obiektyw a nie body i torba.
              Duża czarna puszka z napisem Canon + stałki + zuuumy + jakieś świeczki i inne gadżety/śmieci. Rozwijam listę sprzętu szybciej niż umiejętności...

-------------

Komentarz

• patric89
                Początki nałogu
                • 2008
                • 336

ja również polecam 17-85 i do tego 50 1.8
                lub tamrona 17-50 2.8 bez VC sa po 1300pln
                5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Komentarz

• VomitroN
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 516

Zamieszczone przez MariuszJ
                  Jeżeli nie musi być z tej listy to proponuję jednak:

1. 18-55 + 55-250.
                  2. Tamron 17-50
                  3. 17-85 + 50/1.8
                  Przebrnalem przez wszystkie trzy punkty akurat wg wyliczonej kolejnosci.
                  I jak widac w sigu, pozostalem juz w swych amatorskich poszukiwaniach przy punkcie trzecim, dorzucajac jeszcze do zestawu zooma.
                  "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Komentarz

• UrGuR
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 300

Tami 17-50 to najlepsza opcja. masz i szeroki kąt i lekkie zbliżenie. przez pół roku dawałem rade mając tylko go na 450D i było naprawdę super, świetny obrazek, ostry od f/2.8 potem to już tylko lepiej. Ostatnio sprzedałem swój egzemplarz od Cichego mający 8 miechów za 1150zł tu na forum. Gdyby nie 5D to pewnie tamron nadal by mi dzielnie służył.
                    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
                    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Komentarz

• artur678
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 24

Zamieszczone przez GTeam
                      Aż oczy bolą... skoro dostajesz prezent a masz Nikona to sprzedaj Canona i kup szkło do tego co masz... Będziesz biegał z 2 puszkami (C i N) oraz do każdego kilka szkieł? Gdzie tu mobilność? Ja w 2 systemy bym się nigdy nie bawił, nawet gdybym miał dostać na siłę jako prezent, strasznie nietrafiony to i tak bym sprzedał.
                      Na siłę na wycieczki to i kit wystarczy, jednak ja bym polecał coś z zoom-ów aby było body i jeden obiektyw a nie body i torba.
                      To także biorę pod uwagę. Szkła pod nikona mam więc gdybym sprzedał canona i zamienił go np na D5000 też by nie było źle. Kurcze w sumie się cieszyłem (cieszę), że poznam system C (chociaż w teorii bo na L mnie nie stać), ale zakładając, że w C 1000d będzie kit bez IS to należy go wymienić. Zainwestować muszę ok 900 zł w canona 17-85.

No już sam nie wiem. Od tygodnia chodzę z bólem głowy ??:
                      www.az-foto.eu

Komentarz

• Cohen
                        • 2008
                        • 11

1. Canon 17-85 + canon 50/1.8 - cena circa1300 zł
                        Również mam ten zestaw obiektywów, więc mogę co nieco napisać. ;-) Canon 17-85 to całkiem fajny obiektyw. Jak dla amatora zupełnie wystarczy. Uniwersalny zakres ogniskowych i przystępna cena. Miłym dodatkiem jest stabilizacja i silnik USM - obiektyw jest bardzo cichy. Jest ciemny, ale na spacery w zupełności wystarcza. To, co w nim przeszkadza na początku to ogromna dystorsja na 17mm, winietowanie i aberracja, ale można się z tym jako tako uporać w DPP. Za to w dalszym zakresie ogniskowych jest coraz lepiej.

Komentarz

• fret
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1503

Zamieszczone przez artur678
                          To także biorę pod uwagę. Szkła pod nikona mam więc gdybym sprzedał canona i zamienił go np na D5000 też by nie było źle. Kurcze w sumie się cieszyłem (cieszę), że poznam system C (chociaż w teorii bo na L mnie nie stać), ale zakładając, że w C 1000d będzie kit bez IS to należy go wymienić. Zainwestować muszę ok 900 zł w canona 17-85.

Twardy jesteś Kit bez IS zamienisz na kit z IS za dużo mniejsze pieniądze . Ja bym jednak wykorzystał dwusystemowość i kupowałbym to, czego nie dostanę w tej jakości w N. Się powtórzę, ale dla mnie, to: 85/1,8 , 100/2,8 macro, 70-200/4 ze szkieł za rozsądne pieniądze.

Komentarz

• MariuszJ
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 1697

Zamieszczone przez artur678

Nie wiem dlaczego zaraz kita bez IS trzeba wymieniać. IS znacznie bardziej przyda Ci się w tele 55-250 niż w standardowym zoomie. A że koniec ma ciemny, dokupisz 50/1.8.

Uwagę o nieracjonalności utrzymywania dwóch systemów uważam jednakże za słuszną. Chociaż sam... jakby to powiedzieć...

Reasumując: nie sprzedawaj kita 18-55 bez IS, przyda Ci się a ze sprzedaży będziesz miał tyle co nic; wydaj 1200 zł na 55-250IS, całkiem fajny lekki tele, którym sobie popstrykasz portrety w parku albo jaką wiewiórkę; w domku będziesz robił jedno oko ostre drugie mniej pięćdziesiątką. Komplet dobrze zbalansowany. Sprzedasz później razem, sobie nabędziesz jakiego Nikkora i dręczyć będziesz żółte forum
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            edit: 1200 zł=55-250IS+50/1.8
                            Ostatnio edytowany przez MariuszJ; 30630. Powód: Automerged Doublepost
                            Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• psl
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 246

Jako spacerzoom wystarczy przecież zwykły kit. Można go wymienić na IS. Jak wymienisz to dołożysz ze 100-150 zł, w sumie warto. Na wycieczki spokojnie wystarczy. Jeżeli masz duże ciśnienie na wydanie kasy to 17-85 ma nieco uniwersalniejszy zakres, ale tylko nieco i tylko to. Tamron 17-50 jest fajnym szkłem. Trzeba jednak wybrać dobry egzemplarz, a na wycieczkach i tak nie zobaczysz różnicy w porównaniu do kita. Co innego fotki w pomieszczeniach czy gorszych warunkach oświetleniowych. Wtedy te 2.8 pomaga.
                              Podsumowując kit IS , a resztę kasy do szuflady albo na lokatę i kupować wtedy gdy żona powie, że czegoś jej brakuje (bo zdaje się , że pisałeś, że to dla żony sprzęcik ;-))

Komentarz

• artur678
                                Dopiero zaczyna
                                • 2008
                                • 24

Kurde za dużo opcji. Muszę odpocząć trochę ... hi hi. Zobaczymy, spróbuję sprzedać, nie wiem czy na rynku wtórnym ma ten sprzęt jakieś branie. Jak nie pójdzie to dokupię coś uniwersalnego i będę się nim cieszył razem z żoną.

Jak już to raczej 17-85 i 50 a kit sprzedam. NA tamrona szkoda mi kasy, wolałbym już raczej na jakąś stałkę w drugim systemie.
                                www.az-foto.eu

Komentarz

Pracuję...